Kajak-kenu

Érem nélkül maradtunk a 200 méteres döntőkben

  • MTI

Érem nélkül maradtak a magyarok a vasárnapi 200 méteres döntőkben a németországi Duisburgban zajló kajak-kenu világbajnokságon. A hat döntő közül háromban volt piros-fehér-zöld hajó.

Kezdésként a háromszoros ötkarikás bajnok kajakos Douchev-Janics Natasa - aki tavaly, az ötkarikás játékokon és idén, az Eb-n is harmadik volt ebben a számban - lemaradt a dobogóról egyesben, ötödikként zárt. A győzelem a címvédő és londoni bajnok új-zélandi Lisa Carringtoné lett, a bronzot pedig Janics sógornője, a szlovén Spela Ponomarenko Janic szerezte meg.

Következett a Lantos Ádám, Nagy Péter kenus duó, amely reálisan nem pályázhatott éremre, de nagyon szépen versenyzett, nagy küzdelemben maradt csak le a dobogóról, s végül negyedik lett a német, az orosz és a fehérorosz egység mögött.

A Kovács-Janics páros negyedik helyen lapátolt célba K2 200 méteren - Fotó: MTI

Janicsnak 35 perce volt arra, hogy az egyesről áthangolódjon a párosra, ahol társával, Kovács Katalinnal - csakúgy, mint a júniusi kontinensviadalon - egyértelműen győzni akartak. A rajtjuk nagyon rosszul sikerült, s így "futniuk" kellett a riválisok után, de akármennyire igyekeztek és harcoltak, végül nemhogy a győzelem, de még a dobogós helyezés sem jött össze. Negyedikként zártak - ilyen, azaz hogy érem nélkül maradjanak, még nem fordult elő, amióta ez a két sportoló egy párosban szerepel.

"Hibásnak érzem magam a rossz rajtunk miatt, mert őszintén szólva egy kicsit váratlanul ért" - mondta az MTI-nek Kovács. "A hangosbeszélő elnyomta az indítóbíró hangját, ezt azért nem érzem sportszerűnek, azt sem tudtam, hol tartunk a rajt előtt, fent sem volt a lapátom. A rajtban így kaptunk egy fél hajóhossznyi hátrányt, s bár utána szerintem nem mentünk rossz pályát, már nem tudtuk behozni a lemaradást."

A háromszoros ötkarikás bajnok Kovács - akinek ez volt az utolsó száma a vb-n - eddig 31 világbajnoki címet szerzett pályafutása során (ezzel világrekorder), de 1998 óta most először fordul elő, hogy arany nélkül utazzon haza. Janics később a váltó tagjaként még vízre száll Duisburgban.

A 200-as B döntőkben érdekelt magyarok közül Tótka Sándor (K-1) nyert, így összesítésben tizedik lett, Lantos (C-1) másodikként ért célba (11.), a Molnár Péter, Bán Kristóf kajakos duó pedig ötödikként zárt (14.).