Légiósaink

Magyar-parádé a Német Kupában, Hajnal és Korcsmár is góllal debütált

Mivel az európai topbajnokságok résztvevői számára lassacskán véget ért a nyár és a felkészülési időszak, mi is újraindítjuk az elmúlt szezonból már jól ismert sorozatunkat, melynek keretében minden hétfőn körbenézünk az öreg kontinens futballpályáin, és Olvasóink elé tárjuk, hogy miként szerepeltek légiósaink csapataikban az adott hétvégén. Nyitányként Németországból hoztunk gólokat, hiszen a Német Kupa első fordulójában négy magyar futballista is betalált.

ANGLIA

Az angol élvonal rajtjára még várnunk kell néhány napot - a Premier League augusztus 17-én veszi kezdetét - ám a másodosztály, azaz a Championship csapatai már a hétvégén nekiláttak a gyürkőzésnek. Az új csapatában debütáló Varga József egyből a kezdők között találta magát a Leicester City elleni idénynyitón, a debreceni középpályás végig is játszotta a mérkőzést, ám a Middlesbrough 2-1-re kikapott a Riverside-on. A vendégeknél Futács Márkó nem került a keretbe. Döntetlennel rajtolt a Bogdán Ádámot sorai tudó Bolton Wanderers, amely 1-1-re végzett a Burnley otthonában. A gólvonalon a magyar kapus állt.

Korcsmár Zsolt góllal debütált a Greuther Fürth mezében

NÉMETORSZÁG

A légiósaink szempontjából leginkább szívmelengető országban a hagyományoknak megfelelően a Német Kupa első fordulójának mérkőzései vezették fel a jövő hétvégi bajnoki nyitányt. A magyar futballisták csapatai eddig kivétel nélkül továbbjutottak, honfitársaink ráadásul jó játékkal és gólokkal járultak hozzá a sikerekhez.

Szalai Ádám új együttese, a Schalke 04 csak hétfő kora este lép pályára, a másik magyar játékost foglalkoztató élvonalbeli alakulat, a Hannover viszont már vasárnap játszott, és 2-0-ra nyert a negyedosztályú Victoria Hamburg otthonában. A vendégek második gólját a mérkőzést végigjátszó Huszti Szabolcs szerezte. A másodosztályú gárdák közül az Ingolstadt a frissen igazolt Hajnal Tamás vezérletével 4-1-re nyert az ötödik ligás Baumberg ellen, a válogatott irányító a csapat első gólját szerezte.

Hajnal gólja 0:22-től látható

Az ugyancsak Bundesliga 2-es 1860 München alaposan megizzadt a harmadosztályban szereplő Heidenheim pályáján, Király Gábor együttese 1-1-es döntetlent követően büntetőpárbajban (4-3) harcolta ki a továbbjutást. A veterán hálóőr két tizenegyest is hárított, így kulcsszerepet vállalt a győzelemben.

Király hárításai 1:45-től csodálhatók meg

Hajnal hasonlóan első gólját szerezte új csapatában Korcsmár Zsolt, a másodosztályú Greuther Fürth védője, aki a Pfeddersheim ellen 2-0-ra megnyert összecsapás első találatát jegyezte. A válogatott bekk végigjátszotta a mérkőzést, csakúgy, mint a zöld-fehérek másik magyarja, Stieber Zoltán. Sikerrel járt a 3. Ligás Osnabrück is, amely a nála egy osztállyal feljebb szerelő Erzgebirge Auét győzte le könnyedén, 3-0-ra, méghozzá Nagy Dániel két góljának is köszönhetően.

OROSZORSZÁG

A Premjer Liga negyedik fordulójának szombati játéknapján Dzsudzsák Balázs végigjátszotta a Dinamo Moszkva Tyerek Groznyij elleni meccsét, melyet a fővárosiak 1-0-ra megnyertek. Az FK Krasznodar és remélhetőleg Koman Vladimir hétfőn kora este a Lokomotiv Moszkva stadionjában lép fel.

A másodosztályban Priskin Tamás együttese, az Alanyija Vlagyikavkaz a Baltika otthonában aratott egygólos győzelmet (0-1), ám a válogatott támadó sérülés miatt nem volt a keretben.

SVÁJC

A svájci pontvadászat már negyedik hete dübörög, egyetlen légiósunk, Vanczák Vilmos csapata azonban az eddigi négy fordulóban mindössze egy pontot tudott összekaparni. Vasárnap a Sion a Luzern vendégeként lépett pályára, és bár a magyar védő végig pályán volt, a piros-fehérek 1-0-ra kikaptak.

HOLLANDIA

Az Eredivisiében az első kört rendezték az elmúlt hétvégén, Babos Gábor és Bodor Boldizsár csapata, az NAC Breda pedig egy sovány gól nélküli döntetlennel rajtolt az újonc Cambuur otthonában. Neboja Gudelj vezetőedző mindkét honfitársunkat a kispadon "jegelte". Ezzel szemben Németh Krisztián végig pályán volt a Roda amszerdami szezonnyitóján, ám a támadó hiába harcolt ki tizenegyest, az Ajax 3-0-ra győzött. Szintén végigjátszotta együttese, a Heerenveen összecsapását Otigba Kenneth, korosztályos válogatott védőnk ráadásul 4-2-es sikernek örülhetett az AZ Alkmaar ellen. 4-1-re nyert az Adorján Krisztiánt foglalkoztató Groningen is, a szintén utánpótlás válogatott középpályás a 91. percben csereként állt be.

AUSZTRIA

Az osztrák Bundesligában a harmadik fordulóra került sor, szombat este Tirolban ráadásul magyar kapusok randevújára került sor. A Wacker Innsburck hálóőrének, Sáfár Szabolcsnak, és a Red Bull Salzburg portásának, Gulácsi Péternek csatája eldöntetlen maradt, miután mindketten egy-egy gólt kaptak. A vendégek így is megőrizték első helyüket a táblázaton. A Sturm Graz támadója, Szabics Imre nem került a keretbe a Rapid Wien elleni rangadón, melyen a bécsiek emberhátrányban szereztek négy gólt, s végül 4-2-re nyertek idegenben.

BELGIUM

A belga élvonalban két forduló után is százszázalékos mérleggel büszkélkedhet Köteles László munkaadója, a KRC Genk, amely szombaton az OHL otthonában aratott 4-1-es sikert.

LENGYELORSZÁG

Az Ekstraklasa harmadik körében a Lovrencsics Gergőt foglalkoztató Lech Poznan a Zaglebie Lubinhoz látogatott, ám a találkozón nem született gól. A magyar válogatottban is bemutatkozó szélsőt a 64. percben lecserélték, mert egy ütközést követően megsérült, csak támogatással tudott lebicegni a gyepről.

NORVÉGIA

Tovább üldözi az éllovast a Kovács Pétert is a soraiban tudó Strömsgodset, amely még az Európa Liga küzdelmeiben is érdekelt. A norvégok csütörtökön 2-1-re kikaptak a cseh Jablonec otthonában, majd a vasárnapi bajnokin 4-2-re legyőzték a Sarpsborgot. A magyar támadó előbbi találkozót végigjátszotta, a hétvégén azonban pihent, csak a kispadon ült.

DÁNIA

Dániában is szólnak már a harci harsonák, hétvégén a harmadik fordulót rendezték az élvonalban. Vadócz Krisztián a cserepadon kezdte az Odense Viborg elleni mérkőzését, ám már a 27. percben pályára küldte őt edzője, a kék-fehérek pedig végül 4-2-re nyertek.

Az Odense győzelme videón