Tollaslabda

A légkondicionálóval trükköztek a kínaiak a vb-címért?

  • VNA

A világbajnoki finálé döntő szettjének végére kiszáradt a világelső maláj tollaslabdázó - dühös edzője szerint nem véletlenül.

Vajon miként reagált volna a sportvilág, ha pár évvel ezelőtt egy Nadal - Federer wimbledoni döntő végén valamelyikük a meccslabdánál adja fel a találkozót, majd hordágyon távozik? A két labdajáték dimenzióit ismerve ugyan a párhuzam egy kicsit sántít, de a tollaslabdázók legrangosabb versenyén - "kicsiben" - mégis ez történt. Különös körülmények között ért véget ugyanis még múlt vasárnap az idei tollaslabda világbajnokság a kínai Guangzhouban. A férfi egyes döntőjében a maláj Lee Chong Wei ellenfele mérkőzéslabdájánál, folyamatos görcsök miatt nem tudta folytatni a találkozót. Az első helyen kiemelt tollaslabdázó hiába nyerte meg az első játszmát 21-16-ra, ezt követően a négyszeres világ- és kétszeres olimpiai bajnok kínai Lin Dan 21-13-al egyenlített, majd a 20-17-es előnyénél félbeszakadó találkozó végén a győzelmet is ünnepelhette. A finálé utózöngéi azóta sem csitulnak, főleg Malajziában, ahol meg vannak győződve, hogy a vb-cím kapujában újra elbukó klasszisuk egyfajta összeesküvés áldozata lett.

A világelső Lee Chong Wei edzője ugyanis azt állítja, hogy a kínaiak a csarnok légkondicionálását szándékosan kapcsolták ki találkozó közben, így a kezdeti 27 fokos hőmérséklet a találkozó döntő szettjének idejére már 32 fokra kúszott fel, az extrém módon izzadó Wei pedig emiatt kapott olyan erős izomgörcsöt, hogy nem tudta folytatni a játékot. A két tollaslabdázó rivalizálása az utóbbi években tényleg elérte a Federer-Nadal éra csúcsát, feszült viszonyukat most pedig egy vb előtti közjáték is felerősítette. A világ legjobb játékosának tartott Lin Dan ugyanis a londoni olimpia megnyerése után egy éves szünetet iktatott be, egyetlen tornán sem indult el, így csak a szervezőktől kapott szabadkártyával vehetett részt a tornán, amit Lee egy kínai újságnak nyilatkozva hevesen ellenzett. Volt is mitől félnie, mert Lin Dan ellen már két olimpiai (2008, 2012), egy világbajnoki (2011) és egy Ázsia-bajnoki (2010) döntőt is elbukott - alakulóban lévő "Lin Dan-fóbiájának" pedig az újabb elbukott döntő adhat további táptalajt.

Az immáron sokadik elveszített döntője után a hullafáradt, végletekig elcsigázott maláj tollaslabdázót hordágyon kellett levinni a pályáról. "A vereség az vereség, ezt elfogadjuk. De azt nem tűrjük, hogy a szervezők lekapcsolják a terem légkondicionálását, amely egyértelműen a görcsök okozója volt. Olyan meleg és fülledt volt a levegő bent, hogy Lee Chong Wei egyszerűen kiszáradt a mérkőzés közben. Már a második játszma közben jeleztük a szervezőknek és a nemzetközi szövetségnek is, hogy túlságosan meleg van, de nem történt semmi változás" - dohogott még napokkal a vb-döntő után is a malájok trénere, Tey Seu Bock.

A nemzetközi szövetség (BWF) a reakciók után kivizsgálta az esetet, majd arról tájékoztatta az érintett feleket, hogy a csarnok légkondicionáló rendszere végig üzemelt, ám a döntőre nagy számban érkező nézők miatt nem tudta a korábbi hőfokot tartani, ezért volt jóval melegebb a finálé vége felé. Erre mondják, hogy jó kifogás...