Konföderációs Kupa

Végleg a porban a bálványok? Simán verték a brazilok a spanyolokat a döntőben

A házigazda és a vb-, illetve Eb-címvédő csapott össze a Konföderációs Kupa döntőjében. Brazília meglepő fölénnyel verte a láthatóan fásult Spanyolország együttesét, így sorozatban harmadszor nyerte meg a trófeát.

Előzetesen is sejthettük, hogy a hazai pályán játszó, két éve csak barátságos meccseken szereplő brazilok motiváltabbak lehetnek, mint a túlterheltségre panaszkodó spanyolok, de arra nem sokan számíthattak, hogy a második percben szinte eldől a meccs. Ekkor Hulk jobb oldali beadására Ramos és Arbeloa tessék-lássék ugrott középen, a labda a köztük eleső Fred alá került, ő pedig a hálóba kotorta. (1-0)

Azért mondhatjuk, hogy ez döntő momentum volt, mert a valószínűleg eleve erre készülő házigazdák azonnal hátravonulhattak, és várhatták a vendégeket a saját térfelükön. De igazából nem csak ezt tették, rengeteg munkával nagyon masszívan tartották a szerkezetüket, keményen üldözték ellenfeleiket, akiknek így alig jutott momentum. Pedro az első félidő végén így is egyenlíthetett volna, de hiába rúgta már el a labdát Julio César mellett, David Luiz óriásit mentett a gólvonalon.

Egyenlítés helyett a szünet előtt még nőtt a különbség, a 44. percben ugyanis Neymar a bal szélen cselezgetett, Oscarhoz passzolt a tizenhatosnál, aki rosszul vette át a labdát, de megvárta, míg Neymar visszalép lesről, majd kiugratta a Barca új igazolását, aki kőkeményen a rövid felsőbe lőtt. (2-0)

A fordulás után Fred végleg eldöntötte a meccset, a bal szélen kapta meg a labdát Hulktól, egyedül volt, mivel Azpilicueta követte középre Neymart, a 9-es pedig a bal alsóba passzolt. (3-0)

A spanyoloknak az szépítésre még volt esélyük, ehelyett talán csak még mélyebbre taszították saját magukat a második félidőben. Az 54. percben ugyanis tizenegyeshez jutottak, amihez kissé meglepő módon Sergio Ramos állt oda, ő viszont a jobb alsó mellé lőtt. Negyedórával később Piqué felrúgta Neymart, amit piros lapot érő szabálytalanságnak látott a játékvezető, így leküldte a pályáról a hátvédet.

Ezzel gyakorlatilag véget ért a mérkőzés, becsületből persze még lejátszották a hátralévő időt, de semmiféle veszély nem fenyegette Brazília címvédését.

Konföderációs Kupa
döntő
Brazília-Spanyolország 3-0 (2-0)
Rio de Janeiro, Maracana Stadion, vezette: Björn Kuipers (holland)
gólszerzők: Fred (2., 47.), Neymar (44.)
kiállítva: Piqué (68.) - Spanyolország
 
Brazília: Julio César - Alves, Silva, Luiz, Marcelo - Gustavo, Paulinho (Hernanes, 87.), Oscar - Hulk (Jadson, 72.), Fred (Jo, 79.), Neymar
cserejátékosok: Jefferson, Cavalieri, Fernando, Lucas, Hernanes, Dante, Filipe Luis, Jean, Rever, Bernard, Jo, Jadson
 
Spanyolország: Casillas - Arbeloa (Azpilicueta, 46.), Piqué, Ramos, Alba - Busquets, Xavi, Iniesta - Pedro, Torres (Villa, 59.), Mata (Navas, 52.)
cserejátékosok: Valdés, Reina, Albiol, Martínez, Azpilicueta, Villa, Fabregas, Soldado, Monreal, Cazorla, Silva, Navas

Vége a mérkőzésnek, Brazília sorozatban harmadszor a Konföderációs Kupa bajnoka, miután 3-0-ra legyőzte a világ- és Európa-bajnoki címvédő Spanyolországot!

90. perc: Kettő perc a hosszabbítás, bár egyik csapatnak sincs már sok kedve a focihoz.

87. perc: CSERE - Hernanes állt be Paulinho helyére.

86. perc: Navas remek szólót mutatott be a jobb szélen, átívelt balra Villának, aki befelé cselezett, majd a hosszú felsőre nyeste a labdát. Julio César szépen védett.

83. perc: Jo lőtt keményen a bal oldalról, Casillasról kipattant a labda, de a védők megint tisztáztak.

