Vitorlázás

Milyen verseny az, ahol csak egyetlen hajó indul?

Továbbra is zajlik a szabályháború a vitorlázók Amerika Kupáján - vasárnap csak egyetlen hajó indult a "versenyen"...

Vasárnap San Francisco kikötőjében indult útjára a 34. vitorlázó Amerika Kupa selejtező sorozatának utolsó fázisa. A hagyományosan a legjobb kihívó hajók párharcaként megrendezett Louis Vuitton Kupa első futamán azonban csak egyetlen hajó indult el, az olasz Luna Rossa Challenge ugyanis egy általuk vélt méltánytalanság miatt nem állt oda a rajthoz. Ez a verseny hivatott egyébként eldönteni azt, hogy melyik hajó lehet szeptemberben a kihívója a címvédő, a szoftver milliárdos Larry Ellison által pénzelt amerikai Oracle Team csapat hajójának.

A Luna Rossa "sztrájkja" újabb kellemetlenség az Amerika Kupa szervezőinek, amely eddig a szabályok körüli - hónapok óta zajló - háttérharcok mellett az Artemis hajójának borulása következtében elhunyt brit olimpiai bajnok Andrew Simpson májusi halálos balesetében csúcsosodott ki. A Prada divatóriás által pénzelt olasz csapat korábban kérte a hajók kialakítását érintő - a szervezők által önkényesen meghozott - változások eltörlését, amely kérdést azonban a nemzetközi zsűri csak hétfőn tárgyal meg. Az első futamon egyedüliként vízre szálló Team New Zeeland hajójának skippere, Dean Barker is egyetért az olaszok szabálymódosító javaslataival, ugyanakkor sajnálja, hogy az első futamra nem álltak ki ellenük: "Az emberek azért jönnek ki megnézni a versenyt, hogy igazi rivalizálást lássanak, nem azért, hogy csak vitorlázgassunk egyet az öbölben" - nyilatkozta Barker.

A Luna Rossa csapat skippere, Max Sirena elmondta, hogy ha elindultak volna a versenyen, azzal formálisan egyetértettek volna a jelenlegi rendszerrel, ezt pedig semmiképpen sem akarták. "Természetesen menet közben figyeltük az új-zélandiak hajóját a pályán, de nagyon nehéz volt most vitorlázóként a partról figyelni az eseményeket" - tette hozzá. A parton gyülekező nézők az "egyhajós versenyen" azért láthattak érdekességeket, a Team Emirates New Zeeland hajója ugyanis egyes helyeken 42,8 csomás (79 km/h) sebességgel szelte a csodaszép Golden Gate híd által uralt San Franciso-i öblöt.

Az Amerikai Kupa szabályai szerint a kategória következő versenyének kiírását mindig az aktuális címvédő csapat (jelen esetben az Ellison által pénzelt Oracle) határozhatja meg. A hosszas viták és egyeztetések után kialakult dizájn most 72 láb hosszúságú, kéttörzsű hajókat (katamarán) eredményezett, amelyek használhatják a 2010-es Amerikai Kupán bemutatkozott, kemény anyagból készülő (a szakzsargonban szárnynak nevezett) vitorlákat is. Szakmai kritika elsősorban azért érte a dizájnt, mert az erős tengeráramlatokkal rendelkező és viharos szelek által uralt öbölben nehezen irányíthatóvá váltak a hajók. Az AC72-es hajók kialakítási költségei ráadásul mostanra már a 100 millió dolláros nagyságrendre emelkedtek, így az eredetileg tervezett 12-14 kihívó hajó helyett mostanra csupán négy hajó vesz részt az Amerika Kupa küzdelmeiben. A svéd Artemis katamaránja jelenleg sérült, ezért nem tudnak indulni a futamokon, új hajójuk pedig építés alatt van, amellyel nyár végére szeretnénk ismét bekapcsolódni a kihívók közdelmeibe. Még akkor is, ha addigra jelentős ponthátrányba kerülnek majd a riválisokkal szemben.