Libertadores-kupa

Tizenegyesekkel ültek Dél-Amerika trónjára Ronaldinhóék

  • Szabó András

Története legnagyobb sikerét érte el az egykori aranylabdás Ronaldinho jelenlegi klubja. A brazil Atlético Mineiro 2-0-s rendes játékidő után 4-3-ra győzött a büntetőpárbajban a paraguayi Olimpia ellen a Libertadores-kupa döntőjének visszavágóján. A Belo Horizonte-i csapat ezzel története során először ért fel Dél-Amerika csúcsára.

Leonardo Silva és Ronaldinho komoly köszönetet mondhatott az égieknek az egyenlítő gól után / AFP

Bár az odavágón egy 94. percben szerzett szabadrúgásgóllal 2-0-ra győzött az Olimpia, de ez sem vette el a Kakasok szurkolóinak kedvét. Az amúgy 23 ezres Estádio Independencia ugyanis kicsinek bizonyult, s a vb-re épült Minerao stadionba szervezték át a mérkőzést, ahol 62 ezren drukkolhattak kedvenceiknek.

A csoportos imádság azonban lassan fogant meg: az első komolyabb lehetőség ugyanis nem a hazaiak, hanem a vendégmezben szereplő Alejandro Silva előtt adódott a 33. percben, de az Olimpia középpályása azok után, hogy balról becselezte magát a hazai tizenhatoson belülre, gyengén Victor kezébe lőtt.

A jól védekező paraguayiak azonban úgy tűnt, hogy a fordulás után lelkiekben még egy kicsit kint maradtak az öltözőben; már az első percben ugyanis egy gólra feljöttek a brazilok, miután a Manchester Cityben is megforduló Jo kotort be közelről egy lepattanó jobb oldalról jövő beadást. 1-0!

Közvetlen ezután Dzsudzsák Balázs egykori csapattársa, Diego Tardelli, majd megint Jo bombázott a vendégek kapusába, Martin Silvába. Egyre erősödött a brazil nyomás; a 60. percben Leonardo Silva fejesét szemmel tolta a keresztlécre névrokona, majd Ronaldinho a tizenhatosról eleresztett löketét mentette a paraguayiak portása.

Persze nem csak kizárólag az Atlético előtt akadtak helyzetek. A 83. percben Juan Carlos Ferreyra már Victor kapuson is túljutott egy hosszan előreívelt labdával, amikor elcsúszott a döntő pillanatban.

A meccslabda kihagyása csakhamar megbosszulta magát: egy perccel később megfogyatkoztak a látogatók: Manzurt állították ki, miután utolsó emberként feltartotta az őt átesernyőző Alecsandrót. Az egyre intenzívebb brazil támadások alig egy perccel később célba is értek: Leonardo Silva fejelt ívelten a hosszú sarokba egy jobb oldali beadást, hosszabbításra mentve a meccset. 2-0!

A rendes játékidő lejártával nem változott nagyot a játék képe. Továbbra is elsősorban jobbról voltak veszélyesek a brazilok: előbb Bernard szögletével fejelte telibe a keresztlécet Réver, majd Guilherme beadását-lövését védte nagy bravúrral Martin Silva.

Az uruguayi hálóőr kis túlzással akár ezzel az egy meccsel is kiszoríthatná a válogatott kapujából Fernando Muslerát. Nem telt még le a hosszabbítás első félidejének negyedórája, de újra be kellett vetnie magát: ezúttal a Wolfsburggal annak idején még Bundesligát nyerő Josué bombáját kellett fölé tolnia - a ráadás második félidejében pedig Alecsandro közvetlen közelről leadott ziccerébe vetődött bele.

Mivel nem estek gólok a hosszabbításban, ezért jöhettek a tizenegyesek. Ezt bár a vendégek kezdték, mégis egyből a hazai közönség örülhetett, Victor ugyanis magabiztosan védte a középre tartó, meglehetősen gyenge Miranda-lövést. Ez meghozta az Atlético játékosainak önbizalmát: sorrendben Alecsandro, Guilherme, Jo és Leonardo Silva is a jobb sarokban helyezte el a labdát. Így a negyedik körben Giménez kapufája azt jelentette, hogy 2-2-es összesítés után tizenegyesekkel 4-3-ra győzött az Atlético Mineiro, s így története során először magasba emelhette Dél-Amerika legértékesebb klubtrófeáját!

Libertadores-kupa
Döntő, visszavágó
INFO Atlético Mineiro (brazil) - Olimpia Asunción (paraguayi) 2-0 - tizenegyesekkel 4-2
Gól: Jo (46.), L. Silva (89.)
Kiállítva: Manzur (85.- Olimpia)
Győztes: 2-2-es összesítéssel, tizenegyesek után a Mineiro
[1507044] 2013-07-25 02:50:00 Atletico MG - Olimpiax;