VB 2014

Az utolsó szalmaszálba kapaszkodhatnak Suárezék

Négy mérkőzést rendeznek meg a 2014-es világbajnoki selejtezősorozatban Dél-Amerikában és hármat Közép-Amerikában. Uruguay számára létkérdés a győzelem, Kolumbiában ünneplésre készülnek, Bolívia egy 20 éve tartó negatív szériának vetne véget, míg az Egyesült Állomok ott nyerne, ahol korábban még soha.

Forlán és Suárez sokat tehet azért, hogy Uruguay vb-álmai tovább éljenek/ AFP

Dél - Amerika

A dél-amerikai selejtezőcsoportban is a hajrához közeledik a versenyfutás, a jelen állás szerint - a házigazda brazilok mellett - Argentína, Kolumbia, Ecuador és Chile jó eséllyel képviselheti a kontinenst a jövőre esedékes vb-n, míg a pótselejtezőért a kontinensbajnok Uruguay, Venezuela és Peru vívhat ádáz harcot. Mivel 3-4 mérkőzése még mindegyik csapatnak hátravan, ezért a megszerezhető pontok miatt korai lenne leírni bárkit és bármit is, de tény, hogy például a bombaerős kerettel rendelkező Uruguay igen nehéz helyzetben van.

A celeste pocsék formát mutatott a tavalyi év második felében, így rengeteg pontot elhullajtott, aminek következtében magára húzta a gyengébbnek vélt válogatottakat is. Óscár Tabarez legénységének a sorsolása sem túl kedvező, hiszen a mostani, perui látogatást követően fogadja majd Kolumbiát, majd utazik Ecuadorba, hogy a kvalifikáció utolsó fordulójában a nagy rivális argentinok ellen zárjon. Erőltetett menet lesz ez az uruknak, de Edinson Cavani és társai hisznek a sikerben. "Nem tudok kiemelni egyetlen mérkőzést sem a hátralévők közül, Uruguay számára minden találkozó felér egy döntővel. Megvan a fegyverünk, amellyel sikeresen harcolhatunk. A legfontosabb, hogy kizárjunk minden külső körülményt, ne a többi meccs eredményére figyeljünk. Nem szabad negatív dolgokra gondolnunk, ha netán veszítünk, majd meglátjuk milyen lehetőségeink maradtak, de most csak fel kell mennünk a pályára és győzelemre kell törekednünk. Mindenkinek ez a célja."- mondta a nyáron 63 millió euróért a Napolitól a PSG-hez igazoló csatár. A közelmúltból meríthet erőt Uruguay, hiszen a Copa Américán és a vb-selejtezőjében is le tudta győzni Perut, amely viszont egy győzelemmel meg is előzheti ellenfelét. Egy igazi ki-ki mérkőzés lesz ez, amelyen mindkét fél számára hatalmas a tét. Limában az uruguayiaknak nem lesz könnyű dolga, hiszen a Farfán vezette válogatott hazai környezetben 6 meccsen 13 pontot gyűjtött, egyetlen vereségét Kolumbiát szenvedte el.

Vb 2014 - Dél-Amerika
1. Argentína 13 7 5 1 25 9 26
2. Kolumbia 12 7 2 3 21 7 23
3. Ecuador 12 6 3 3 17 12 21
4. Chile 13 7 0 6 21 21 21
5. Uruguay 12 4 4 4 18 21 16
6. Venezuela 13 4 4 5 10 14 16
7. Peru 12 4 2 6 12 17 14
8. Bolívia 13 2 4 7 15 24 10
9. Paraguay 12 2 2 8 9 23 8

Könnyebb feladat elé nézhet Chile, hiszen Arturo Vidalék Venezuelát fogadják. Azután, hogy Chile zsinórban négy vereséget is begyűjtött, az utolsó három selejtezőjét egyaránt megnyerte, így jelenleg öt ponttal megelőzi a pótselejtezőt érő helyen álló Uruguayt. A La Roja Venezuela ellen is győzelemre készül, ha ez sikerül a gárdának, nagy lépés tesz a világbajnoki részvétel felé. Chile saját pályáján legutóbbi öt találkozóját egyaránt megnyerte, ugyanakkor Venezuela ellen nem igazán megy neki, utoljára 2005-ben tudta legyűrni aktuális ellenfelét. A selejtező egyik meglepetéscsapatának tartott Venezuela esélyeit valamelyest azonban csökkenti, hogy szerdán arról szóltak a hírek, hogy súlyos gyomorfertőzés ütötte fel a fejét a csapat edzőtáborában. César Farías szövetségi kapitány bejelentése szerint 20 játékosa kapta el a betegséget. "Nem volt jó éjszakájuk, és nem voltak képesek normális edzésekre" - mondta a szakember, de nem részletezte, hogy pontosan mivel küzdenek a tanítványai. A tréner elmondta, ezzel együtt kemény mérkőzésre számít és bízik abban, hogy ezúttal is jó eredményt sikerül elérni vendéglátóik ellen.

