Bundesliga

Mi lesz már megint ezzel az "ötlettelen és esélytelen" Schalkéval?

A nagy várakozásokhoz képest gyengén kezdte a Bundesliga új idényét a Schalke 04, amely szombaton négygólos vereséget szenvedett a Wolfsburg otthonában. A jelenség nem új a Királykékek rendre így jártak az utóbbi években. De vajon miért?

A Schalke minden évben bajnokesélyesként fut neki a szezonnak, és az utóbbi tíz idényben szerzett három ezüstérmük még akkor sem számít rossznak, ha általában komoly esélyük a szezon végén már nem volt az aranyra. De eközben igazi nagycsapattól ritkán látható mélységekbe is vissza-visszatértek. Voltak hetedikek, nyolcadikak, mélypontként két éve pedig tizennegyedikek is tabellán.

Clemensék nagy vereségbe futottak bele szombaton - Fotó: AFP

Valahogy ez a csapat sosem akar igazi csapattá összeállni, pedig általában komoly pénzt költenek máshol jól teljesítő játékosokra és ígéretesnek látszó tehetségeket is tudnak nevelni vagy épp szerezni. Papíron most sem rossz a keretük, erre szombaton olyan mutatványt adtak elő, amit még ők maguk is csak kritizálni tudtak. "Ötlettelenül és esélytelenül" címmel jelent meg saját honlapjukon egy írás, amiben a játékosok értékelték a Wolfsburg elleni meccset.

"Nagyon rosszak voltunk. Túl könnyen kaptunk gólokat. Egyszerűen nem működött a védekezésünk. Jobb kezdetet reméltünk. Egy pont két meccsből nem elég" - mondta Benedikt Höwedes, a csapatkapitány.

Az első fordulóban is hátul voltak nagyobb gondjaik, hiszen szereztek három gólt (kettőt Huntelaar, egyet pedig a magyar válogatott Szalai Ádám), viszont kaptak is hármat. Most lőni egyet sem tudtak, a védelmi hibáiknak köszönhetően viszont kaptak négyet. Kettőt pontrúgásból, egyet egy olyan támadásból, amikor látszólag már az övék volt a labda, egyet pedig egy kontrából, amikor mindenki mindig félúton volt a labda vagy épp a saját embere felé.

Az előző körben Ucsida, Matip, Höwedes és Fuchs alkották a hátsó sort, előttük Neustädter és Jones próbáltak szűrni. A Wolfsburg ellen a sokat hibázó Matipot Felipe Santana váltotta, Neustädtert pedig Höger. Nem úgy tűnik, hogy bejöttek a cserék.

A szombatinál nagyobb negatív meglepetést talán csak az okozhatna a következő napokban, ha a a kizárt ukrán Metaliszt helyett a Bajnokok Ligájába felemelt görög PAOK ellen nem sikerülne főtáblára jutniuk. A fogadóirodákat a nagy vereségük egyelőre nem befolyásolta, a szerdai első találkozó előtt abszolút esélyesként tekintenek rájuk. Ők maguk is szeretnék sikerrel venni azt az akadályt.

"Mindenkinek gyorsan le kell rendeznie magában a kételyeit és el kell felejtenie ezt a meccset. Össze kell kapnunk magunkat, ha jó helyzetbe akarunk kerülni a visszavágó előtt" - mondta Höwedes.

Nagyon úgy tűnik, hogy Klaas-Jan Huntelaar szerdán nem segítheti a csapatát, megsérült ugyanis szombaton az első félidőben, a szünetben be is állt a helyére Szalai Ádám. Így a magyar válogatott csatárának kell főszerepet vállalnia a csapata teljesítményében. Vele szemben vagyunk annyira elfogultak, hogy reméljük, sikerül.

[1553931] 2013-08-21 20:45:00 Schalke 04 - PAOK Thessaloniki FCx;