Elemzés

Esztelen költekezésbe kezdhetnek az angol csapatok

  • P. Kele János

Három év alatt összesen három milliárd fontot önt az angol fociba a Sky televíziós csatorna, amelyik némrégiben megújította a Premier League közvetítési jogainak birtoklására és továbbértékesítésére vonatkozó szerződését. Az előző kontraktushoz képest így a klubok bevétele nagyjából 70%-kal emelkedik, ennek jótékony hatásait pedig az átigazolási piacon is kihasználhatják.

Sokan már a vészharangokat kongatták, amikor idén tavasszal nem jutott angol klub a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé, de egyelőre nem úgy tűnik, hogy különösebben nagy gondban lenne a szigetországi klubfutball. Sőt, ha abból indulunk ki, hogy a Sky televíziós csatornát birtokló gazdasági társaság alig egy hónapja tolt újabb három milliárd fontot a már eddig sem épp szűkölködő klubjairól híres Premier League-be, akár még az is lehet, hogy hamarosan újabb angol sikerkorszaknak lehetünk szemtanúi a legrangosabb európai sorozatban.

Az angol klubfutball felemelkedése 1992-ben kezdődött, ekkor döntött úgy az élvonal (lánykori nevén: First Division) akkori 22 együttese, hogy kiválik az első négy osztály csapatait és bajnokságait tömörítő Football League-ből,és megalakítja saját külön bejáratú kis húsos fazekát, a Premier League-et. A háttérben természetesen komoly anyagi érvek húzódtak meg, a kulcs pedig a televíziós közvetítések jogdíja volt: míg 1986 előtt mindössze 6,3 millió fontot ért meg a televíziós csatornáknak a meccsek közvetítései joga, addig 1990-re ez az összeg 44 millió környékére kúszott fel. A nagycsapatok fölismerték, hogy az alsóbb osztályú mérkőzések "csomagban tartása" rontja az áru összértékét, így legfőbb céljuk az volt, hogy a frissiben alakult PL saját maga kezelhesse szponzori- és televíziós szerződéseit, valamint az abból származó bevételeket is. Az ötlet kiválóságát remekül mutatja, hogy az első, ebben a formában eladott közvetítési csomagért nem kevesebb, mint 191 millió fontot szurkolt le a Sky.

Az így beszákolt hatalmas pénzek természetesen azon nyomban újfajta fejlődési pályára állították a ligát. Az évről évre egyre nagyobb bevételt megcélzó, és azt rendre el is érő együttesek sorra importálták a külföldi játékosokat, mindezt ráadásul úgy, hogy immáron a hazai válogatott sztárjainak sem kellett elkerülhetetlenül külföldre igazolniuk. Az alakulás évében (1991/1992) mindössze 34 olyan játékos szerepelt a ligában, aki nem brit vagy ír állampolgárnak vallotta magát - ez a szám a 2000-es évek elejére bőven 200 fölé emelkedett. Mindezt ráadásul úgy, hogy a kezdeti huszonkét csapat helyett jó ideje már csak húsz együttes szerepel a bajnokságban.

A többi nagy európai pontvadászattal szemben a Premier League csapatai nem külön-külön, hanem egyben, csomagként értékesítik mérkőzéseik közvetítési jogát, ez pedig jelentősen javítja a kisebb klubok tárgyalási pozícióit. A kiharcolt bevétel jelentős részét ráadásul teljesen demokratikusan - értsd: egyenlően - dobják szét egymás között, csak a teljes összeg nagyjából 35%-ának kiosztását befolyásolja a bajnoki helyezés, vagy az élőben közvetített mérkőzések száma. Bár a bajnokság éllovasai (a Manchester United, az Arsenal, a Chelsea, vagy a Manchester City) így nem keresnek annyit egy-egy TV-s szerződéssel, mint a saját meccseiket önállóan értékesítő külföldi riválisaik, bőven megéri nekik, hogy a gyengébb csapatok helyzetbe hozásának köszönhetően folyamatosan kiélezett, nyitott és izgalmas marad a bajnokság, ezzel növelve saját értékét.

