Bajnokok Ligája

Koppenhágában kitiltják a külföldieket a csoportmérkőzésekről

Érdekes, nagy visszhangot keltő döntést hozott a dán bajnok FC Köbenhavn vezetősége a csapat Bajnokok Ligája-csoportmérkőzéseivel kapcsolatban. A fővárosi együttesnél úgy döntöttek, hogy biztonsági okok miatt nem engednek be olyan szurkolókat a stadionba, akiknek a vezetékneve külföldi hangzású.

Többen már megvásárolták jegyüket a Real Madrid, a Juventus és a Galatasaray elleni találkozókra, ám őket e-mailben arról értesítették, hogy foglalásukat törölték. A drukkerek körében komoly indulatokat váltott ki a döntés, ám a koppenhágai klub titkára, Daniel Rommedahl úgy gondolja, hogy a lépés nem diszkriminatív és szükség van rá. Mint ismeretes, a 2000-es UEFA Kupa döntőt a dán fővárosban rendezték, akkor zavargások törtek ki a Galatasaray és az Arsenal szurkolói között.

"Számítottunk rá, hogy a döntésnek nagy visszhangja lesz, de ez volt a legjobb megoldás" - fogalmazott Rommedahl. "Abban is biztosak vagyunk, hogy sokan nem értenek egyet velünk, de ez nem diszkrimináció."

Idegeneknek belépni tilos! Kitiltják az külföldi vezetéknevűeket a Parken Stadionból

Atila Momeni, a Köbenhavn iráni szurkolója értetlenül áll az eset előtt. Mint mondta, megvásárolta a jegyet, a belépő árának összegét levonták a bankszámlájáról, ugyanakkor a rendelést törölték. Momeni szerint a megfelelő rend biztosítása fontos, az azonban elfogadhatatlan és diszkriminatív, hogy csak azokkal szemben járnak el így, akiknek külföldi vezetéknevük van.

"Az lett volna a legkevesebb, hogy másik jegyet adnak nekünk, de ez nem történt meg. Úgy érezzük, ez döbbenetes diszkrimináció. Dániában gyakran érnek rasszista inzultusok, de azt sosem gondoltam volna, hogy a labdarúgásban is ilyen történik. Az UEFA-nak tennie kell valamit az üggyel kapcsolatban."

Jens Bertel Rasmussen, dán sportjogász szintén kritikusan fogalmazott az FC Köbenhavn döntésével kapcsolatban. A szakember úgy véli, hogy ha egy nyilvános eseményre való belépést megtagadnak valakiktől, ott bizony felmerül a diszkrimináció gyanúja.

Az ügynek alighanem lesz még folytatása...

[1573685] 2013-09-17 20:45:00 FC Copenhagen - Juventusx;[1573696] 2013-11-05 20:45:00 FC Copenhagen - Galatasarayx;[1573699] 2013-12-10 20:45:00 FC Copenhagen - Real Madridx;