80. perc: Pedro nagy helyzetből, az ötöt bal sarkának közeléből lőtt, Julio César nagyot védett.

79. perc: CSERE - Az eddig 17 percnyi játékidő alatt két gólt szerzett Jo állt be Fred helyett.

77. perc: Neymar a félpályától nagyszerű szólót mutatott be, de utolérték, szabadulni pedig nem tudott a labdától, mert Fred buta módon konstans lesen kísérte őt.

73. perc: CSERE - Jadson állt be Hulk helyett, először cserélt Luiz Felipe Scolari.

70. perc: Neymar a léc fölé lőtte a szabadrúgást.

68. perc: Kiállítás! Neymar vezette rá Piquére a labdát, ő becsúszva felrúgta a csatárt, pirosat kapott érte. "Narancssárga" megmozdulásnak tűnt, így nem mondhatjuk, hogy rosszul döntött a játékvezető. A szigorúbb verziót választotta.

64. perc: Marcelo ment el a bal szélen, az alapvonalról próbált gólt lőni ahelyett, hogy bejátszotta volna a labdát Frednek. Az oldalhálóba lőtt.

62. perc: Ramos lelkes a kihagyott tizenegyes után, a középpályán próbál szervezni, sikertelenül.

59. perc: CSERE - David Villa érkezett Torres helyére. Del Bosquének nincs mire várnia.

58. perc: Casillas kilépett egy hosszú labdára a tizenhatoson kívülre, a játékszer a kapuja felé ment tovább, de elfejelték a védők.

55. perc: KIMARADT! Érthetetlen módon Sergio Ramos állt oda a büntetőhöz, mellé lőtte.

54. perc: Tizenegyes! Marcelo épp csak hozzáért a forgolódó Navas lábához, a szélső elesett, a bíró befújta.

52. perc: CSERE - Navas állt be Mata helyett.

50. perc: Egy szabadrúgás után Ramos maradt fenn, a neki előreívelt labdát kapura fejelte, de az magas ívben hullott Julio César kezébe.

47. perc: GÓÓÓL! Hárommal mennek a brazilok! Fred kapta meg a labdát a bal szélen Hulktól, egyedül volt, mivel a frissen beállt Azpilicueta követte középre Neymart, a 9-es pedig a bal alsóba passzolt. 3-0

46. perc: CSERE - Neymar kiharcolta Arbeloa lecserélését, Azpilicueta az új jobbhátvéd a spanyoloknál. A spanyolok el is kezdték a második félidőt.

Vége az első félidőnek.

44. perc: GÓÓÓL! Brazília növelte az előnyét! Neymar a bal szélen cselezgetett, Oscarhoz passzolt a tizenhatosnál, aki rosszul vette át, de megvárta, míg Neymar visszalép lesről, ő pedig kőkeményen a rövid felsőbe lőtt. 2-0

43. perc: Arbeloa madridi csapattársát, Marcelót hozta játékba, aki megindult a spanyol kapura, de szerelték a tizenhatos előterében.

41. perc: MI MARADT KI?! Pedro teljesen egyedül kapott labdát a jobb oldalon Matától, el is passzolta Julio César mellett, de David Luiz becsúszva kivágta a gólvonalról a játékszert. Óriási mentés volt.

A brazilok a szabálytalanságok tekintetében is vezetnek, 14-7 az állás. Durván játszanak.

35. perc: Neymar három ember között indult volna meg, de ez azért sok volt neki, Arbeloa hátára mászott rá végül.

33. perc: Fred szöglet után fejelt a kapu mellé.

32. perc: Spanyol szöglet után Jordi Alba szórta el a labdát, kontráztak a brazilok, Fred került helyzetbe, de Casillas nagyot védett.

30. perc: Neymar legurította a labdát Hulknak, a Zenit csatára a léc fölé bombázott.

28. perc: Ramos felrúgta a Hulk szöktetésével kilépni készülő Oscart, brazil szabadrúgás jön a spanyol tizenhatos elől.

27. perc: A brazilok keményen osztják a spanyolokat, most épp Oscar vágta a stoplijait Iniesta vádlijába.

26. perc: Az előzőhöz hasonlóan Hulk esett el Ramos mellett a másik kapu előtt, a játékvezető most sem fújt.

25. perc: Iniesta emelte be Torresnek a labdát, ő elesett David Luiz és Marcelo között, semmi nem volt.

25. perc: Dani Alves labdájával lépett ki Fred, a tizenhatosról lőtt, de gyengén. Elment a kapu előtt keresztbe a játékszer.

