Magyar válogatott

Bogdán, és mintha elvágták volna... - értékelés

  • Göbölyös János

Ekkora pofont régen kapott a magyar válogatott. Az Egervári-féle csapat biztosan nem, még a holland leckék sem fájtak annyira, mint a bukaresti bukás. A teljesítmény természetesen értékelhető, egy kivételtől eltekintve azonban nemhogy találni, keresni is nehéz olyan momentumot, ami legalább felcsillanthatja a reményt. A második hely a történtek ellenére még elérhető, a pótselejtező lehetősége azonban most már a legkevésbé rajtunk múlik.

Ennél nagyobb blama akkor érhetett volna minket, ha nem Bogdán Ádám védi a magyar kaput Bukarestben

KEZDŐCSAPAT

6,5
BOGDÁN ÁDÁM
(25 éves, Bolton Wanderers, 16/0)

Pedig a csehek elleni meccs után mennyire bíztunk abban, hogy Bukarestben nem ő lesz a csapat legjobbja. Nem mintha irigyelnénk tőle a dicséretet, de hát ezen a mérkőzésen valakinek azért illett volna felnőnie hozzá. A gólokhoz nem sok köze volt, Pintilii felső sarkos, kapufás bombájához semmi, a másik kettőt ugyan kivételes bravúrral talán védhette volna, de utólag ez már inkább okoskodásnak tűnik. Azt viszont köszönjük meg neki (megint), hogy ebben a tomboló kilátástalanságban kétszer is képes volt higgadt maradni, a 69. percben először Stancu lövését hárította parádésan, majd két percre rá, miután Popa már elfektette az ötös sarkán, visszavetődött a kapuba tartó labdára, amely ugyan visszapattant a cserecsatár elé, de újabb gólt akkor még nem kellett striguláznunk.

4,5
VANCZÁK VILMOS
(30 éves, Sion, 73/4)

Az ismert körülmények miatt az ő helye volt a legbiztosabb a védelemben, sejtettük, hogy ezúttal az idejének nagy részét hátul kell majd töltenie, kevésbé kapcsolódhat be a támadásokba, mint tette azt korábban. A bal oldalon játszó Maximnak minimális terület jutott mellette, ha viszont a stuttgarti beljebb próbálkozott, a Sion légiósa lazábbra vette az őrzését, nyilván abban bízott, hogy a belül helyezkedők felveszik az emberét. Hiú remény volt ez tőle, de erről a legkevésbé ő tehet.

3
GUZMICS RICHÁRD 
(26 éves, Haladás, 5/0)

Juhász és Mészáros kiesésével borítékolni lehetett, hogy a kezdőcsapatban kap helyet, amit egyrészt a Haladásban nyújtott jó játéka indokolt, másrészt amikor beszállt a válogatottba, meggyőző teljesítményt produkált. A Maricának adott érthetetlen gólpassza után legkevésbé ő omlott össze, két-három olyan mentése volt - a legnagyobb Stancu elől - amelyikkel gólhelyzetet akadályozott meg. Persze, lehet azt mondani, hogy rajta ment el a meccs, de ez csak féligazság. Ha egy csapat, főként ha válogatottról van szó, nem tud 88. percig feledtetni egy ekkora hibát, nem feltétlenül góllal, de legalább értékelhető játékkal, akkor nem mutogathat senkire. Mi sem tesszük, bár a bélyeg még jó ideig rajta marad.

3,5
LIPTÁK ZOLTÁN
(28 éves, Győri ETO, 13/1)

Merész döntés volt kezdeni vele, nem is jött be a kapitány húzása. Bár az ETO-ban alapember, sok sikerélmény mostanában nem érte, és ez az állapot pénteken este csak fokozódott. A fejjátékára ugye felesleges volt alapozni, merthogy tornyok ezúttal nincsenek a román válogatottban, a gyorsaságára, a fordulékonyságára viszont szükség lett volna. Csakhogy ezek a tulajdonságok nem igazán emelik őt ki a mezőnyből, az itthoniból sem, nemhogy a nemzetköziből. Ha meg az volt a taktika, hogy rutinból megoldja a feladatát, és egy-egy szögletnél, szabadrúgásnál elöl zavart tud okozni, az sem jött be, hiszen nem volt rá alkalom. A végére aztán fizikailag és fejben is lenullázódott, Tanase megkerülős csele, majd gólja után tán még most is keresi a labdát.

