Forma-1

Button túrhatja ki Räikkönent a Ferraritól

  • PKJ

A brit világbajnok állítólag nem hosszabbítja meg lejáró szerződését a McLarennel, a Ferrari és a Red Bull is szívesen látná. Érdekellentétek a háttérben.

Button előtt rengeteg lehetőség nyílhat a szezon végeztével - Fotó: AFP

Csaknem egy hónapos nyári szünetet követően beindult a nagyüzem a Forma-1-ben: a hétvégén Belgiumban randevúznak egymással a legjobbak, aztán két hét múlva Monza, és hoppá, már itt is a bajnoki sorozat hajrája. Ahogy az ilyenkor szokás, megy a találgatás az igazolásokról, Kimi jön ide, Alonso oda, a nagy igazság azonban az, hogy valójában senki nem tud semmit.

Helyszíni források szerint akkora a katyvasz Belgiumban, hogy minden sarkon újságírókba botlanak a pilóták - mindenkit a lehetséges átigazolások izgatnak.

Räikkönen sajátságos helyzetével (gyakorlatilag minden a finn döntésén múlik) már foglalkozott a hatharom.com, a legújabb hírek azonban arról szólnak, már a Ferrarinál sem ő az első számú jelölt.

A brit sajtó ugyanis megneszelte, hogy Jenson Button még mindig nem újította meg szezon végén lejáró szerződését a McLarennel, az ezt kiszimatoló olaszok pedig állítólag felvették a kapcsolatot a világbajnok brit versenyző menedzsmentjével. A pletykának látszólag nincs sok valóságalapja, de figyelembe véve a McLaren idei gyászos szereplését, valamint Button korábbi elismerő nyilatkozatait a Ferrariról, bármi lehetséges.

„Szerintem a Ferrari csodálatos lehetőség minden pilóta számára, aki megfordul a Forma-1-ben. Nagyon izgalmas lenne egy olyan csapatnál versenyezni, mint a Ferrari. Amit elértek eddig, a csapat történelme, stílusa, kultúrája nagyon érdekes. Kiváló lehetőség náluk vezetni, bízom benne, hogy olyasvalaki kapja meg az esélyt, aki meg is érdemli azt" - idézi több internetes lap is a korábbi Brawn-pilótát.

A háttérben zajló ügyeskedések ráadásul szintén erősíthetik Button pozícióit. Az nyilvánvaló, hogy a Ferrari megelégelte Massa gyenge teljesítményét, és végre erős embert akar Alonso mellé, de ezzel együtt figyelnie kell arra is, hogy az új ember ne veszélyeztesse nyilvánvalóan a spanyol csapaton belüli pozícióját. Räikkönen ebből a szempontból veszélyes választás, Button viszont korábban Hamilton mellett már bizonyította, adott esetben különösebb szívfájdalom nélkül képes eljátszani a ketteskét - amellett, hogy ha jó formában van, a világon bárkit képes megverni.

A Ferrari vezetőségéhez közel állók szerint Montezemolo és Alonso között folyik a harc: az olasz erős, bajnoki esélyes másodpilótát akar, a spanyol őrizné érinthetetlenségét a csapaton belül. Mivel a hasonló érdekellentétek ritkán simulnak ki maguktól, célszerű lehet kompromisszumos jelöltben megegyezni - ez lehet a mind a két fél által tisztelt és kedvelt Button, aki ráadásul saját bevallása szerint is szívesen vezetne a Ferrarinál.

Hasonló a helyzet a Red Bullnál is, a korábban nyeregben lévő Daniel Ricciardo pozíciói ugyanis gyengülni látszanak - szintén egy csapaton belüli tusakodás eredményeképpen. A törésvonalak a főtanácsadó Helmut Marko, és a csapatfőnök Christian Horner között húzódnak: előbbi elsősorban Vettel érdekeit képviselve Ricciardo mellett kampányol, utóbbi viszont igazi vetélytársat adna a háromszoros bajnok mellé. Bonyolítja a helyzetet, hogy Ricciardo leigazolása egyszersmind a Red Bull utánpótlás-programja melletti elköteleződést is jelezné, ami értelemszerűen fontos lenne a márkának. A mostani, egyértelműen Vettel-központú modell ráadásul működik, hiszen három év alatt hat vb-címet húzott be a gárda a német vezetésével.

Horner első számú jelöltje természetesen Räikkönen, de állítólag Button is képben van - az angol pontosan olyan kompromisszumos megoldás lehetne a Red Bullnál, mint néhány garázzsal arrébb.

A kérdés már csak az, hol marad hely Räikkönennek?