Ha Falcao nem tudja vállalni a játékot, Jackson Martinez lehet a sztár

A csoport második helyén álló Kolumbia Bogotában fogadja Ecuador legjobbjait. A két csapat között jelenleg mindössze két pont a különbség. A két együttes őszi meccsén Quitóban Ecuador 1-0-s győzelmet aratott a világranglista harmadik helyén álló kolumbiaiak ellen, de ezúttal a Radamel Falcao vezette válogatott számít az esélyesnek. Hazai környezetben a Los Cafeterosnak nagyon megy mostanában, 367 perce gólt sem kapott saját szurkolói előtt, utolsó négy meccsét pedig 13-0-ás gólkülönbséggel abszolválta. José Pekerman legénysége hemzseg a jó formában lévő támadóktól, igaz Falcao játéka bokasérülés miatt egyelőre bizonytalan. "Igen nagy a várakozás az Ecuador elleni meccs előtt, de nem szabad, hogy a szurkolók izgalma ránk, játékosokra is átragadjon. Persze, izgatottan várjuk a találkozót, hiszen szeretnénk befejezni azt a remek munkát amit ebben a selejtezőben elkezdtünk, de nem szabad, hogy elragadjanak minket az érzelmek és csak a következő feladatra kell koncentrálnunk" - nyilatkozta a kolumbiai Jackson Martinez, aki a Portóban idén már három bajnoki gólnál jár. És hogy mire ez a nagy izgalom? Kolumbia utoljára 1998-ban volt szereplője világbajnokságnak, de amennyiben Ecuador ellen begyűjti a három egységet, 2014-ben ismét részt vehet a legnagyobb futballtornán.

A játéknap negyedik mérkőzésén a sereghajtó Paraguay az előtte álló Bolíviát fogadja. A két csapatnak már matematikai esélye sem nagyon van a továbbjutást érő helyek elcsípésére, így elsősorban saját magukért - no, meg a szurkolókért - játszhatnak. Paraguay malmára hajtja a vizet, hogy Bolívia immáron hat mérkőzés óta nyeretlen, ráadásul köztudottan elsősorban saját otthonában ficánkol. Elképesztő adat, de attól még igaz: Bolívia 1993 óta nem tudott selejtezős mérkőzést nyerni idegenben, ráadásul utolsó 23 találkozó óta mindig kap legalább egy gólt. Ezek alapján Paraguay győzelme vagy rúgott gólja biztosnak tekinthető?

VB 2014 - Dél-Amerika
22:30 Info Kolumbia Ecuador 1.53 4.03 8.12
00:30 Info Paraguay Bolívia 1.44 4.80 9.80
02:30 Info Chile Venezuela 1.38 5.30 12.00
04:30 Info Peru Uruguay 2.76 3.35 2.88

Klinsmann fürdik a sikerben, az USA soha nem volt ilyen eredményes / AFP

Közép-Amerika

Három mérkőzést rendeznek a Közép-Amerikai zónában is, de ezek közül kiemelkedik a Costa Rica - Egyesült Államok párharc. A karibi válogatott jelenleg a második helyen áll a selejtezőben, mindössze két ponttal lemaradva az amerikaiak mögött, így akár a csoport elsősége is eldőlhet a szombat hajnali összecsapáson.

VB 2014 - CONCACAF
1. USA 6 4 1 1 7 3 13
2. Costa Rica 6 3 2 1 7 3 11
3. Mexikó 6 1 5 0 3 2 8
4. Honduras 6 2 1 3 6 7 7
5. Panama 6 1 3 2 5 7 6
6. Jamaica 6 0 2 4 2 8 2

A Team USA friss Golden Cup bajnokként elmondhat magáról, hogy a közelmúltban megmutatta a térségnek ki az úr a háznál, de a vb-selejtező természetesen mindig külön figyelmet érdemel. Jürgen Klinsmann válogatottja ráadásul egy olyan országba látogat, ahol még nem sikerült győzedelmeskednie. Costa Rica ugyanis - pályaválasztóként - utolsó hét egymás elleni meccsét megnyerte az USA ellen. A statisztika mellett az is a hazaiak mellett szól, hogy az amerikaiak ezúttal nélkülözik egyik legjobbjukat, hisz' Jozy Altidore sérülés miatt nem tudja vállalni a játékot. Klinsmann helyette Landon Donovanben, Eddie Johnsonban és Clint Dempseyben bízhat a támadósorban. Kihagyja a mérkőzést az amerikai oldalon Maurice Edu, Brad Evans és Oguchi Onyewu is, igaz az elmúlt időszakban megtanult a gárda nélkülük is eredményesen játszani. 

A németek világbajnokának vezetésével az Egyesült Államok válogatottja történelme legjobb periódusát éli, ugyanis legutóbbi 12 találkozóját (!) egyaránt megnyerte, amivel jelenleg a leghosszabb győzelmi szériát mondhatja magáénak a világon.

Szintén nagy rangadónak ígérkezik a Mexikó - Honduras találkozó. Az Azték-stadionban megrendezésre kerülő derbin óriási lesz a tét, hiszen a két gárda között mindössze egyetlen pont a különbség. Mexikó ebben a selejtezősorozatban egyelőre nem úgy teljesít, ahogy az várható lenne, hazai pályán például három mérkőzésen három 0-0-ra futotta az erejéből! Hondurasi részről érhetően nagy a bizakodás, a vendégek úgy érzik, most elkaphatják a mexikóiakat, ugyanakkor 1991 óta minden ilyen felállású mérkőzést hazai győzelemmel ért véget. Mivel a minőségi játékosok elsősorban Mexikóban játszanak - Gio Dos Santos, Javier Hernandez, Jesus Corona, Andreas Guardado - ezért nagy meglepetésnek számítana, ha Honduras győzelmet tudna aratni.

VB 2014 - CONCACAF  7. forduló
3:30 Info Mexikó Honduras 1.40 4.82 12.69
04:00 Info Costa Rica USA 2.60 3.25 3.15
04:00 Info Panama Jamaica 1.61 3.85 7.60