A TV-közvetítés bevételeinek megoszlása
A La Ligában és a Premier League-ben*
1. Real Madrid 140** 1. Manchester City 60,6***
2. Barcelona 140 2. Manchester United 60,3
3. Valencia 48 3. Tottenham 57
4. Atlético 46 4. Arsenal 56
5. Sevilla 31 5. Chelsea 54,4
6. Betis 29 6. Liverpool 54,3
7. Villarreal 28 7. Newcastle 54,2
8. Getafe 18 8. Everton 49
9. Bilbao 17 9. Fulham 47
10. Espanyol 17 10. WBA 46
11. Real Sociedad 15 11. Swansea 45,8
12. Zaragoza 15 12. Norwich 45,6
13. Mallorca 14 13. Sunderland 44,3
14. Levante 14 14. Stoke 43,6
15. Granada 14 15. QPR 43,2
16. Malaga 14 16. Wigan 42,8
17. Osasuna 14 17. Aston Villa 42,1
18. Rayo Vallecano 14 18. Bolton 40,5
19. Gijón 14 19. Blackburn 40,3
20. Racing Santander 13 20. Wolves 39
   
*(2011/2012-es adatok) **az összegek millió euróban értendőek
*** az összegek millió fontban értendőek

Az új szerződés értelmében egy alsó házi, kiesés ellen harcoló angol kiscsapat is nagyjából 60 millió fontos (cirka 70 millió euró) bevételre számíthat a televíziós közvetítések után - ez pontosan megyezik azzal az összeggel, amit a korábbi kontraktus értelmében az akkori bajnok Manchester City vághatott zsebre a 2011/2012-es évad végén. Az élcsapatok - bajnoki helyezésükre, és nyilvánvalóan nagyobb érdeklődésre számot tartó mérkőzéseikre való tekintettel - ennél nagyjából 10-15%-kal kaphatnak többet.

A spanyol bajnokságban ehhez képest éppen ellentétes a folyamat. A két tradicionális nagyágyú, a Barcelona és a Real Madrid nem hajlandó lemondani mérkőzéseik egyéni értékesítéséről, így a bajnokság közvetítési jogát nem lehet egyben eladni, ami értelemszerűen nagyban rontja a kisebb csapatok alkupozícióját. Nem véletlen, hogy míg a Barca és a Real egyaránt 100 millió euró felett kasszíroz a TV-s pénzekből, addig a stabilan harmadik erőnek számító Valencia csak nagyságrendileg 40-45-tel számolhat, a mezőny végén kullogó csapatoknak pedig kénytelen-kelletlen, de be kell érniük tizenegynehány millióval. Részben ennek a jelenségnek köszönhetően fuldoklik a spanyol klubok többsége adósságban, és valahová ide vezethető vissza az is, hogy egyre több közép- és kiscsapat kénytelen legjobbjait külföldre - jellemzően épp Angliába - eladni. Ez a folyamat viszont hosszú távon a két nagyot is gyengítheti, arról nem is beszélve, hogy szinte lehetetlenné teszi a bajnokság Európán kívüli népszerűségének és így értékének növelését.

A Premier League nagy versenyelőnye abban rejlik, hogy folyamatosan növekvő bevételei nem csak és kizárólag a meghatározó csapatok oldalán csapódnak le, hanem a teljes bajnokságot erősítik. Ráadásul a most megkötött szerződés a hamarosan beinduló Financial Fair Play-jel sem ellentétes, hisz a játékosvásárlás költségei gond nélkül elszámolhatóak a csapatok egyre növekvő kereskedelmi bevételeivel szemben. Ennek köszönhető, hogy az angol alsóházi csapatok máris igen komoly tényezőként jelennek meg a nemzetközi átigazolási piacon, és a jövőben további erősödésükre kell számítani.

Bár még csak július közepén járunk - vagyis a nyári transzferszezon cirka egynegyede telt el -, máris látható jelei vannak a változásnak. Az angol első osztályú klubok fél hónap leforgása alatt nem kevsebb, mint 300 millió eurót tapsoltak el új játékosokra, mindezt ráadásul alig 60 milliónyi bevétel ellenében. A prímet természetesen a Manchester City viszi Fernandinho és Jesus Navas megszerzésével (ketten együtt 60 millióba kerültek), de nem sokkal maradnak el mögötte a házi transzferrekordjaikat sorra megdöntő kis- és középcsapatok sem.

