Karrier

Ismeretlen holland edző csinált világsztárt Ronaldóból?

  • PKJ

A Manchester United korábbi segédedzője 2007 nyarán külön foglalkozott Cristiano Ronaldóval, 42 gólos szezon lett a vége. A Telegraph-nak most elárulta, mi áll az elképesztő gólérzékenység hátterében.

Maulensteen talán itt is épp Ronaldóról diskurál Fergusonnal

René Meulensteent a laikusabb futballdrukkerek közül viszonylag kevesen ismerik, pedig korábban csaknem tucatnyi éven át volt Sir Alex Ferguson egyik segédedzője a Manchester Unitednél. Idén nyáron aztán a frissen érkező David Moyes kirúgta, ő pedig fogta magát, és átült az Anzsi kispadjára. Pechére csak 16 nap jutott neki, két balul sikerült bajnoki után ugyanis a tulajdonos, Szulejman Kerimov úgy döntött, nem állja tovább az igencsak vaskos cehhet - az átalakítás első áldozata pedig az edző lett.

Újabb csapat nem, a sajtó viszont azonnal lecsapott rá, végre egy ember, aki különösebb szívfájdalom nélkül tud belsős információkat csepegtetni a Ferguson-féle Manchester mindennapjairól. Meulensteen ráadásul meglepő őszinteséggel és nyíltsággal beszél az Old Traffordon töltött időszakáról: most épp arról, hogyan faragott világklasszist Ronaldóból.

Cristiano Ronaldót 2003-ban vette meg Ferguson a Sportingtól, 17,5 millió font ellenében. A kölyökképű szélső még csak 18 éves volt, de már annyira jól játszott, hogy egy United elleni barátságos meccs után állítólag maga Scholes és Giggs vette rá a Főnököt, hogy csengesse ki a vételárát. Beckham utódjának szánták, azonnal meg is kapta a 7-es mezt, de az üzlet csak nagyon nehezen indult be.

Az áttörésre egészen a 2006/2007-es szezonig kellett várni, Ronaldo ekkor nyerte első bajnoki címét a Uniteddal, és ekkor mutatta meg először igazán, hogy mire képes. Tizennyolc gólt lőtt a bajnokságban, a BL-ben pedig az elődöntőig vitte a csapatot, mégis azt érezte, több van benne. Meulensteen segített neki ezt felszínre hozni.

"Nem szabad lebecsülni a menedzser szerepét a történetben, Ferguson igazi apafigurának számított Cristiano szemében, de úgy gondolom, az apró részletek legalább olyan fontosak voltak" - kezdte a történetet Ronaldo igazi berobbanásáról a holland.

"A Bajnokok Ligája-győztes évünkben történt. Ramatyul indultunk a bajnokságban, Ronaldót pedig a Portsmouth ellen kiállították, három meccses eltiltást kapott. Ferguson engem bízott meg azzal, hogy a hirtelen jött kényszerszünetben külön foglalkozzak vele. Tudtam mire vágyik, mindenki tudta: a világ legjobb játékosa akart lenni."

Meulensteen azzal indított, hogy elmondta Ronaldónak, tud és akar is segíteni neki, hogy elérje célját. A holland mester tisztában volt azzal, hogy a játékos munkamorálja egészen fantasztikus,  de emellett képes volt pontosan lefesteni a portugálnak azt is, hogy miben kell még fejlődnie.

"Azt akartam, hogy jobban megértesse magát a csapattársakkal, legyen a csapatjáték szervesebb része. Ha helyzetbe kerül, döntsön jobban, megfontoltabban. És persze, lőjön sokkal több gólt" - magyarázta Meulensteen.

Ronaldo fejben is rengeteget javult Meulensteennek köszönhetően

Amikor megkérdezte a portugált, szerinte miben a legerősebb, Ronaldo válasza egyértelmű volt: cselekben, technikában. Meulensteen szerint ez pontosan így is volt, de addig hiába a briliáns technika, amíg Ronaldo öncélúan használta képességeit. Nehéz, sőt, szinte lehetetlen volt ellene védekezni, de ezt a csapat nem tudta eléggé kihasználni.

"Egy csomó olyan dolgot csinálsz, ami semmilyen hasznára sincs a csapatnak, csak azt akarod megmutatni velük, hogy Te egyedül mennyire jó játékos vagy. Ez felesleges, hozzáállásbeli hiba. Le kell vetkőznöd" - mondta a portugálnak Meulensteen, majd kerek-perec kijelentette, több gólt vár el tőle.

"Cristiano, megnéztem a tavalyi góljaidat. Csak huszonhármat lőttél, és tudod miért? Mert folyamatosan a tökéletesre törekedtél. Nagy gólt rúgni, a felső sarokba, a ficakba! De miért is? Nem ugyanannyit ér minden gól? Magadat akartad előtérbe helyezni, miközben tudvalévő, hogy az igazán jó játékosok előbb a csapatukon lendítenek, hogy aztán a csapat lendíthessen rajtuk."

Meulensteen megkérdezte Ronaldót, mennyi gólt vár magától a szezonban, mire a portugál azt mondta, 30 és 35 között. A segédedző kijavította.

"Tudsz 40 fölött is, hidd el nekem. De dolgoznunk kell a helyzetkihasználásodon. Sokat és keményen."

Meulensteen van Nistelrooy, Shearer, Lineker és Solskjaer tudatosságát próbálta Ronaldóba táplálni. Elmagyarázta, hogy míg egy igazi csatár azért kéri el a társaitól a labdát, hogy gólt lőjön, neki csak az a célja, hogy bebombázza a felső sarokba. Persze, hogy kevesebbszer sikerül.

