Íjászat

Már a riói olimpiára készül az új magyar rekorder

  • VNA

Ha az új magyar csúcstartó, a mindössze 18 éves Banda Árpád fejlődése töretlen marad, akkor a riói olimpián, húsz év elteltével ismét lehet magyar íjász.

Banda Árpád a magyar íjászsport nagy reménysége -            Fotó: Schmidt AndreaMájus végén harminc éves, meglehetősen "szakállas" csúcsot döntött meg a mindössze 18 esztendős íjász, Banda Árpád. Az UTC ÍSE versenyzője ugyanis a ljubljanai ifjúsági Európa-kupán 1328 körös alapversenyt teljesített, amivel a magyar íjászok közül elsőként lépte túl a sportágban kiemelt jelentőséggel bíró 1300 körös álomhatárt és egyben a legendás Nagy Béla 1983-as országos csúcsát is átadta a múltnak. Az ún FITA-fordulóban a versenyzők négy távról, 90, 70, 50 és 30 méterről lőnek összesen 144 vesszőt, így a maximálisan elérhető köregység 1440 pont. Banda teljesítményének érzékeltetésére elég, ha elmondjuk, hogy a világcsúcs jelenleg 1387 kör, a legjobb európai eredmény pedig 1365 kör.

A 2013-as esztendő Banda Árpád számára az igazi áttörést is meghozhatja, lévén a szeptemberi törökországi világbajnokságon már a felnőttek között is bemutatkozhat. A fiatalembert édesapja, Banda Tibor edzi, de bátyja, Gábor is a csapat tagja, így hárman úgymond "családi vállalkozásban" készülnek a versenyekre. "A ljubljanai eredményével Árpi évtizedes magyar rekordokat írt át, megmozgatta az állóvizet. Ha ezt az 1328-at a sanghaji felnőtt Világkupán lövi, ahol ott volt a sportág abszolút elitje, a több mint száz indulóból a 17. helyen zárja az alapversenyt. Ezt az eseményt közvetítette az Eurosport, ahol már Árpi nevét is megemlítették mint reménységet. Az ugrásszerű fejlődését abban látom, hogy változtattunk az edzésmódszereken. Nem erőlködünk, nem görcsölünk, ennek köszönhetően pedig összeállt a mozgása - ezt kell elmélyíteni minél jobban" - nyilatkozta a delmagyar.hu-nak büszkén Banda Tibor.

Banda Árpád 2014-től kezdve már folyamatosan a felnőttmezőnyben szeretne versenyezni, a célja pedig nem lehet más, mint a kvalifikáció a 2016-os riói olimpiára.  Legutóbb 1996-ban, Atlantában indult magyar íjász az olimpián, akkor Kovács Judit a 45. helyen végzett, Kiss Tímea pedig 51. lett. A magyarok közül a legjobb eredményt Nagy Béla érte el az ötkarikás játékokon, aki 1980-ban Moszkvában az első versenynap után még vezetett ugyan, ám végül az ötödik helyen végzett.