23. perc: Ramos távolról vállalt el egy szabadrúgást, nem találta el a kaput. Ennek nem biztos, hogy sok értelme volt.

20. perc: Torres egyedül emelkedett a sarokrúgásnál, de a kapu fölé fejelt.

19. perc: Iniesta távolról vállalkozott, a jobb alsóra tartó lövését Julio César szögletre ütötte.

15. perc: Kitört a cirkusz, Arbeloa szabálytalankodott Neymarral a félpályánál utolsó emberként, de csak sárga lapot kapott. A brazilok majd megették vacsorára a játékvezetőt pirosat követelve.

14. perc: Iniesta őrizte a labdát, Dani Alves kergette, aki nagyjából minden második lépésnél bokán rúgta, hogy érezze a barcelonai csapattárs a törődést.

13. perc: A spanyol térfélen szereztek labdát a brazilok, Paulinho lőtt, Casillasnak nyújtóznia kellett a léc alá tartó lövésért, de hátra tudott lépni, és védett.

9. perc: Marcelo esett el Torres mellett, a spanyol csatár leteremtette a brazil hátvédet, de a bíró rendet tudott tenni.

8. perc: Egy Neymar-passzt Arbeloa a saját kapuja előterébe sarkazott, onnan Oscar lőtt, de a spanyolok óriási szerencséjére nem talált kaput.

5. perc: Neymar bal oldali beadását Casillas nyugodtan nézte, ki is ment a labda az alapvonalon.

4. perc: Torres kapott volna egy indítást, de hosszú volt neki a labda.

2. perc: GÓÓÓL! Vezet Brazília! Hulk jobb oldali beadására Ramos és Arbeloa tessék-lássék ugrott középen, a labda a köztük eleső Fred alá került, ő pedig a hálóba kotorta. 1-0

1. perc: Hulk helyzetbe került, de egy rossz helyről elvégzett szabadrúgásból. Ráadásul így is eltalálta a már rég megállt Casillast.

1. perc: Brazília kezdte a mérkőzést.

23:56 - Luiz Felipe Scolari az utóbbi meccseken jól bevált alapcsapatát küldte pályára, az egész tornán kísérletezgető Vicente del Bosque viszont a Tahiti elleni meccs óta először nevezte a kezdőbe Juan Matát.

23:52 - Iker Casillas, a spanyolok kapusa és csapatkapitánya a nehezen megnyert elődöntő után a fáradtságot emelte ki, amire válaszul Luiz Felipe Scolari, Brazília szövetségi kapitánya azt mondta, hogy a Tahiti elleni meccs miatt a spanyolok valójában eggyel kevesebbszer játszottak.

23:49 - Spanyolország a B csoportban 2-1-gyel múlta felül Uruguayt, az amatőr Tahitit 10-0-ra tömte ki, majd Nigéria ellen 3-0-val biztosította be a csoportelsőségét. A négy között Olaszországgal megszenvedtek, tizenegyespárbaj után jutottak tovább.

23:42 - Brazília az A csoportban 3-0-ra verte a nyitányon Japánt, majd 2-0-ra győzött Mexikó ellen, végül Olaszország ellen is nyert 4-2-re. Az elődöntőben Uruguay következett, a szomszédok 2-1-re kaptak ki a házigazdától.

23:40 - Sokak szerint az álomdöntő jött össze a Konföderációs Kupán, ahol a két veretlen gárda találkozik a fináléban. A vb- és Eb-címvédő spanyolok a házigazda brazilokkal csapnak össze.

Konföderációs Kupa
döntő
Brazília-Spanyolország
Rio de Janeiro, Maracana Stadion, vezeti: Björn Kuipers (holland)
 
Brazília: Julio César - Alves, Silva, Luiz, Marcelo - Gustavo, Paulinho (Hernanes, 87.), Oscar - Hulk (Jadson, 72.), Fred (Jo, 79.), Neymar
cserejátékosok: Jefferson, Cavalieri, Fernando, Lucas, Hernanes, Dante, Filipe Luis, Jean, Rever, Bernard, Jo, Jadson
 
Spanyolország: Casillas - Arbeloa (Azpilicueta, 46.), Piqué, Ramos, Alba - Busquets, Xavi, Iniesta - Pedro, Torres (Villa, 59.), Mata (Navas, 52.)
cserejátékosok: Valdés, Reina, Albiol, Martínez, Azpilicueta, Villa, Fabregas, Soldado, Monreal, Cazorla, Silva, Navas