Átigazolás

Ki ez a Gareth Bale és miért ő a világ legdrágább játékosa?

  • SzT

Nemzetközi sajtóhírek szerint a Real Madrid pénteken hivatalosan bejelenti Gareth Bale szerződtetését. A spanyol klub rekordösszeget fizet a Tottenhamnek, amellyel a walesi szélső lesz a világ legdrágább játékosa. De pontosan ki ez a fickó és miért ér ennyi pénzt a föld egyik legnépszerűbb klubjának?

Bale góljai után rendre szívet formál a kezével, a feleségének üzen - fotó: AFP

Kilencévesen fedezték fel, de azt nem tették hozzá, hogy egyszer még ő lesz a világ legdrágább játékosa. Gareth Bale 1989. július 16-án Cardiffban született, édesapja iskolai gondnokként, édesanyja igazgatóként dolgozott. Nagybátyja, Chris Pike révén Bale korán megismerkedett a labdával, az illusztris rokon többek között a Fulhamben és a Cardiff Cityben szerepelt, vagyis nem csupán lelkes amatőrként segítette a kissrác pallérozását. Gareth azonban sokáig nem tűnt ki társai közül, majd kilencévesen a Cardiff Civil Service FC tagjaként egy kispályás meccsen a Southampton megfigyelője kiszúrta magának. Ekkor 1998-at írtunk és Bale már példaképet is választott magának, Ryan Giggs posztereivel volt tele a szobája.

Bale a középiskolában a futball mellett atletizált, de a rögbibe és a jégkorongba is belekóstolt. Tanárai szerint valamennyi sportágban kiemelkedő teljesítményt nyújtott. 14 évesen például 11.4 másodperc alatt futotta a 100 métert. Ekkor már a futballpályán is annyira társai fölé nőtt, hogy egyik tanára, Gwyn Morris kitalálta, Bale csak egyérintővel játszhat és nem érhet bal lábbal a labdához. Középiskolai tanulmányai mellett lelkiismeretesen járt a Southampton edzéseire, 16 évesen már az U18-as korosztályban szerepelt a suliban. Utolsó évében sportdíjjal tüntették ki: "Gareth elszánt és sikerorientált, minden képessége adott ahhoz, hogy elérje céljait. Ő az egyik legönzetlenebb srác, akit valaha volt szerencsém tanítani - mondta róla Gwyn Morris, akinek speciális edzésmódszere tökéletesen bevált Bale-nél.

Bale 2006. április 17-én,16 éves és 276 napos volt, amikor bemutatkozott a Southampton felnőtt csapatában. Ezzel ő lett a klub második legifjabb debütánsa - Theo Walcott 132 nappal előzte meg. Augusztus 6-án a Derby County ellen szabadrúgásból szerezte első gólját, Bale ekkor még balhátvédként tevékenykedett. A klubnál igazi szabadrúgás specialistává nőtte ki magát. Közben meghívták a walesi válogatottba, 2006. május 27-én csereként kapott lehetőséget Trinidad és Tobago ellen. Ezzel ő lett a legfiatalabb játékos, aki valaha a walesi nemzeti együttesben játszott; mindössze 16 éves és 315 napos volt.

Bale becsült értékének alakulása - forrás: transfermarkt.de

2007. május 25-én a Tottenham szerződtette, négy évre írt alá a csapathoz, amely öt millió fontot fizetett érte. Második bajnokiján lőtte első Spurs-gólját a Fulham kárára, 18 évesen négyszer volt kezdő, és három gólt szerzett első idényében. A Tottenham vezetői gyorsan rájöttek, hogy igazi kincsre leltek, 2008 augusztusában újabb 4 évre szóló szerződést írattak alá vele. Talán a kontraktus, talán más tette, mindenesetre Bale a 2008/09-es idényben csalódást okozott, kikerült a kezdőcsapatból. 2009 nyarán térdműtéten esett át, szeptember 26-án tért vissza, amikor a Tottenham 5-0-ra leverte a Burnleyt - ez volt Bale első győztes meccse a londoni alakulatban, addig 24 alkalommal nyeretlennek bizonyult. Harry Redknapp menedzser inkább Assou-Ekottót favorizálta, így Bale februárig ismét a cserék közé szorult. Kameruni származású riválisa azonban megsérült és Bale élt a lehetőséggel. Játékba lendült, 2010 áprilisában ő lett a hónap játékosa, májusban pedig újabb négy évvel meghosszabbították a szerződését.

