Összeállítás

Tíz dolog, amit tudnod kell a US Openről

Ki hiányzik a mezőnyből? Van-e magyar, akinek szurkolhatunk? Mennyit kaszál a győztes? Avagy a számok mögé nézve kerestünk érdekességeket a ma este kezdődő amerikai nyílt teniszbajnokság kapcsán.

Az elmúlt hetek nagy sporteseményei kapcsán rendre jelentkeztünk a tíz érdekességet felvonultató sorozatunkkal, amelyből természetesen az esztendő legutolsó Grand Slam tenisz versenye, a US Open sem maradhat ki. Miután korábban a férfi és a női torna esélylatolgatását is olvashattátok már nálunk, most itt az idő, hogy a magyar idő szerint hétfőn kora este kezdődő verseny előtt az érdekességek és fontos tudnivalók között is szemezgessünk.

1. Az open éra 1968-as kezdete óta először fordul elő, hogy az esztendő utolsó Grand Slam-tornájának döntőjét nem vasárnapra, hanem hétfőre írták ki a szervezők. Igaz ugyan, hogy az elmúlt öt évben a torna rendre csúszást szenvedett el a sorozatos esőszünetek miatt, ám most először már előre rögzítették a férfi döntő hétfői időpontját. Meghallgatásra talált ugyanis a fiúk kérése, hogy a női döntővel tarkított "szuperszombati" elődöntőik után legyen számukra is egy plusz pihenőnap a finálé előtt. Az amerikai szövetség nyilvántartása szerint utoljára 1954-ben volt példa arra a US Openen, hogy hétfőre írtak ki férfi döntőt, idén visszatértünk ehhez a rendszerhez.

2. Ha az időjárás már érintőlegesen szóba került, akkor fontos tudni azt is, hogy az amerikai szervezők végre eldöntötték, hogy hamarosan tetőt kap a 22.500 férőhelyes Arthur Ashe stadion. Az utóbbi években különösen hangsúlyos eső elleni védekezés kérdésköre most végre elvezetett odáig, hogy a US Open 2016-ra (de az azt követő évre biztosan) fedett pályát kaphat. Pár év múlva a New Yorkot ebben az időszakban gyakran érintő esőzések sem jelentenek majd fennakadást a játékban.

3. Idén rekordnak számító pénzdíjjal, 25,8 millió euróval csábítja a US Open a világ legjobb teniszezőit, ami 35%-os (!) növekedést jelent az előző évhez képest. Az amerikai szervezők ezzel még a nyár elején megjelölt növelési mértéket is felülmúlták, igaz így sem lett a US Open a legjobban díjazott Grand Slam-torna. Az idei wimbledoni versenyen ugyanis összesítésben 26,4 millió eurót osztottak ki a szervezők a játékosok között. Ezt a csúcsot az amerikai nyílt teniszbajnokság azonban hamarosan lepipálhatja, a tervek szerint ugyanis a New Yorkban sorra kerülő tornán 2017-ig bezárólag egészen 37,6 millió euróig tornásszák majd fel az összesített pénzdíjakat. Az egyéni versenyek győztese 2,6 millió dollárral gazdagodik, ami Rafael Nadal és Serena Williams esetében egymilliós bónusszal bővülhet, lévén ők nyerték meg a US Open előtti kemény pályás felvezető versenyekre kiírt sorozatot.

4. Sajnos ebben az évben sem túl "vastag" a felhozatal a magyar versenyzőket tekintve. A júniusi félrekezelt vakbélgyulladása után Czink Melinda szervezete még nem alkalmas játékra, Fucsovics Márton pedig a selejtező első körében elvérzett, így a legfrissebb világranglista 107. helyén álló Babos Tímea az egyetlen indulónk az egyéni főtáblán. Babos a 10. helyen kiemelt olasz Roberta Vinci ellen kezd majd az első körben várhatóan a keddi programban. Párosban a 2010-es Roland Garros-bajnok Francesca Schiavone oldalán indul a jelenlegi első számú magyar női játékos. Rajta kívül az utolsó Grand Slam-versenyén szereplő Marosi Katalinért szurkolhatunk még a felnőttek között, aki az amerikai Megan Molton-Levy oldalán indul párosban, a junioroknál pedig a 17 éves Szlavikovics Szabina eredményeit várhatjuk kíváncsian.

5. Ahhoz képest, hogy a szezon vége felé közeledünk, a sérülések vonatkozásában nem is állnak rosszul az idei, immáron 133. US Open szervezői.  "Mindössze" az utóbbi hetekben főként saját édességbiznisze körül foglalatoskodó, a 2006-os US Opent megnyerő Marija Sarapova hiányzik az igazán komoly favoritok közül. Az idei wimbledoni tornát megnyerő, majd néhány napja meglepő hirtelenséggel visszavonuló Marion Bartoli ott lesz ugyan New Yorkban, de csak az eseményt idehaza is közvetítő Eurosport szakkommentátoraként. A férfiaknál a világranglista nyolcadik helyén álló Jo-Wilfried Tsonga térdsérülése miatt nem vállalta a tornát, rajta kívül még a két évvel ezelőtti negyeddöntős Mardy Fish hiányzása érdemel említést. Az amerikai teniszező korábbi szívpanaszai miatt ebben az évben még egyetlen Grand Slam-tornát sem vállalt.

