Európa Liga

Négyből négy, a Loki sem mentette meg a magyar foci becsületét

A Debrecen háromgólos vereséget szenvedett hazai pályán a norvég Strömsgodsettől a labdarúgó Európa Liga-selejtező második fordulójában, a párharc Nyíregyházán rendezett visszavágóján, így 2-5-ös összesítéssel búcsúzott a sorozattól.

A debreceni Korhut Mihály (j) és Öyvind Storflor, a norvég Strömsgodset játékosa. MTI Fotó: Balázs Attila

Nagy lendülettel kezdte a találkozót a Debrecen, amely az első 20 percben aktívan támadott, igazi gólhelyzetig azonban nem sikerült eljutnia. Ezután erőre kapott a norvég együttes, támadásban nagy erőket mozgósított, s 10 perccel a félidő lefújása előtt egy baloldalról a kapu elé ívelt szabadrúgás után magyar légiósa, Kovács Péter révén sikerült megszereznie a vezetést. A hazaiak ezt követően pontatlanul, sok hibával futballoztak, s a gólszerzési lehetőségek kialakításába is rendre hiba csúszott. A szünetre így egygólos norvég előnnyel vonultak a felek.

A Strömsgodset a második félidő első negyedórájában gyakorlatilag eldöntötte a továbbjutás kérdését, mivel előbb Boateng volt eredményes egy újabb szabadrúgás után, majd Storflor távoli lövése pattant meg egy debreceni védőn, így Verpecznek nem volt esélye védeni. A folytatásban a Debrecen továbbra is pontatlanul játszott, nehézkesen vezette a támadásokat, igaz, Volas révén egyszer eltalálta a kapufát. Kondás Elemér tanítványai azt sem tudták kihasználni, hogy az ellenfél a 71. perctől emberhátrányban futballozott, a hajrában hiába szorították be ellenfelüket, semmi sem ment be. Így 2-5-ös összesítéssel elbúcsúztak a további küzdelmektől.

A Debrecen mellett a Budapest Honvéd is hazai vereséggel búcsúzott az Európa Liga selejtezőjének második fordulójában, a kispesti együttes 3-1-re kapott ki a szerb Vojvodinától, 1-5-ös, utóbbi 2-5-ös összesítéssel esett ki.

Ez azt jelenti, hogy augusztusban már nem lesz magyar csapat egyik európai kupában sem: a Videoton az EL-ben még az első körben búcsúzott a montenegrói Mladost Podgorica ellen, míg a Győri ETO FC kedden a Bajnokok Ligájában az izraeli Makkabi Tel-Avivval szemben vérzett el. A vonatkozó negatív rekord 2011-ben született, akkor a Paks utolsó állva maradt magyar együttesként az EL selejtezőjének 3. fordulójában, augusztus 3-án a skót Hearts ellenében búcsúzott.

[1483638] 2013-07-25 20:30:00 Debrecen - Strømsgodsetx;
Élő közvetítés: Debrecen-Strömsgodsetx
Európa Liga
Selejtező, 2. forduló, visszavágó
INFO DVSC-Teva-Strömsgodset (norvég) 0-3 (0-1)
Nyíregyháza, Városi Stadion. Vezeti: Iliasz Szparthasz (görög)
Gólszerző: Kovács (35.), Boateng (51.), Storflor (58.)
Sárga lap: Trninics (33.), ill. Boateng (45.),  Vilsvik (67.), Johansen (83.). Piros lap: Storbaek (71.)
 
DVSC: Verpecz - Nagy Z. (Ferenczi, 75.), Máté P., Mészáros, Korhut - Trninics (Kulcsár, 57.), Zsidai - Czvitkovics (Volas, 57.), Se. Bouadla, Szakály P. - Sidibe. Vezetőedző: Kondás Elemér.
Cserepad: Polekszics, Lázár, Brkovics, Ferenczi J., Kulcsár T., Horváth Z., Volas.
 
Strömsgodset: Larsen Kwarasey - Vilsvik, Horn, Storbaek, M. Hamoud - B. Boateng (Brenne, 85.), S. Johansen, A. Ibrahim (Sveen, 74.) - Storflor (Rönning, 74.), Kovács P., G. Wikheim. Vezetőedző: Ronny Deila.
Cserepad: Stubhaug, Brenne, Diomande, Rönning, Nguen, Nuhu, Sveen.