Bundesliga

A hátvédek nem tudnak büntetőt rúgni, Huszti Szalaiéknak is belőtte - videó

A Bundesliga 3. fordulójában mindkét első osztályban szereplő játékos, Huszti Szabolcs és Szalai Ádám is eredményes volt csapataik egymás elleni meccsén, de a hazai pályán játszó Hannover 2-1-re legyőzte a Schalkét, így a gelsenkircheniek három meccs után továbbra is egy ponttal állnak.

Huszti Szabolcs a Hannover állandó ítélet-végrehajtójaként ezúttal is berúgta a maga tizenegyesét (majd a hajrában piros lapot kapott). Szalai szintén a rá leginkább jellemző módon, a kapu közeléből kotorta be a jobb alsóba a labdát, de ez csak szépségtapasznak volt jó a Hannover ellen.

Meglepően nehezen gyűrte le a Bayern München a Nürnberget, többek között azért, mert az első félidőben David Alaba rémesen gyengén végzett el egy tizenegyest, így csapata nem tudta megszerezni a vezetést. A vendégek pedig láthatóan az egy pontért küzdöttek, és nagyon sokáig jól is tartották magukat.

 

Alaba tizenegyese

A Bayern góljai

Az osztrák játékos nagyon rossz büntetője után felvetődött bennünk, hogy jó-e az, ha egy csapatban a balhátvéd rúgja a tizenegyeseket, és a táblázat alatt - szubjektíven - összegyűjtöttünk néhány emlékezetes esetet, amikor a hátsó sor tagjai hibáztak a mészpontról, és ezzel vereségbe, kiesésbe sodorták csapatukat.

Bundesliga
3. forduló
INFO Bayer Leverkusen-Borussia Mönchengladbach 4-2 (2-0)
INFO Bayern München-Nürnberg 2-0 (0-0)
INFO Hannover-Schalke 2-1 (2-0)
INFO Hoffenheim-Freiburg 3-3 (2-2)
INFO Mainz-Wolfsburg 2-0 (0-0)

Az 1994-es vb-döntőről mindenki Roberto Baggio hibáját szokta felemlegetni, de azért Franco Baresi sem találta el a kaput a büntetpárbajban, és az is kellett az olaszok brazilok elleni vereségéhez.

2000-ben az Európa-bajnokságon a hollandok voltak borzasztóak az Olaszország elleni elődöntőben - vagy épp Francesco Toldo volt parádés. Frank de Boer a rendes játékidőben és a tizenegyespárbajban is hibázott, Jaap Stam pedig a lécre vágta a maga tizenegyesét a védők közül. Igaz, azon a meccsen a megítélt és a "hirtelen halálban" rúgott összesen hat büntetőből egyet tudtak belőni a narancsmezesek.

Hat évvel később, a Portugália-Anglia vb-negyeddöntő végén szintén büntetőpárbaj döntött, akkor Lampard és Gerrard is hibázott, mire Jamie Carragher sorra került. A Liverpool középhátvédje sem tudott eredményes lenni, és a meccs után "meg is súgta" a médiának, hogy fogalma sincs, Sven-Göran Eriksson miért küldte oda a mészponthoz, mikor még életében nem rúgott tétmeccsen tizenegyest.

2008-ban a Bajnokok Ligája döntője hozott drámai pillanatot, amikor John Terry, a Chelsea csapatkapitánya rontott, ezzel pedig ötödik rúgóként nem tudta lezárni a meccset. Előtte épp korunk egyik legjobb csatára, az akkor még a Manchester Unitedet erősítő Cristiano Ronaldo hibázott, végül pedig Nicolás Anelka bakija döntött a Vörös Ördögök javára.

Nem egyértelmű, hogy Sergio Ramost miért erőlteti bárki tizenegyesrúgóként, mindenesetre a hátvéd tavaly a Real Madridban a Bayern München ellen a Bajnokok Ligájában, idén pedig a válogatottban a Konföderációs Kupa döntőjében hagyott ki büntetőt.

Végül egy magyar példát is idecitálunk, noha sajnos arra nincs lehetőségünk, hogy igazán fontos nemzetközi meccsekről válogassunk. Így maradt Sebők Vilmos Új-Zéland elleni válogatott barátságos meccsen 2006-ban elkövetett hibája.