4
KÁDÁR TAMÁS
(23 éves, Diósgyőri VTK, 13/0)

Liptákhoz hasonlóan szintén rendszeresen foglalkoztatja a klubja, csakhogy a diósgyőri állapotok az ő helyzetét és önbizalmát is megviselték. A bajnoki mérkőzéseken hozza ugyan a jó átlagot, ám a teljesítménye ingadozó, korántsem annyira stabil, mint mondjuk egy évvel ezelőtt volt. A bizalom azonban továbbra is él iránta, aminek ő természetesen próbál megfelelni, de hiányzik belőle a kellő határozottság, a támadások segítése, a korábban többször tapasztalt összjáték és együttmozgás Dzsudzsákkal pedig teljesen kimaradt a repertoárjából. Igaz, az utóbbi elem hiánya miatt Bukarestben nem feltétlenül ő okolható.

3
KORCSMÁR ZSOLT
(24 éves, Greuther Fürth, 20/0)

Azzal, hogy a románok ellen soha nem látott belső védőpáros kezdett, neki egy sorral előrébb kellett futballoznia. Nem idegen tőle ez a poszt, hiszen korábban Újpesten, majd az utánpótlás-válogatottban is gyakorolta, s bár nem volt ez annyira régen, pénteken este mintha mindent elfelejtett volna belőle. Képtelen volt hatásosan szűrni az ellenfél támadásait, sokszor üres térben, céltalanul mozgott, ha lemaradt emberéről, lerántotta, a cseréje - még ha kissé korainak is tűnt - indokolt volt. Talán ha a helyén kezd, lett volna értékelhető momentuma, így szinte semmi...

4
VARGA JÓZSEF
(25 éves, Middlesbrough, 23/0)

Sokan arra számítottak, hogy a hiányzók miatt ezúttal visszakerül a védelem jobb oldalára, oda, amit annak idején Egervári kitalált neki, és ahol összességében nem is nyújtott rossz teljesítményt. Ugyanakkor az is tény, hogy új csapatában, a Middlesbrough-ban az eredeti posztján, védekező középpályásként foglalkoztatják, itt tudja leginkább kibontakoztatni képességeit. Bukarestben is volt rá lehetősége, hogy ezt bebizonyítsa, Korcsmárral ellentétben az emberével is többször találkozott, a labdával már kevésbé. A második gól előtt sajnos egyikkel sem, tökéletesen asszisztált ahhoz, hogy Pintilii élete gólját lőhesse.

3
KOMAN VLADIMIR
(24 éves, FK Ural, 31/7)

Hogy a klubváltás, az Uralnak történt kölcsönadás jót tesz-e neki, azt most még nem tudhatjuk, az viszont tisztán látszott rajta (nem csak a románok, a csehek ellen is), hogy meccsterhelés nélkül árnyéka korábbi önmagának. Pedig a kapitány szerint ő az a játékos, aki a nehéz helyzetekben is képes megújulni, a többieket magával ragadni. Most lett volna választása bőven arra, hogy kit rángasson ki a gödörből, ehhez azonban elsősorban neki kellene formába lendülnie. Az elszántságával soha nem volt gond, ez igaz, ám ezúttal a nagy akarásnak nyögés lett a vége. Ez utóbbi a második félidő derekán egy durva hibában csúcsosodott ki, Stancunak csak azért nem adott gólpasszt, mert a román lövését Bogdán bravúrral védte. A végére aztán begörcsölt, hiába, a játékhiány nem csak az agyat, az izmokat is megviseli.

4,5
BÖDE DÁNIEL
(26 éves, Ferencváros, 5/1)

A csehek elleni beszállása előrevetítette, hogy Bukarestben Szalaival együtt, kissé hátrébb helyezkedve tagja lehet a kezdőcsapatnak. A fizikai erejét kihasználva okozhatott is volna zavart a román védelemben, ehhez azonban az egyik elengedhetetlen kellék a labda - ha már gólra játsszák a futballt. Ebből azonban nem sok jutott neki, a bruszt meg önmagában ebben a sportágban kevés. A második félidő egyes (rövid) szakaszaiban valamivel ugyan közelebb került a kapuhoz, az 51. percben akár gólt is fejelhetett volna, Tatarusaru szorításában azonban pontatlan volt.

3,5
DZSUDZSÁK BALÁZS
(26 éves, Dinamo Moszkva, 55/12)

Tőle tartottak leginkább a románok, Piturca nem hiába gondolkodott hosszasan azon, kit állítson a védelem jobb oldalára. Most persze mondhatnám azt, hogy Matel szerepeltetésével remek döntést hozott a román kapitány, ám ahhoz, hogy a mindössze hat válogatottsággal rendelkező bekk kioltsa a Dinamo balszélsőjének játékát, az utóbbi feltűnően visszafogott teljesítménye is kellett. Az elfutások, a cselek, a lövések elmaradtak, egy-két beadást ugyan sikerült kiviteleznie, a kapu elé lőtt labdák azonban üres térben landoltak. Matel meg köszönte szépen a bizalmat, úgy hozta le a meccset, hogy szinte meg sem kellett izzadnia.

