Tenisz

Felemás hat hónap van mögöttem - Babos Tímea

  • MTI

A tavalyinál kevésbé sikerült első fél év ellenére lát biztató jeleket a jövőre nézve a hétfőn elrajtoló budapesti tenisztornára készülő Babos Tímea.

"Felemás hat hónap van mögöttem. Tavaly az év első fele ideálisan alakult, pedig nehéz volt megszoknom a WTA-körforgást, azért nem is jöttek később az eredmények. Idén viszont reálisabb tenisz volt, és bár az eredményeim lehetnének jobbak is az edzésmunkám és játéktudásom alapján, tudom, hogy fejlődök, és a jövő szempontjából ez a legfontosabb" - nyilatkozta csütörtök délelőtti edzése után az MTI-nek a világranglistán 99. játékos, hozzátéve: nehezen állt át a juniorok után a felnőtt versenyekre, mivel a római-parti torna kivételével sehol sem kapott támogatást, így "végig kellett rágnia" magát a kisebb versenyeken. Így amíg juniorként évi 80 mérkőzésből 75-öt megnyert, felnőttként 40-ből nagyjából 20-szor jön össze a győzelem.

Az első fél év legnagyobb élményeként a 20 éves soproni teniszező az Indian Wells-i és miami versenyt említette, no meg Monterreyt, ahol amúgy tavaly élete első WTA-trófeáját hódította el.

"Ott vertem meg Ana Ivanovicsot, zseniális a hangulat, és azóta már két mexikói barátom is járt nálunk itt Magyarországon" - mesélte.

Ami Nikola Andjelics áprilisi érkezését illeti, Babos kifejtette, hogy a szerb edző közreműködésével főként kondicionálisan változott meg a felkészülése, hosszabb labdameneteket gyakorolnak, és - noha nem szereti - beépült a programba a hosszútávfutás is.

A 20 éves játékos a Hungarian GP után két hetet pihen, majd nagyobb meccsrutin érdekében kisebb ITF-tornákon indul a US Openig. Az év hátralévő részében kevés megvédendő világranglistapontja van, így jó játékkal esélye lehet megközelíteni tavaly augusztusi pozícióját, amikor legjobbjaként 59. volt a WTA-rangsorban.

A budapesti verseny kapcsán a kedden délután kezdő Babos közölte, az a célja, hogy élvezze a játékot, és a magyar közönség jelenlétét ne nyomásnak, hanem felszabadító erőnek érezze.

"Az angliai tornák után nyolc-tíz nap alatt átálltam itthon a salakos borításra. Az Asbóth József Stadionban egyébként hihetetlenül gyors a pálya, ami kedvez nekem. Olyan, mintha magaslaton játszanánk, nagyon tetszik, ma délután is ott edzek. És végre jó az idő, Angliában és a Roland Garroson is hűvös-esős körülmények voltak, szóval élvezem a napsütést."