Női kézilabda NB I

Parádés védekezés és kapusteljesítmény, a Ferencváros legyőzte a BL-győztest

Már az első fordulóban vereséget szenvedett a címvédő, Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC a női kézilabda NB I-ben, a kisalföldiek az ellenállhatatlanul küzdő FTC-Rail Cargo Hungaria otthonában maradtak alul 20-17-re. Elek Gábor csapata parádésan védekezett, Alena Abramovics emberfeletti kapusteljesítménnyel rukkolt ki, így a népligetiek megérdemelten vették el a győriek 2009. február 1-je óta tartó hazai veretlenségét.

A Ferencváros kőkemény, masszív és mozgékony védekezésével alaposan meglepte a vendégeket, akik 3-3-ig tartották a lépést a fővárosiakkal, ám a folytatásban közel tizennyolc(!) percig képtelenek voltak bevenni az eksztázisban védő Alena Abramovics kapuját. Nem volt kellően lendületes a győriek támadójátéka, Katarina Bulatovicék akciói rendre a passzív játék határát súrolták, a hazaiak hálóőréhez pedig valósággal tapadt a labda. Ha kellett kézzel, ha úgy alakult lábbal hárította a rivális próbálkozásait. Az ujjsérülése miatt kimaradó Görbicz Anita hiányában Kovacsics Anikó feladata lett volna, hogy kiszolgálja társait, ezúttal azonban ő is szürkén kézilabdázott. Heidi Löke hiába őrlődött a falban, sokáig egyetlen használható labdát sem kapott, ahogy az ETO szélsőjátéka is hagyott kívánnivalót maga után. A klasszisát ezúttal is igazoló Tomori Zsuzsanna hétméteresével már 8-3-ra is vezettek az Elek-lányok, Ambros Martín pedig hiába kért kétségbeesetten időt, nem tudta megállítani a Fradi rohanását. (12-7)

Szucsánszki Zita fontos gólokat lőtt és védekezésben is remekelt - Fotó: MTI

A spanyol mester forgatta csapatát, Bulatovic és Eduarda Amorim például együtt alig-alig volt pályán, és bár a második félidő elején a Ferencváros is produkált egy közel tíz perces gólcsendet, a Rába-partiak csak megközelíteni tudták ellenfelüket. (13-11) Elek Gábor az egyperces időkérés során fel is hívta játékosai figyelmét, hogy a "vacakolással" bajba sodorhatják magukat Szucsánszki Zitáék, és bár Hornyák Dóra góljaival az ETO még 15-13-nál is lőtávolon belül maradt, a különbség a hajráig tovább nőtt. (19-14) Az izgalmak Cifra Anita kiállítása után fokozódtak, a vendégek zsinórban háromszor találtak a hálóba, ám Szucsánszki a ferencvárosiak számára örökre emlékezetes délután zárásaként egy átlövéssel döntötte el a két pont sorsát. (20-17)

Az ETO négy esztendő és hét hónap után szenvedett ismét vereséget a magyar bajnokságban.

Női kézilabda NB I
1. forduló
FTC-Rail Cargo Hungaria-Győri Audi ETO KC 20-17 (12-7)
Népliget, Elek Gyula Aréna, vezetik: Andorka, Hucker
 
FTC: Abramovics, Szikora (kapusok), Tomori 7 (3), Zácsik 4, Steinbach 2, Szamoránsky P. 2, Szucsánszki 2, Cifra 1, Kovacsicz 1, Vérten 1, Mészáros, Szarka, Such, Szekerczés, Pena, Kocsis
Vezetőedző: Elek Gábor
 
ETO: Lunde Haraldsen, Herr (kapusok), K. Bulatovic 5, Löke 4, Kovacsics 3 (1), Hornyák D. 2, Bognár-Bódi 1, Korsós 1, Amorim, Hornyák Á., Orbán, Tervel, Rédei-Soós, Sirián, Szepesi
Vezetőedző: Ambros Martín
Női kézilabda NB I
1. forduló
FTC-Rail Cargo Hungaria-Győri Audi ETO KC 20-17 (12-7)
 
Szombaton játszották:
Fehérvár KC - Siófok-Galérius Fürdő 35-30 (21-13)
Ipress Center-Vác - MTK Budapest 20-18 (12-10)
Veszprém Barabás-Duna Takarék - Dunaújvárosi KA 19-30 (9-12)
Érd - Eszteházy KFSC 35-22 (19-11)
 
Pénteken játszották:
DVSC-TVP - Budapest Bank-Békéscsaba 27-24 (12-14)
Ferencváros-Győr
Percről percre
Élő közvetítés: FTC-Rail Cargo Hungaria-Győri Audi ETO KCx