A 2010/11-es szezonban már kirobbanthatatlan volt a Tottenhamből. Szeptemberben első gólját jegyezte a Bajnokok Ligájában, az év végén őt választották az év legjobb walesi játékosának. Novemberben már a távozásáról cikkeztek, de Bale bejelentette, kitölti szerződését. 2011. március 19-én ismét módosították a kontraktusát, 2015-ig írt alá. Áprilisban megkapta az év játékosa díjat.

A 2011/12-es szezonban már bőven a Premier League legnagyobb menői között emlegették őt. Bekerült az UEFA év csapatába, és 2012. júniusában a Tottenham további egy évvel, 2016-ig meghosszabbította szerződését. Idén tavasszal őt választották az Év játékosának, az Év legjobb fiatal játékosa-díjat is elnyerte.

A tavalyi idényben már rendszeresen a Real Madriddal hozták kapcsolatba. Október 29-én a spanyol csapat 18 millió eurót és Fabio Coentraót kínálta érte - érdekes, hogy a portugál védő már akkor is a transzfer részét képezte. Decemberben Michael Laudrupp, a Swansea menedzsere azt tanácsolta Bale-nek, hogy ne igazoljon a Realhoz. Februárban már a madridi elnök, Florentino Pérez tizedik galaktikusaként emlegették. Márciusban az akkori Real-másodedzőt, Aitor Karankát faggatták Bale-ről, a tréner kitérő választ adott, majd két nappal később megjelent, hogy a királyi gárda 70 millió eurót sem sajnálna érte. Pérez elnök májusban úgy nyilatkozott, Bale arra született, hogy a Real Madridnál játsszon, míg a Mirror júniusban a spanyol klub ajánlatáról cikkezett - ekkor robbant be a 100 milliós sztori. Júliusban a Tottenham menedzsere, André Villas-Boas bejelentette, hogy Bale semmi pénzért nem eladó, aztán a walesi azt üzente az angol klub vezéreinek, hogy tartsák be az ígéretüket és engedjék őt el a Realhoz. Július végén már 120 milliónál jártunk, majd 85 milliós konkrét ajánlatról cikkeztek. Bale augusztusban edzésre jelentkezett a Tottenhamnél, aztán 14-én bejelentette, hogy soha többé nem fog játszani a Spursben. Augusztus 22-én elérkeztünk a lényeghez, elvileg a Real Madrid bejelenti Bale szerződtetését.

Bale-ből Harry Redknapp faragott olyan játékost, amiért bejelentkezett érte a Real Madrid. Balhátvédből előrébb tolta és támadóként kamatoztatta a játékos erejét és gyorsaságát. Bale technikás, kiválóan bánik a labdával, átlag feletti a rúgókészsége, pontosak a beadásai és ma már a világ egyik legjobb szélsőjeként emlegetik. Tényleg remek futballista, de vajon megéri a pénzét? A transfermarkt.de jelenleg 65 millió euróra becsüli az értékét, közben arról is cikkeztek, hogy a Real a dupláját is leperkálná érte. Ha a véleményekre vadászunk, még egyetlen mértékadó lap, vagy futballikon sem helyeselt az összegek kapcsán. Marketing szempontból azonban ismét tökéleteset húzott a Real Madrid, hiszen annak ellenére róla szólt a holtszezon, hogy valódi klasszist igazolt volna. A klub online boltja már csütörtökön árulta Bale mezeit, holott a transzfert még be sem jelentették.

Ha a Real Madrid valóban többet fizet Bale-ért, mint az eddigi legdrágább, Cristiano Ronaldóért, akkor Carlo Ancelotti vezetőedzőnek nem csak a pályán, hanem talán azon kívül is össze kell hangolnia a két kiváló szélsőt. Nemes feladat lesz.