6. A skót Andy Murray először vág neki címvédőként egy Grand Slam-tornának, ami kétségkívül kellemesebb teher, mint amit egy éve hátára vett a US Openen. Akkor ugyanis négy elbukott GS-döntő után kellett megszereznie pályafutása első kiemelt tornagyőzelmét, ami végül hatalmas gátakat felszakítva sikerült is neki. A sikertől szárnyaló Murray idén 77 év szünet (Fred Perry 1936-os hazai sikere) után végre megszerezte a briteknek a wimbledoni címet is, így békésebb hangulatban készülhet a versenyre. A skót lehet, hogy a címvédés miatt egy fokkal idegesebb lesz az első néhány fordulóban, ám az elmúlt években igazolta, hogy képes elviselni a terheket. Legfőbb kihívói a világelső szerb Novak Djokovics és a térdsérülése után bravúrosan visszatérő, a US Open előtt parádés formát mutató Rafael Nadal lesznek.

7. Több cikkünkben is olvashattatok már róla, hogy a világranglistát korábban összesen 302 héten keresztül (nem egyhuzamban) vezető Roger Federer rég nem látott mélységből kezdi meg a US Opent. A 17-szeres Grand Slam győztes svájci klasszis ugyanis a közelmúlt meglepő vereségei miatt a hetedik helyre csúszott vissza a világranglistán, így nagy kérdés, hogy van-e reális esélye hatodszor is győzni a US Openen. A tornát 2004 és 2008 között szinte kisajátító, immáron 32 éves Federer most rövid - és sikertelen - próbálkozás után visszatér az általa korábban használt kisebb fejű ütőkhöz -, azonban a Nadal elleni várható negyeddöntő így is a végállomást jelenti számára. Pete Sampras 2002-es menetelése óta amúgy sem nyert a férfiaknál 30 évnél idősebb játékos ezen a tornán, most kevés szakértő várja csak ezen sorozat megtörését.

8. A férfiaknál az elmúlt 34 Grand Slam-torna közül 33-at a "nagy négyes" tagjai nyerték meg. A Federer-Nadal-Djokovics-Murray kvartetten kívül egyedül Juan Martín del Potro volt képes GS-versenyt nyerni, még 2009-ben éppen itt New Yorkban. A fiúknál az elmúlt öt évben öt különböző ember győzött az amerikai tornán. Most komoly meglepetéshullámnak kellene ahhoz következnie, hogy új bajnokot avassanak. Ha már Murray kapcsán emlegettük a 77 éves átkot, akkor ki kell emelni az amerikai férfiak egyre komolyabb válságát is, Andy Roddick 2003-as US Open-győzelme óta ugyanis már 39 olyan GS-verseny került lebonyolításra, ahol nem tudtak nyerni. Sőt mi több, az ATP-világranglista 40 éves történetében nem volt még olyanra példa, mint most augusztus elején, amikor egyetlen amerikai férfi játékos sem volt az első húszban. Azóta ugyan John Isner "visszaszivárgott" oda, de így is kevés a sansz az amerikai örömre.

9. A hölgyeknél ellenben bőven van esély az amerikai sikerre. Annál is inkább, mert a címvédő Serena Williams is ott lesz a mezőnyben, akit vélhetően csak a fehérorosz Viktorija Azarenka fog tudni érdemben megszorongatni. A fiatalabbik Williams testvéren kívül is lesznek bőven amerikai női játékosok a mezőnyben, idén ugyanis 19-en is feljutottak közülük a főtáblára, amire 2006 óta nem volt példa Grand Slam-tornán.

10. Az idei évben a korábbinál is szigorúbb biztonsági intézkedéseket rendeltek el a szervezők a US Openen, így most már fémdetektorokkal is ellenőrzik a teniszközpont területére belépőket. Ebben az évben személyenként maximum egy táska vihető csak be az esemény területére, hátizsákot pedig tilos lesz (!) bevinni a Billie Jean Kingről elnevezett teniszközpontba. Az eseményt tavaly 650.000 néző látta a helyszínen, akik a plusz kellemetlenségek ellenére is csodás szórakozás elé néznek most is. Mint ahogy azok is, akik "csak" itthonról, az Eurosport közvetítését nézve szurkolhatnak az eseményen. Ha pedig a sportélmény mellett még fogadni is szeretnétek az amerikai nyílt teniszbajnokság eseményeire, tartsatok velünk, hiszen naponta kínálunk majd nektek érdekes fogadási lehetőségeket.

+1. Az első labdafeldobás előtt pedig mindjárt olvassátok is el, hogy szakértőnk szerint ki és miért nyeri meg az idei US Open férfi tornáját. Sőt, azt is eláruljuk nektek, hogy bizony a sokak által "lesajnált" Roger Federer szerepléséből is lehet hasznot húzni a következő napokban. Ha pedig ez sem elég, olvassátok el, miként hozhat pénzt a konyhára egy Puerto Rico-i tinédzser első fordulós mérkőzése...