A legaktívabbnak a tavaly feljutó, majd az élvonalban sikeresen megragadó Southampton tűnik, amely már 25 millió eurótól szabadult meg a kiadási oldalon. Ráadásul nem is akármilyen játéksokat igazolt, a horvát válogatott Dejan Lovren a Lyon-t és a BL-szereplés lehetőségét hagyta ott a kikötővárosiak miatt, Victor Wanyamát pedig hiába csábította többek között a Manchester United is, a Szentek által ajánlott 14,5 millió euró végül nemcsak a Celtic vezetőit, de a kenyai középpályást is meggyőzte.

A szintén tavaly visszajutó West Ham sem tétlenkedett, ők az angol válogatott Andy Carrollért robbantottak bankot, a Liverpoolnak a csatárért cserébe átutalt 17,5 millió euró pedig természetesen klubrekordnak számít. Hasonlóan mélyen nyúlt a pénztárcájába a Norwich is, ők a Sportingtól elcsábított, holland válogatott van Wolfswinkelért 10 milliót, a Twente tehetségéért, Leroy Ferért pedig 5,5-öt fizettek.

Igazolások a Premier League-ben
2013. július
Manchester United:
Guillermo Varela (uruguayi, 1,75 millió euró)
 
Manchester City:
Fernandinho (brazil, 40 millió euró)
Jesus Navas (spanyol, 20 millió euró)
 
Chelsea:
André Schürrle (német, 22 millió euró)
Marco van Ginkel (holland, 9,5 millió euró)
 
Tottenham Hotspur:
Paulinho (brazil, 19,75 millió euró)
 
Everton:
Arouna Koné (elefántcsontparti, 7 millió euró)
Joel Robles (spanyol, 4 millió euró)
 
Liverpool:
Luis Alberto (spanyol, 8 millió euró)
Iago Aspas (spanyol, 8,2 millió euró)
Simon Mignolet (belga, 10,26 millió euró)
 
Swansea City:
Jordi Amat (spanyol, 2,9 millió euró)
Jonjo Shelvey (angol, 5,9 millió euró)
Wilfried Bony (elefántcsontparti, 13,9 millió euró)
 
West Ham:
Andy Carroll (angol, 17,5 millió euró)
 
Norwich City:
Ricky van Wolfswinkel (holland, 10 millió euró)
Javier Garrido (spanyol, 1,5 millió euró)
Martin Olsson (svéd, 2,9 millió euró)
Lreoy Fer (holland, 5,5 millió euró)
 
Fulham:
Sascha Riether (német, 1,4 millió euró)
Marteen Stekelenburg (holland, 5,6 millió euró)
 
Stoke City:
Erik Pieters (holland, 3,6 millió euró)
 
Southampton:
Dejan Lovren (horvát, 10 millió euró)
Vivtor Wanyama (kenyai, 14,5 millió euró)
 
Aston Villa:
Jores Okore (dán, 4,7 millió euró)
Aleksandar Tonev (bolgár, 3,2 millió euró)
Leandro Bacuna (holland, 1 millió euró)
Nicklas Helenius (dán, 1,4 millió euró)
Antonio Luna (spanyol, 2 millió euró)
 
Sunderland:
Jozy Altidore (amerikai, 10 millió euró)
Vito Mannone (olasz, 2,4 millió euró)
David Karlsson (svéd, 1,75 millió euró)
 
Cardiff City:
Andreas Cornelius (dán, 8,7 millió euró)
 
Hull City:
Curtis Davies (angol, 2,65 millió euró)
Ahmed El-Mohamadi (egyiptomi, 2,3 millió euró)
Allan McGregor (skót, 1,75 millió euró)
 
Crystal Palace:
Dwight Gayle (angol, 5,7 millió euró)

Az Everton korábban alig költött átigazolásokra, most viszont két hét alatt négy játékost is becserkészett, Konéért 7, az Atlético fiatal kapusáért, Joelért 4 millió eurót szurkoltak le, a Barcelona fiatalja, Gerard Deulofeou pedig kölcsönbe érkezett. A holland liga friss gólkirályáért, a 30 bajnokin 31 találatig jutó Wilfiried Bony-ért a Swansea és a Cardiff versenyzett, végül előbbi csapat lett a nyerő egy 14 millió eurós gigaajánlattal.

