Taktikai Zóna

Közeli ismerősök, ha összecsapnak... - meccselemzés, Atlético Madrid-Barcelona

  • Szabó András

Természetesen mediterrán tempóban, a topbajnokságok közül utolsónak rendezik meg a spanyolok a szuperkupát. Az 1-1-re végződő, Villa-góllal, Martino-cserével és Neymar-találattal tálalt madridi első meccs ugyanakkor azt mutatta: megérte várni a kupagyőztes Atlético Madrid és a bajnok Barcelona összecsapására...

A főszereplők közül David Villa örülhetett a legfelhőtlenebbül - az Atlético csatára gyönyörű kapásgólt szerzett legutóbbi csapata ellen / AFP

Úgy tűnt, hogy bár először csapott össze Simeone és Martino egymással, a két argentin edző már úgy ismerte egymást, mint a rossz gyerek anyja tenyerét. Mondjuk az Atlético trénere nem szolgált túl sok meglepetéssel (a távozó Falcao kivételével egy az egyben ugyanazt a kezdőt küldte pályára, amely megnyerte nyáron a kupát), Martino viszont kettőt is cserélt (Adrianót Albára, Fábregast pedig Iniestára) a nyitómeccsen a Levantét borzalmasan elpáholó tizenegyhez képest.

Bár a kupagyőztes alanyi jogon megkapta azt az "előnyt", hogy hazai pályán kezdheti a szuperkupát, ha nem hallgatta az ember a közvetítésben a szédületes hangulatot produkáló matracosok szurkolóinak dalát, a pályáról aligha jöhetett neki ez le. Mondjuk aki olvasta Simeone előzetes nyilatkozatát, az aligha lepődhetett meg emiatt: ,,Türelmesnek, fegyelmezettnek és jól szervezettnek kell lennünk hátul, hogy kihasználhassuk a helyzeteinket." Saját használatú Cholo-szótárunk szerint ez valami ilyesmit jelent: védekezni fogunk, amíg csak lépni tudunk, aztán meg kontrázni orrvérzésig.

Két, csaknem vonalzóhoz illeszkedő sorban az Atléti. Ez ám a szervezettség!

A fővárosiak ennek megfelelően már a kezdésnél igyekeztek maguk előtt tartani a Barcelonát, s felkészültek arra, hogy nem sokat lesz náluk a labda. Két sorban megszállták a saját térfelüket - ínyencség, hogy nem Diego Costa, hanem Koke, egy echte középpályás játszott Villa mögött, így igyekezett Simeone bebiztosítani a pálya közepét -, s labdaszerzésnél is a Villára felrúgott labdákkal próbálták lekontrázni a Barcelonát, mielőtt az visszarendeződött volna. Főleg a két felfutó szélsőbekk, Alves és Alba mögötti területet próbálta bejátszani Arda és Costa.

Ez az elgondolás a 12. percben gólt is eredményezett. A brazil jobbhátvéd ugyanis nem akarta elhinni, hogy el lehet venni Messitől szabályosan is a labdát, s másodperces késlekedése egy góljába került a Barcának. A török már azelőtt felívelte a labdát Villának, mielőtt Alves elindult volna visszafelé, Suárez, Arda és Villa pedig úgy passzolta ki a katalánok védelmét, hogy Piquéék egy pillanatra sem tudtak semmilyen védőalakzatra emlékeztető formációt felvenni, s folyamatosan egymás épp elhagyott helyét próbálták meg betölteni. Persze kellett a találathoz Arda hajszálpontos beadása és Villa világklasszis technikával megrúgott bombája is; így pedig lehet - bár még fiatal a szezon -, hogy az idény egyik legszebb kontragólját láthattuk.

Szokásos 4-3-3-jában a Barca

A Barcelonát azonban ezután sem kellett félteni - nem úgy, mint a hazai focistákat általában -, a katalánokat nem zavarta meg, hogy az ellenfél gyorsan vezetést szerzett, s a középkezdés után tíz másodperccel már megint ugyanúgy, rövid passzokkal próbálták megtalálni a rést a Godín és Miranda vezette védelmen.

Pedro (kék) hiába jött középre, sem helyzetbe nem tudott kerülni, sem helyet nem tudott összehozni Albának (fehér)

Ez azonban ekkor még nem sikerülhetett nekik, mert Messi sérülése és szünetbeli lecserélése mellett Pedro - akinek hibátlan harci állapotban kulcsfontosságú a szerepe a katalán gladiátorok között - ezúttal messze nem játszott olyan hibátlanul, mint ahogy tette azt vasárnap. A tenerifei ugyanis a védelem mögé történő befutásokkal alig-alig veszélyeztette az Atlético védelmét, s az összjátékból sem vette ki a részét. Középre húzódása ezúttal csak arra volt jó, hogy a matracosok védelmének kevesebb területet kellett levédeni, s Juanfrannak Albára is legyen gondja.

