Vitorlázás

Ismét új-zélandi győzelem, de végre volt csata a vizen

  • VNA

A negyedik futamban végre már nem csak egyetlen hajó szelte a vizet a San Francisco öbölben - de most is a Team Emirates New Zeeland győzött.

A vitorlázók 34. Amerika Kupájának felvezető versenyén, a Louis Vuitton Kupán hosszas huzavona után végre hajó-hajó elleni párharcot láthatott a közönség San Franciscóban. Az eddig három párharc ugyanis az olasz Luna Rossa hajójának tiltakozása, valamint a svéd Artemis sérült hajója miatt elmaradt, így a kihívó hajók hármas külön versenyében a két futamában is egyedüliként hajózó Team Emirates New Zeeland hajója szerzett pontot. A szabályok miatti korábbi tiltakozását befejező olasz hajó a szombati negyedik futamban aztán már vízre tette hajóját, igaz alig 45 percnyi vitorlázás után mégis az új-zélandiak nyertek, akik ezzel megszerezték harmadik sikerüket a versenyben.

A legendás Golden Gate híd körül rendezett, olykor 70 km/h-s hajósebességet is felvonultató száguldásban a Team Emirates katamaránja végül 5:23-as előnnyel tudott győzni. A sorozat vasárnapi folytatásán az új-zélandi legénység a svédekkel találkozna, akik viszont hajójuk májusi tragikus kimenetelű balesete után műszakilag még nem "versenyképesek". Az eddigi négy forduló után az új-zélandi AC-72-es hajó a maximális három ponttal vezeti a Louis Vuitton Kupát, a Luna Rossa (1) és az Artemis (0) előtt. A külön verseny győztese elnyeri a jogot arra, hogy a szeptember 7. és 21. között szintén San Francisco kikötőjében zajló versenyen a címvédő amerikai Team Oracle kihívója lehessen.