"Ronaldót csak az érdekelte, hogy hatalmas bombagólokat lőjön, és aztán őt vegye a kamera, őt csodálja a világ. Teljesen rosszul fogta fel a dolgot, fel sem merült benne, hogy ne a legszebb, hanem a legcélravezetőbb megoldást válassza. Erre meg kellett tanítani, rá kellett ébreszteni. Eljött az ideje, hogy csúnya gólokat is rúgjon, és ezt én meg is mondtam neki."

Ronaldo koncentrációját tökélyre fejlesztette holland edzője

Elkezdtek dolgozni a helyezkedésen, azon, hogyan fejezze be a támadásokat Ronaldo. Fontos volt, hogy fejlődjön a döntésekben, hogy rájöjjön, pontosan mikor kell lekezelnie a labdát, mikor gurítsa el a kapus mellett, mikor emeljen, mikor lőjön erőből, és mikor helyezzen inkább. Külön elemezték az ellenfél kapusait is, minden részletre ügyeltek, mindenben próbáltak tendenciákat megfigyelni. És bejött.

Meulensteen taktikája nem az volt, hogy orrvérzésig gyakoroltatja Ronaldót: csak négyszer ismételtetett meg vele egy feladatot, aztán váltott. Így végig maximális maradt a koncentráció, a játékos nem fásult bele az edzésbe, sőt, élvezte, hogy folyamatosan új célokat tűzhet ki maga elé.

Konkrét helyzeteket gyakoroltak, bevett recepteket a gólszerzésre. Ronaldónak mindig meccsszituációba kellett képzelnie magát, tudnia, hol is áll éppen, honnan érkezik a labda, hol áll a kapus, hova kell belőnie a helyzetet. Meulensteen erre színekkel is rásegített, a kapu négy sarkát négy különböző színnel jelölte meg, Ronaldónak pedig már a lövés előtt be kellett kiabálna azt a színt, amelyikhez tartozó sarkot megcélozta. Így kénytelen volt folyamatosan koncentrálni, ráadásul fejlődött a döntéshozó képessége is, hisz előre tudta, mit és hogyan fog csinálni az érkező labdával.

CR a külön edzéseknek is köszönhetően már januárban elérte a 27 szerzett gólt, a United valósággal hasított, a bajnoki cím és a BL is elérhető közelségbe került. Az igazi szintlépés viszont csak ez után következett.

"Megkérdeztem Ronaldót, mihez kezd most, hogy elérte a célját, és megvan a 27 gól. Mondtam neki, hogy két útja van: vagy megelégszik ennyivel, és visszavesz, kicsit kifújja magát, vagy elhatározza, hogy megpróbálja átlépni a határait, és megcélozza a legmerészebb álmait" - emlékezett vissza Meulensteen.

Ronaldo természetesen a második verzió mellett tette le a voksát, és ezt követően már a hozzáállásával is külön foglalkozott az edző. Muhammad Alitól és Pelétől származó idézeteket gyűjtött csokorba a számára, motiváló videókat, klipeket vágott össze neki, amiket aztán a portugál otthon, saját hatalmas TV-jén nézett végig.

"Rövid kis mondatok voltak arról, mennyire fontos a kemény munka, az, hogy sose veszítsük el a hitünket, hogy koncentráljunk, küzdjünk a végsőkig. Azt akartam megmutatni neki, hogy nem a külsőségek számítanak, hanem a teljesítmény, az, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból, és a csapatunkból. Volt, hogy húzogatta a vállát, de végül megértette, mire gondolok."

Meulensteen azt is elmagyarázta Ronaldónak, hogy a metakommunikációnak különlegesen nagy ereje van, hisz azok az emberek, akik csak a televízión keresztül ismerik őt, javarészt ez alapján ítélik majd meg.

Ronaldo testbeszéde "beszédes"

"Lőtt egy gólt a Sportingnak a BL-ben szabadrúgásból. Amikor látta, hogy bemegy, megállt, széttárta a kezét, és az égre nézett. Azt akarta vele jelezni, hogy sajnálja, amiért a nevelőklubja ellen talált be, de az emberek ebből nem ezt szűrték le. Arrogánsnak gondolták, azt hitték, a kézmozdulat azt jelzi, 'nézzétek, ezt is csak én tudom a világon'. Ronaldo ezt nem hitte el, szóval egy nap megkértem a szertárost, mondja el, mit gondolt először, amikor meglátta a gólörömöt. 'Azt akarta jelezni, hogy ő a legjobb' - mondta a szertáros. Ekkor vált világossá számára, hogy bármit is tesz a pályán, annak üzenete van" - mesélte Meulensteen.

Ronaldo végül 42 gólig jutott a szezonban, bajnok és BL-győztes lett az MU-val, a moszkvai döntőben gólt is szerzett. A büntetőpárbajban viszont kihagyta a tizenegyesét, összetört, sírt, kis híján rajta ment el a klub történetének egyik legnagyobb sikere. Meulensteen szerint ez is azért volt, mert a gól után elhitte, hogy övé a világ, és ezután nem tudott kellőképp koncentrálni.

"Mondtam neki, hogy hibázott, nem lett volna szabad elveszítenie a koncentrációját. Leintett, ő is pontosan tudta, hogy ez volt a helyzet."

Ronaldo 2009-ben, a Barca ellen elveszített BL-döntő után rekordösszegért igazolt a Real Madridhoz. Spanyolországban még tovább növelte gólátlagát, a királyiaknál eddig 137 meccsen 146-szor volt eredményes, a 2011/2012-es szezonban például 60 gólt lőtt.

A Hathárom TV jóvoltából korábban egy négyrészes sorozat keretében már megcsodálhattátok a portugál aranylabdás szenzációs képességeit. A dokumentumfilmben laboratóriumi körülmények között vizsgálták Ronaldo gyorsaságát, izomzatát, mentális képességeit és rúgótechnikáját.