Sportpolitika

103-an szavazhatnak az új NOB-elnök személyéről

  • Vásárhelyi Tamás

A jelenlegi elnököt leszámítva összesen 103 szavazásra jogosult tagja lesz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szeptemberi elnökválasztó kongresszusán Buenos Airesben.

Tizenkét év után idén szeptemberben lejár Jacques Rogge mandátuma a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöki székében. A 2009-ben véget érő első - nyolcéves - terminusa után négy további évre újraválasztott belga sportvezető a NOB belső szabályzata értelmében nem jelöltetheti magát újra, helyére pedig - mint korábban kiderült - hat jelölt akad. Kedden az is eldőlt, hogy az elnökválasztó kongresszuson Buenos Airesben összesen 104 fő szavazhat majd az új elnök személyéről. A szavazók közé - hagyományosan - maguk a jelöltek is beleszámítanak, ugyanakkor a szokásjognak megfelelően a jelenlegi elnök már nem vesz részt utóda meghatározásában, így maximum 103 szavazat dönthet a NOB új elnökének személyéről.

A korábbi kongresszusok tapasztalata alapján viszont kijelenthetjük, hogy ennyien vélhetően nem lesznek ott Argentínában, márpedig szavazni csak személyesen lehet. Első alkalommal szólhat bele az olimpiai döntéshozatali folyamatba az a négy ex-sportoló is (a szlovák sportlövő Danka Bartekova, az ausztrál evezős James Tomkins, a zimbabwei úszó Kirsty Coventry és a francia vadvízi kenus Tony Estanguet), akiket a londoni olimpia idején választottak be a szervezet tagjai közé. 

Kedden a NOB Végrehajtó Bizottsága a Lausanne-ban tartott ülésén arról is döntött, hogy a szervezet tagságát szeptembertől további kilenc fővel bővítik majd, igaz az újonnan felkerült tagok sem a NOB-elnökség kérdésébe, sem pedig a szintén Buenos Airesben eldőlő, a 2020-as nyári olimpia helyszínéről szóló szavazásba nem szólhatnak bele, utóbbi vetélkedésben egyébként Isztambul, Madrid és Tokió fut versenyt egymással a szavazatokért. A jövőbeni NOB-tagok között köszönthetjük többek között a svéd magasugró olimpiai bajnok Stefan Holmot, a kétszeres ötkarikás ezüstérmes, korábbi maratoni világcsúcstartó kenyai Paul Tergatot és az orosz (Alexander Zsukov) valamint az amerikai (Larry Probst) olimpiai bizottság jelenlegi elnökét is.