4
SZALAI ÁDÁM
(25 éves, Schalke 04, 18/7)

Ha valakitől, hát tőle mindenképpen gólt vártunk Romániában. Volt alapja ennek, hiszen a Schalke csapatát ,,felrúgta" a BL főtáblájára, meg egyébként is, amióta Gelsenkirchenbe szerződött - és Huntelaar megsérült - nagy az elvárás vele szemben, aminek eddig meg is felelt. A válogatottban kevésbé...Ő persze az a típus, akit ki kell szolgálni, helyzetbe kell hozni, erre azonban most sem vállalkozó, sem kivitelező nem jelentkezett. Az első félidő hajrájában így is gólt szerezhetett volna, ám először Vanczák beadása után messzire pattant tőle a játékszer, majd Böde zavarta meg azzal, hogy beleért a labdába.

CSERÉK

5
HAJNAL TAMÁS
(32 éves, Ingolstadt, 57/6)

A padon kezdett és ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy irányító, ha úgy tetszik játékmester nélkül indítjuk a mérkőzést. Pedig klubcsapatában végre állandó lehetőséget kap, gólpasszokat osztogat, meglepő volt, hogy a kapitány nem találta meg a helyét a kezdőcsapatban. Miután beszállt, némi életet lehelt a játékunkba, összeszedett néhány labdát a középpályán, és azokat jó helyre is továbbította. A legjobbra a 40. percben, amikor harminc méterről tesztelte Tatarusanut. Ki gondolta volna a meccs előtt (meg közben), hogy ez lesz az egyetlen lövésünk a román kapura. De legalább ez az apró a dicsőség az övé...

4,5
LOVRENCSICS GERGŐ
(26 éves, Lech Poznan, 2/0)

Varga sérülése miatt kapott lehetőséget, a jobb szélre állt be, és bár nem teljesen ugyanaz volt a feladata, mint a jobbára ezen a területen futballozó Komannak, bő húsz perc alatt többször megmozgatta a románok bal oldalát, mint csapattársa. A 77. percben egy szép egyéni alakítás után a lövésig is eljutott, labdája alig tévesztett célt, de Tatarusanut legalább nem hagyta elaludni...

0
SZABICS IMRE
(32 éves, Sturm Graz, 35/13)

Koman görcse segítette ahhoz, hogy eggyel gyarapítsa válogatottságának számát, bár a harmincötödikre nem emiatt emlékszik majd vissza. Sokkal inkább az bánthatja, hogy passzív részese volt egy kilátástalan küzdelemnek. 

 

Ha még nem tetted, olvasd el a mérkőzésről szóló részletes tudósításunkat!

(Fotók: mlsz.hu)

Világbajnoki selejtező
D-csoport, 7. forduló
INFO Románia-Magyarország 3-0 (2-0)
Bukarest, Nemzeti Aréna, vezeti: Alberto Undiano (spanyol)
Gólszerző: Marica (2.), Pintilii (31.), Tanase (88.)
Sárga lap: Bourceanu (50.) illetve Korcsmár (14.), Lipták (45+2.), Vanczák (60.)
Kiállítva: -
 
Románia: Tatarusanu – Matel, Goian, Chiriches, Rat - Bourceanu, Pintilii - Torje (Tanase, 58.), B. Stancu, Maxim (Popa, 64.) - Marica (Hoban, 80.)
Szövetségi kapitány: Victor Piturca
 
Magyarország: Bogdán – Vanczák, Guzmics, Lipták, Kádár - Koman (Szabics, 85.), Korcsmár (Hajnal, 34.), Varga J. (Lovrencsics, 68.), Dzsudzsák - Böde - Szalai
Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
VB 2014 - selejtező
Európai zóna, D-csoport
    M GY D V RG KG P
1. Hollandia 7 6 1 0 22 4 19
2. Románia 7 4 1 2 13 10 13
3. Magyarország 7 3 2 2 13 11 11
4. Törökország 7 3 1 3 12 7 10
5. Észtország 7 2 1 4 5 11 7
6. Andorra 7 0 0 7 0 22 0
[1147881] 2013-09-06 20:00:00 Románia - Magyarországx;