Kajak-kenu vb

Megvédte címét a női négyes, egy arany váltóban, hét elsőséggel zártak a magyarok

  • MTI

A magyar versenyzők két éremmel, egy-egy arannyal és bronzzal zárták a vasárnap esti váltóversenyeket, s így összesítésben hét első, valamint öt-öt második és harmadik helyet szereztek a németországi Duisburgban rendezett kajak-kenu világbajnokságon.

A győztes Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas Krisztina és Vad Ninetta (b-j) ünnepel a célban. MTI Fotó: Kovács Tamás

A magyar versenyzők a vasárnap délutáni program során egy arannyal és két ezüsttel gyarapították érmeik számát. Győzött az 500 méteres női kajaknégyes Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta összeállításban - Magyarország 2009 óta sorozatban negyedszer nyerte ezt a számot -, míg a Vasbányai Henrik, Mike Róbert és a Lakatos Zsanett, Takács Kincső kenupáros egyformán másodikként ért célba fél kilométeren.

"Az elején a kanadaiak nagyon elmentek, nagyon erős balos szél volt, ami nekünk nem kedvezett. Aztán 100-150 méternél elindultunk, akkor úgy éreztem, hogy befoghatjuk őket, de aztán megint jött egy balos szél, s már nem tudtunk korrigálni. Tudunk ennél jobb pályát is, de azért persze örülünk az ezüstéremnek" - mondta az MTI-nek Lakatos Zsanett.

"Nagyon örülünk ennek a második helynek, hiszen úgy jöttünk ide, hogy ezren nyerjünk, 500-on pedig dobogón végezzünk, s ezt sikerült elérnünk. Utóbbi távon nagyon sokat fejlődtünk, ez is örömteli. - nyilatkozott Mike. - Most egyelőre nem foglalkozunk a jövővel, már nagyon várjuk a pihenőt, mert hosszú volt ez az év " - tette hozzá.

"Azt terveztük el, hogy a szembeszél miatt nem lesz őrületes a csapás, és hogy a rajtra nagyon odafigyelünk - elemzett Kozák Danuta, aki szombaton egyesben is diadalmaskodni tudott. - Ez olyannyira jól sikerült, hogy azt hittem, visszalövik a startot, mert berajtoltunk. Ennek ellenére úgy éreztem, hogy a fehéroroszok nagyon elmentek, meg is ijedtem, de aztán féltávtól megindultunk, én pedig csak arra figyeltem, hogy az előttem ülő Gabit a fehérorosz első ember elé toljam. Krisztáék is tolták mögöttem a hajót, így a hajrában már csak arra kellett figyelnünk, hogy nehogy megbillenjünk. Egyszer aztán mégis megbillentünk, de ez már nem zavarta meg a győzelmünket " - mondta.

A 4x200 méteres staféták során a Douchev-Janics Natasa, Vad Ninetta, Fazekas-Zur Krisztina, Kozák Danuta összeállítású női kajakos stféta remekül hajrázva megnyerte döntőjét, míg a Dudás Miklós, Tótka Sándor, Molnár Péter, Hérics Dávid összeállítású csapat harmadik lett a lengyelek és az oroszok mögött.

Kozák és Fazekas-Zur egyformán három elsőséggel zárta a vb-t, ők lettek a küldöttség legeredményesebb versenyzői.  Az olimpiai számokat tekintve 4-1-2 volt a magyar éremmérleg a németországi regattán.