US Open

Djokovics klasszis meccsen őrölte fel Wawrinkát

A világelső Novak Djokovics öt szettben, négy óra kilenc perc alatt legyőzte Stanislas Wawrinkát az amerikai nyílt teniszbajnokság férfi egyesének első elődöntőjében.

A szerb pocsékul kezdett - Fotó: AFP

Az első szettben Djokovics 2:1-nél elbukta adogatását úgy, hogy ezért Wawrinkának nem kellett sokat tennie, a szerb rengeteg hibát vétett. Wawrinka nagyon magabiztos volt, úgy vette át a vezetést, hogy nem kellett bevetnie rettegett fonák egyenesét, és nem kellett különösebben agresszíven sem teniszeznie. 3:1-nél a svájci ismét brékelt egy fantasztikus tenyeressel.

A folytatásban volt egy kisebb hullámvölgye a svájcinak, a világelső visszavett egyet odaajándékozott szerváiból (4:2), de aztán Wawrinka visszabrékelt majd kiszerválta a szettet (6:2). Djokovics szörnyen játszott, 14 ki nem kényszerített hibája volt, és négy kettős hibát ütött (6 és nulla ugyanezek az adatok Wawrinkánál).

A második játszmában 2:1-nél bréklabdái voltak Djokovicsnak, ám ellenfele nyerte a kulcsfontosságú gémet. Az okosan teniszező Wawrinka 2:2-nél brékelt, de 4:3-nál az első kiemelt visszajött, és már ő volt előnyben. A svájci tudott reagálni a tavalyi döntős javulására, nem engedte ismét brékelni Djokovicsot, ám a rövidítésben nem tudta tartani vele a lépést, kiegyenlített a világelső (7-6).

A harmadik szett magas színvonalú játékot hozott, Wawrinka többet hibázott, mint addig, de behúzta szervagémjeit. 4:3-ra vezetett Wawrinka, amikor Djokovics váratlanul ismét hullámvölgybe került, elajándékozott egy játékot, a svájci élt a lehetőséggel, és a kiváló adogatással lezárta a szettet (6:3).

Wawrinka méltó ellenfele volt a világelsőnek - Fotó: AFP

A korábban Tomás Berdychet és Andy Murrayt kiejtő Wawrinka ugyan közel áll ahhoz, hogy rögtön a negyedik felvonás elején brékeljen, ám Djokovics ismét szintet emelt, 2:0-ra elhúzott. A szerb ekkor világelsőhöz méltóan irányított, 4:1-nél a svájci ápolást kért. Sokat nem tudott már hozzátenni a szetthez, a végén türelmetlen is volt, következett a döntő csata (6:3).

Az ötödik szettben 1:1 után Wawrinka adogatásánál maratoni, idegőrlő gém következett, mindkét játékosnál hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel, a svájci öt bréklabdát hárított, 12-szer volt egyenlő az állás, végül több mint 20 perc (!) után Wawrinka tudott egymás után két labdamenetet nyerni. A torna talán legnagyobb gémje volt. Hiába, a svájci nem tudott profitálni ebből, elvesztette következő szervajátékát, és onnantól nem volt visszaút. Novak Djokovics öt szettben nyert, és zsinórban negyedszer játszhat döntőt, 2011 után másodszor diadalmaskodhat.

Djokovics mentálisan jóval erősebb volt - Fotó: AFP

Stanislas Wawrinka tudásban igen, mentálisan viszont nincs az igazán nagyok szintjén, ám az elődöntővel így is pályafutása legjobb eredményét érte el. A két teniszező az Australian Open nyolcaddöntőjében játszott hasonló színvonalú mecset, akkor a szerb döntő játszmában 12:10-re nyert.

A belgrádi klasszis ellenfele a Rafael Nadal-Richard Gasquet párharc győztese lesz. A forma a spanyol sikerét ígéri, ha a mallorcai megveri a franciát, akkor már csak egy lépés választja el attól, hogy igazolja a hatharom.com tippjének helyességét.

US Open
Férfi egyes, elődöntő
Djokovics (szerb, 1.)-Wawrinka (svájci, 9-) 2:6, 7:6(7-4), 3:6, 6:3, 6:4
Később:
Nadal (spanyol, 2.)-Gasquet (francia, 8.)