Kerékpár

Halott fiuk hírneve miatt háborognak a Pantani szülők

  • VNA

A kilenc éve elhunyt Marco Pantanitól is elvehetik Tour de France győzelmét - ha bebizonyosodik, hogy ő is érintett volt dopping ügyekben.

A szombaton elrajtolt Tour de France-on egyelőre az összetett verseny esélyesei nem sokat akcióznak, így bőven van ideje a kerékpáros társadalomnak az utóbbi időszak sláger témájával, a  doppingkérdésekkel foglalkozni. A sportág elmúlt másfél évtizedéhez - sajnos - szervesen hozzátartozó hatalmas témakörből most a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke, Pat McQuaid "csemegézett", az általa felvetetett téma pedig egyeseknek komoly sérelmeket okozhat. A posztja őszi meghosszabbítására törő ír sportvezető ugyanis azt javasolta, hogy ellenőrizzék utólag a '98-as francia körverseny során levett doppingmintákat és amennyiben a szövetség vizsgálata során Marco Pantani érintettsége is bebizonyosodik a doppingügyekben, akkor vegyék el a 2004-ben elhunyt olasz kerekes tizenöt évvel ezelőtt elért Tour de France győzelmét.

A hír érthetően felzaklatta a legendás "Kalóz" szüleit, akik nem értik hogyan lehet egy halott emberrel szemben eljárást folytatni, aki nem tudja magát semmilyen fronton sem megvédeni. "Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy fiunk eredményeit és hírnevét megvédjük. Azt szeretnénk, ha Marcot nem úgy kezelnék, mint a még élő kerekeseket" - írta a szövetség vezetőinek szánt nyílt levelében Paolo és Tonina Pantani.

Az annak idején a mezőnyben közkedveltnek számító olasz kerekes 1998-ban a német Jan Ullrich előtt nyerte meg a francia körversenyt, így ha el is venné az UCI Pantani győzelmét, kétséges, hogy a tiltott szerek használatában érintett németnek adnák oda a Tour sikert. A 2004-ben kokain-túladagolásban elhunyt Marco Pantani ellen több doppingeljárás is zajlott. A legismertebb botránya során vezető pozícióból félbe kellett hagynia az 1999-es Giro d'Italiát, miután kizárták túl magas heamatokrit-szintje miatt, amely a tiltólistás EPO használatára is utalhatott. Ez utóbbi szer kimutatására alkalmas módszer annak idején még nem létezett, csak 2001-ben vezették be.

A francia doppingellenes ügynökség július 18-án hozza nyilvánosságra azon jelentését, amely bennfentes információk szerint több olyan kerekes nevét is tartalmazza, akik a kilencvenes évek végén tiltott szerekkel éltek. Ezen jelentés előszeleként már a korábbi francia kedvenc, Laurent Jalabert nevét is megemlítették, aki pont emiatt mondta le szakkommentátori megbízatását az idei Tour de France-on.