Sportfogadás-suli

Hogyan fogadjunk felkészülési meccsekre?

  • Pinnacle.com - fordította: th3PR0j3ct0r

A holtszezonbeli felkészülési mérkőzések remek lehetőséget biztosítanak a fogadásra, méghozzá az elérhető információk hiánya miatt. Ezt kihasználva a fogadók komoly előnyre tehetnek szert a bukmékerekkel szemben!

A felkészülési időszakban gyakran születnek meglepő eredmények - Fotó: dailymail.co.uk

A fociszezon kezdete előtt minden évben rengeteg felkészülési meccset játszanak a csapatok. A sport globalizációjának köszönhetően a klubok nem csak a felkészülés végett játsszák ezeket a meccseket, hanem azért is, mert jó reklámot jelent.

Ezen a nyáron a Manchester United és a Manchester City is Ázsiában turnézott, és meglepetésre mindkét gigász elveszítette első barátságos mérkőzését, méghozzá a Singha All Stars, illetve a SuperSport United ellen. Szintén érdekes, hogy a Celtic négy meccsből álló németországi túráján minden alkalommal kikapott.

Ezek az eredmények szinte elképzelhetetlenek lennének, ha tétmeccsről lett volna szó, de vajon miként kell alkalmazkodni az ilyen kimenetelekhez sportfogadóként? Amennyiben erre a kérdésre megtaláljuk a választ, illetve több információhoz jutunk, mint a bukméker, nyert ügyünk van!

Reklám, erőnlét vagy taktika?

Amikor egy felkészülési meccset elemzünk, a legfontosabb, hogy kiderítsük, mi motiválja a két résztvevőt.

Alapvetően a csapatok azért játszanak felkészülési meccseket, hogy erőnlétileg felkészítsék magukat a következő szezonra, illetve hogy az új szerzemények beilleszkedhessenek a többiek közé. Ezzel szemben az elmúlt évek tendenciái azt mutatják, hogy az európai sztárklubok a jó PR-lehetőségek érdekében világkörüli turnéra indulnak.

A pályán a csapatok az erőnléti felkészülésre, nem pedig a győzelemre koncentrálnak, innentől kezdve pedig érthető a sok-sok furcsa eredmény. Ráadásul ezek a meccsek esélyt biztosítanak az edzőknek - akik esetlegesen újak -, hogy megismertessék játékosaikkal a futballról alkotott filozófiájukat, és hogy lássák játszani a fiatal tehetségeket. Szintén érdemes megjegyezni, hogy a legnagyobb sztárok ilyenkor ritkán játszanak 45 percnél többet.

Mivel a legnagyobb európai klubok nem a legjobbjaikkal állnak fel, illetve a játék intenzitása is alacsonyabb a megszokottnál, az ellenfél könnyebb helyzetbe kerül, vagyis a valószínűtlen eredmények esélyei megnőnek. Ehhez fontos hozzátenni azt is, hogy gyakran előfordul, hogy a találkozó egyik résztvevője játékban van a saját bajnokságában, vagyis erőnlétileg felkészültek, illetve a játékosok összeszokottsága is magas szinten áll.

A kisebb csapatoknak szintén különböző motivációi lehetnek. Egy európai gigász legyőzése jól mutat az eredménysorban, ráadásul egy ilyen siker segíthet az új szurkolók toborzásában.

A játékosok motivációja változó

Érdemes azt is megvizsgálni, hogy egy-egy játékost mennyire motivál egy ilyen meccs. Ez a faktor teljesen eltérő lehet attól függően, hogy például a csapat a felkészülés melyik fázisában jár.

A profi focisták csillagászati összegeket kereshetnek, a szerződések sajátosságai miatt pedig komoly prémiumokat kaphatnak például gólokért. Ez azonban nem érvényes a barátságos meccsekre, tehát a legnagyobb játékosok nem biztos, hogy elég motiváltak ahhoz, hogy jól teljesítsenek például egy indonéz klub ellen... Néhány szupersztár ráadásul húsz perc körüli játékidőt kap egy ilyen összecsapáson, így közel sem biztos, hogy motiváltan lép pályára, főleg, ha a közönség létszáma alacsony.