A West Bromwich Albion ugyan költeni még egy petákot sem költött, de gond nélkül megharcolt a nem olcsó Nicolas Anelka aláírásáért - a korábbi francia válogatott csatár előtte a Juventusban és a szupergazdag Sanghaj Senhuában kergette a labdát. A Sunderland 10 milliót fizetett Jozy Altidore-ért, a Fulham hatot a holland válogatott és a Roma első számú hálóőréért, Marteen Stekelenburgért. Az újonc Crystal Palace és Cardiff is túl van már egy-egy nagy igazoláson, a londoniak a fiatal Dwight Gayle-ért majdnem 6, a walesiek a szupertehetség Andreas Corneliusért csaknem 9 millió eurót utaltak át a Peterborough és a Köbenhavn számlájára.

A kis- és középcsapatok erősödése ugyan egyértelműen jót tesz a bajnokságnak, de egyáltalán nem biztos, hogy angol uralomhoz vezet a nemzetközi sorozatokban. A BL-ben ugyan nyilvánvalóan továbbra is erősek maradnak a szigetországi csapatok, de mivel már a bekerülésért is élet-halál harcot kell majd vívni, nem elképzelhetetlen, hogy egyeseknél éppen a nemzetközi szereplés rovására megy majd a hatalmas bajnoki csatározás. Az Európa Ligában pedig még egyértelműbb a helyzet, egy jó Premier League-helyezés anyagilag is sokkal többet nyomhat majd a latban, mint a kisebbik európai kupasorozatban való vitézkedés, ráadásul az egyre kiélezettebb versenyben komoly hátrányba kerülhetnek azok a csapatok, amelyeknek két fronton is bizonyítania kell.

Hosszú távon a Premier League óriási gazdasági fölénye inkább elszigeteltséget, mint hatalmas nemzetközi sikereket hozhat. Az erős bajnokság elképesztő anyagi előnyökkel jár ugyan, de olyan többletterhet ró a nemzetközi porondon versenyző csapatokra, amilyennek az ellenfelek (Barcelona, Real Madrid, még inkább a Bayern München) nincsenek kitéve. Ez pedig akár már középtávon is alááshatja az angol csapatok európai sikereinek lehetőségét, a válogatottról, vagy a hazai utánpótlásról nem is beszélve.

A bajnokságban jelenleg összesen 347 légióst foglalkoztatnak a csapatok, ez az összes játékos mintegy 67%-a, ami brutális szám. Az angol játékosokra ráadásul nem is jellemző, hogy külföldre igazoljanak, a válogatott legutóbbi keretébe mindössze Fraser Forster a Celtic portása tudott bekerülni a Premier League-n kívülről - vagyis a bajnokságban szereplő angol játékosok számának csökkenésével a válogatott merítési lehetősége is folyamatosan csökken.

Hasonló a helyzet az utánpótlással. A fiatal angol játékosoknak az elképesztő légiós-import miatt sokszor esélyük sincs bekerülni az első csapatokba, ez pedig a nemzetközi teljesítményükön is meglátszik. Az angol válogatott sem a júniusi U-21-es Eb-n, sem a vasárnap véget ért U20-as vb-n nem tudott mérkőzést nyerni, és olyan csapatok végeztek előtte csoportjaiban, mint Izrael, Norvégia, Irak, vagy Egyiptom. Mindeközben a gazdaságilag vergődő spanyol bajnokság ontja magából a tehetségeket, a klubok 65%-ban hazai játékosokat foglalkoztatnak, és rendre kiválóan szerepelnek az utánpótlástornákon.

A kérdés mindössze annyi: mi a fontosabb, a pénz, vagy a sport?