US Open

Két lépésre a céltól buktak el a Grand Slamre törő Bryan-testvérek

  • VNA

Az amerikai teniszbajnokság elődöntőjében véget ért az amerikai Bryan-testvérek szenzációs győzelmi sorozata, így elmarad a páros Grand Slam.

Bárt alapvetően a páros játékot nem tartják nagyra manapság teniszben, a US Open kapcsán a férfi párosok tornája mégis különös figyelmet kapott. Az amerikai Bryan-testvérek ugyanis közel kerültek egy olyan eredményhez, amelyre ebben a sportágban 62 éve nem volt példa. Miután Bob és Mike megnyerte az Australian Opent, a Roland Garrost és a wimbledoni tornát is, New Yorkban tehette volna teljessé az egy naptári éven belüli Grand Slamet, vagyis mind a négy kiemelt torna megnyerését.

Egészen az elődöntőig jól is menetelt a világelső 35 éves amerikai ikerpár, ott azonban az elveszített első szett ellenére is megállította őket negyedik helyen kiemelt 40 esztendős indiai Leander Paes és a 35 éves cseh Radek Stepanek duója. Bryanék menetelése némi kárpótlást nyújtott eddig az amerikai férfi teniszezők gyászos idei szereplése miatt. Sampras és Agassi utódai ugyanis Wimbledonban még a harmadik körbe sem jutottak be, a US Openen pedig először rendezték meg a negyedik fordulót amerikai férfi játékos nélkül, így ebben az évben egyetlen kiemelt torna negyeddöntőjében sem volt amerikai férfi teniszező. A Bryan-testvérek a férfi páros játék "Roger Federerjének" számítanak, lévén pályafutásuk során már 15 Grand Slam-tornát nyertek meg, amivel rekordernek számítanak. Mint ahogy a megnyert meccsek, a megnyert tornák és a világranglista élén töltött hetek vonatkozásában is a rangsor élén állnak. 

Amúgy Bryanék a mostani kiesés ellenére is elértek már egy nagy dolgot, lévén pár napig még elmondhatják magukról, hogy ők a címvédők férfi párosban valamennyi Grand Slam-tornán. Egyéniben sem túl gyakori a naptári éven belül Grand Slam, ezt eddig csupán öten érték el korábban (Don Budge - 1938, Maureen Connolly - 1953, Rod Laver - 1962 és 1969, Margaret Court - 1970, valamint Steffi Graf - 1988). A férfi párosoknál viszont továbbra is csak Ken McGregor és Frank Sedgman az egyetlen pár, amely meg tudta mindezt tenni, még 1951-ben.

A Bryan-testvérek számára nem alakult könnyen az idei US Open eleje sem, a harmadik fordulóban ugyanis Daniel Nestor és Vasek Pospisil ellen szett- és brékhátrányból voltak kénytelenek - egy meglepő, párosban igencsak szokatlan oldalváltással megfűszerezett találkozón - visszajönni, az elődöntőben pedig a döntő szettben kerültek 5-1-es hátrányba. Innen ugyan egy bréket még visszahoztak Paes és Stepanek ellen, ám fordítani már nem tudtak. A végül 3-6, 6-3, 6-4-el győztes Paesék valóságos mumusnak számítanak számukra, az összesített mérleget tekintve ugyanis az indiai-cseh duó már 4-2-re vezet Bryanék ellen. Az egyéniben már az első körben búcsúzó Stepanek és párja ezzel a sikerrel visszavágott az amerikai álom-párosnak a tavalyi US Open döntőjében elszenvedett vereségért is. Döntőbeli ellenfelük a második kiemelt Alexander Peya - Bruno Soares és a 10. helyre rangsorolt Ivan Dodig - Marcelo Melo párosok csatájának győztese lesz.