A játékosoknak nyáron másik problémával is szembe kell nézniük: rengeteget utazhatnak, a körülményekhez pedig alkalmazkodni kell (meleg, időeltolódás, stb.). A fáradtság, a koncentráció hiánya, az akklimatizálódás pedig mind-mind olyan faktor, ami növelheti egy sérülés esélyét.

Thomas Reilly szerint ha egy csapat sokat utazik, az első pár napban könnyített edzésmunkát kell végezni, bár néha ez sem segít. Wayne Rooney még aznap megsérült, amikor a United gépe leszállt Thaiföldön, így elképzelhető, hogy lemarad a szezonkezdésről.

Az ellenfelek lelki állapota változó lehet, hiszen nem minden nap adódik meg a lehetőség, hogy igazi gigászok ellen játsszon az ember.

Vegyük például a Bournemouth és a Real Madrid felkészülési meccsét. Mi motiválhatta a fővárosiakat egy Championshipes gárda ellen? Ezzel szemben a hazaiak Cristiano Ronaldo ellen mutathatták meg magukat...

Evidens, hogy a felkészülés késői, illetve korai fázisa között komoly motivációs különbség fedezhető fel, mivel a szezon egyre inkább közeledik, illetve az ellenfelek minősége is emelkedhet. Az edzettség szintje is megnő, így az edzők több meccset játszathatnak csapatukkal annak érdekében, hogy a startra minden rendben legyen. Fontos még kiemelni, hogy az ilyenkor esedékes tornák (Emirates Cup, Amsterdam Tournamet, stb.) már TV-n is láthatóak, ráadásul a győztesnek trófea is jár. Ezeken a meccseken mind az első keret tagjainak, mind a kevesebb lehetőséget kapó játékosoknak jó esélyük van arra, hogy bebizonyítsák, ott a helyük a legjobbak között.

Figyelj a szabályokra!

Amennyiben barátságos meccsekre fogadsz, fontos odafigyelned a szabályokra, hiszen ezek bizonyos esetekben megváltozhatnak. Van, ahol a korlátlan számú csere a fiatal játékosoknak kedvez, de van olyan is, amikor a bíró nem oszthat ki lapokat, illetve a két félidő között nincs szünet.

Ezek a dolgok elsőre elhanyagolhatónak tűnnek, de például a cserék és a lapok meghatározhatják egy-egy meccs dinamikáját, vagyis ezen szabályok felderítése és az ezekhez való alkalmazkodás gyakran döntheti el egy-egy tipp sorsát.

Figyelj a sorsolásra!

Szintén érdemes odafigyelni minden csapat naptárára. Akár előre be is karikázhatjuk azokat a dátumokat, amikor a sorsolás furcsaságai miatt egy-egy barátságos meccs ütközik például egy tétmérkőzéssel, esetleg egy másik felkészülési összecsapással.

Európában gyakran előfordul, hogy egy csapat egymást követő két napon játszik edzőmeccset, illetve láttunk már olyat is, amikor egy EL-selejtezőt követően már másnap pályára lépett azegyüttes. Ilyenkor figyeljük az adott klubok honlapját, mert ha a birtokunkba jut egy-egy várható összeállítás, nagyot kaszálhatunk!

Záró gondolatok

Mivel a csapatok gyakran olyan ellenféllel találkoznak, akikkel korábban még soha, ezért a nem létező korábbi összecsapásokból nem vonhatunk le semmilyen következtetést. Emellett a motivációs tényezőkre, a szabályok változására, a sorsolásra is oda kell figyelnünk, vagyis nincs könnyű dolgunk. Jó hír azonban, hogy a bukmékereknek sem könnyű, így ha jó információkat szerzünk be, könnyen föléjük kerekedhetünk!