Neymar (kék) ehhez képest sokkal inkább a szélről indult, amivel nagyobb feladatot adott Juanfrannak

Pont időben érkezett Neymar behozatala, amely kulcsfontosságúnak bizonyult. A brazil ugyanis annyira a szélről indult, hogy az már-már fölöslegesnek tűnt - az Atlético jobbhátvédjének legalább egy ötös szemüveget fel kellett vennie, ha meg akarta látni őt a horizont szélén -, s csak miután megkapta a labdát, kezdett el befelé cselezni.

Pont ez az extrémen szélső helyezkedés hozta meg azonban a Barcelona egyenlítő gólját. A 66. percben ugyanis Xavi ás Alves egy egyszerű, de nagyszerű kombinációval játszotta tisztára a labdát a jobb oldalon, a brazil pedig már most, augusztusban elhatározta, hogy felhasználja a szezononkénti egyetlen pontos beadását; Neymarnak pedig az extra négy-öt lépés lendületvételnek köszönhetően sikerült megvernie a levegőben a nála hat centivel magasabb és tíz kilóval nehezebb Juanfrant. Nem tudom, csak én vagyok-e ennyire szkeptikus a nagy felhajtással körbevett Neymarral szemben, de nekem úgy tűnt, a brazil már annak is örült, hogy sikerült elfejelnie a labdát egy spanyol válogatott hátvéd elöl; a kapufa mellé helyezett gól pedig csak hab volt a tortán, amellyel még Courtois sem tudott sok mindent kezdeni.

Alves (sárga) feljebb vitele lehetőséget adott arra, hogy Sánchez elvigye Fábregas környékéről az embereket

Az egyenlítés után tovább nyomott a Barcelona. Második félidei dominanciáját az Atlético fáradása mellett az is segítette, hogy Martino elővett egy régi barcás trükköt. Már Guardiola is rájött ugyanis, hogy Daniel Alves talán az egyetlen játékos a világon, akinek sebességére, állóképességére, helyezkedésére egy teljes oldalvonalat rá lehet bízni, s így effektíve emberelőnyt létrehozni máshol.

Ezt tette a szünetben ,,Tata" is, s ezzel felszabadította Sánchezt, akit bevitt középre, hogy lefoglalja Godínt és Mirandát; Fábregas pedig így értelemszerűen szabad kezet kapott, mivel Gabinak és Suáreznek Xavival és Iniestával kellett elsősorban törődnie, más ellenfél pedig nem maradt a környékén. Ezért kezdtek a Barca támadásai veszélyesek lenni, amikor elérték a Manchester Uniteddel többször is szóba hozott középpályást.

Az utolsó tíz percben ugyanakkor mint egy csónak, zátonyra futott a meccs. Az Atleti mind kevesebbet tudott futni, ergo labdát szerezni; a Barca pedig egyre kevésbé kockáztatta meg, hogy esetleg rossz helyen adja el a labdát, s leindítsák az első gólhoz hasonlóan. A katalánok ezért csak megtartották a játékszert, de érdemben nem játszották meg azt; a Xavi-Song csere pedig egyértelművé tette: a döntés jövőre hétre és a visszavágóra marad.

[1458102] 2013-08-21 23:00:00 Atlético Madrid - Barcelonax;
Spanyol szuperkupa
INFO Atlético Madrid - Barcelona 1-1 (1-0)
 
Gól: Villa (12.), illetve Neymar (66.)
Sárga lap: Juanfran (36.), Filipe (39.), M. Suárez (56.), illetve Busquets (43.), Neymar (86.)
 
Atlético: Courtois - Juanfran, Miranda, Godín, Filipe - Gabi, M. Suárez - D. Costa (C. Rodríguez, 79.), Koke (Óliver, 73.), Arda (Baptistao, 76.) - Villa. Vezetőedző: Diego Simeone.
 
Barcelona: Valdés - Alves, Piqué, Mascherano, Alba - Xavi (Song, 89.), Busquets, Iniesta - A. Sánchez, Messi (Fábregas, a szünetben), Pedro (Neymar, 59.). Vezetőedző: Gerardo Martino.