Sportpolitika

A krikett nem akar felkerülni az olimpiára

  • VNA

A krikett egyelőre nem számít igazi globális sportnak, elsősorban az egykori brit gyarmatokon népszerű - így vezetői nem is vágynak az olimpiára.

Az utóbbi időben - a birkózás megpróbáltatásai miatt - nálunk is sokat cikkeztek az olimpiai program változásáról. Szeptemberben dől majd el, hogy a 2020-as nyári olimpián marad-e a birkózás vagy netán a fallabdázás, esetleg a baseball kerül be új sportágként a programba. A nagy presztízsnövekedést és nemzetközi elismertséget magával hozó olimpiai "tagság" sok kisebb sportág figyelmét köti le, így nem is csoda, ha sorban állnak a jelöltek bebocsátásra várva.

Van azonban olyan sportág is, amely nem kíván élni az ötkarikás játékokon történő szereplés előnyeivel. Ilyen a krikett, amelynek vezetői a napokban döntötték el, hogy nem kérnek az olimpiából és eszük ágában sincs megpályázni a 2024-es nyári játékokra történő felvételt. A nemzetközi szövetség (ICC) vezetői szerint az olimpiai szereplés ugyanis több hátránnyal járna együtt, hiszen felborulna általa a mára jól kialakult és összehangolt nemzetközi versenyrendszer, a szervezet kalkulációi szerint pedig még bevétel növekedéssel sem járna együtt.

"Sok apró indok volt, ami miatt a nem mellett döntöttünk. Ilyen például az, hogy a játékok idején nem lehet a sportolókon szponzori logó, továbbá a belépőkből jövő bevétel sem nálunk landolna. Egy világbajnokság megszervezése négyszer akkor bevételt hozna nekünk, mint egy esetleges olimpiai krikett torna" - nyilatkozta Jagmohan Dalmiya az indiai tagszövetség (BCCI) megbízott vezetője. "A krikett sportág és az olimpiai játékok keretei egészen mások, ezt pontosan megéltük a Nemzetközösségi Játékokon szerzett tapasztalataink alapján" - tette hozzá Dalmiya.