Európa Liga

Hiába az emberelőny, egyéni hiba pecsételte meg a Honvéd sorsát

Felemás érzések keríthették hatalmába azokat, akik figyelemmel kísérték a labdarúgó OTP Bank Liga legutóbbi kiírását bronzérmesként záró Budapest Honvéd idei nemzetközi szereplését. A montenegrói Cselik Niksics 13-1-es búcsúztatása önmagában megsüvegelendő eredmény, az első igazi erőpróbára azonban az FK Vojvodina otthonában, az Európa Liga második selejtezőkörének odavágóján várhat a kispesti legénységre. Hogy miként áll helyt Marco Rossi csapata az újvidéki pokolban, az a hatharom.com megújult, percről percre frissülő közvetítéséből kiderül.

Az első percek tapogatózó, kissé csapongó játéka után a házigazda annak rendje és módja szerint nekirontott ellenfelének, Kemenes Szabolcsnak már nyolc perc elteltével nyújtózkodnia kellett Abubakar Oumaru fejesénél. Reménykedtünk benne, hogy a kameruni válogatott gólvágó a bajnoki bronzérmes Honvéd újvidéki látogatásáig összecsomagol és valamely iránta érdeklődő alakulathoz távozik a Vajdaságból, de nem így lett. A kezdeti hazai nyomás később alábbhagyott, egy sarokrúgás viszont zavart okozott a kispesti védelemben, Baráth Botond lemaradt emberéről, Braniszlav Trajkovics fejese védhetetlenül vágódott a léc alá. (1-0) Két perccel később viszont a hangos szerb drukkerek arcára fagyott a vigyor, Bojan Nasztics hátulról csúszott rá a gólnál hibázó magyar hátvéd lábára, így a félidő felére már hűsítő fürdőt vehetett az öltözőben. Hogy a szünetig nem sikerült élni az emberelőny adta lehetőséggel, az elsősorban a mieink halovány támadójátékával volt magyarázható: sem a széleken, sem középen nem sikerült áttörni a Vojvodina védelmén, az átlövési kísérletek pedig messze elkerülték Matej Delac kapuját.

Nem úgy a térfélcsere után, amikor Emanuele Testardi néhány másodperc leforgása alatt lábbal és fejjel is védésre kényszerítette a horvát hálóőrt. Marco Rossi módosított a stratégián, aminek következtében a Honvéd sokat birtokolta a labdát, irányította a játékot, de a szerbek útját állták a vendégek próbálkozásainak. A hazai kontratámadásokban ellenben rendre benne volt a gólszerzés lehetősége, Oumaru pedig egy alkalommal csúnyán be is csapta Baráthot, aki a tizenhatoson belül buktatta az afrikai támadót. A büntető megítéléséhez kétség sem férhetett, Stojan Vranjes pedig nem adott esélyt, a léc alá bombázott. (2-0) Hiába akartak a kispestiek, ezen az estén a szerencse is elpártolt mellőlük, Delac a hajrában megmentette védőtársát az öngóltól egy pontatlan felszabadítófejest követően.

A piros-feketék hiába játszottak több mint 70 percet emberelőnyben, a Cselik Niksics ellen párharc során szerzett tizenhárom találattal ellentétben ezúttal egyszer sem sikerült bevenniük a kaput. Ennél is nagyobb gond, hogy Baráth két komoly hibája után roppant nehéz dolga lesz a magyar csapatnak a jövő heti budapesti visszavágón.

UEFA Európa Liga
2. selejtezőkör, első mérkőzés
FK Vojvodina (szerb)-Budapest Honvéd 2-0 (1-0)
Karadjordje Stadion, vezette: Ruddy Buquet (francia)
Gólszerzők: Trajkovics (19.), Vranjes (71. - büntetőből)
Sárga lap: Vulicsevics (39.) illetve Holender (33.), Baráth (70.)
Kiállítva: Nasztics (21.)
 
Vojvodina: Delac - Vulicsevics, Djurics, Trajkovics, Nasztics - Poletanovics, Radoja, Vranjes - Alivodic (Bilbija, 93.), Skuletics (Baric, 26.), Oumaru (Ivanics, 89.)
Vezetőedző: Marko Nikolics
 
Honvéd: Kemenes - Baráth, Ignjatovics, Lovric, Alcibiade - Nagy G. (Délczeg, a szünetben), Hidi, Vécsei (Diarra, 55.) - Testardi, Holender (Ikenne-King, 65.), Zsivanovics
Vezetőedző: Marco Rossi
[1483634] 2013-07-18 20:30:00 Vojvodina - Honvédx;
Élő közvetítés: FK Vojvodina-Budapest Honvédx
UEFA Európa Liga
2. selejtezőkör, első mérkőzés
FK Vojvodina (szerb)-Budapest Honvéd
Karadjordje Stadion, vezeti: Ruddy Buquet (francia)
 
Vojvodina: Delac - Vulicsevics, Djurics, Trajkovics, Nasztics - Poletanovics, Radoja, Vranjes - Alivodic, Skuletics, Oumaru
Cserék: Zakula, Vujacsics, Baric, Ivanics, Koszovics, Ajuru, Bilbija
Vezetőedző: Marko Nikolics
 
Honvéd: Kemenes - Baráth, Ignjatovics, Lovric, Alcibiade - Nagy G., Hidi, Vécsei - Testardi, Holender, Zsivanovics
Cserék: Czuczi, Ikenne-King, Lőrinczy, Diarra, Kozma, Délczeg, Diaby
Vezetőedző: Marco Rossi