Konföderációs Kupa

Bombák és potyák után az újabb tizenegyespárbaj bronzot ért az olaszoknak

Olaszország végzett a Konföderációs Kupa harmadik helyén, miután tizenegyesekkel legyőzte Uruguayt.

Az olasz válogatott játékosai a spanyolok elleni vesztes elődöntőhöz képest is fogyatkoztak, hiszen Balotelli és Abate mellett már Pirlo sem kerülhetett be a kezdőcsapatba. Igaz, ő a kispadon ott volt.

Nélkülük nem is tudtak egyértelmű fölényt kiharcolni a dél-európaiak, noha Uruguay inkább a védekezésre rendezkedett be. Így is Forlán lövéseiből alakult ki veszély, illetve Chiellini fejeséből lehetett volna valami a 9. percben, de a labda kívülről kerülte meg a kapufát. Idővel aztán állandósult az olasz labdatartás, és egy kis segítséggel Muslerától egy gólban is realizálódott a fölényük. A Laziótól épp potyái miatt elküldött kapus ugyanis elengedett egy oldalról belőtt szabadrúgást, a labda azonban nem ment ki, hanem a kapufáról visszapattant a hátára, onnan pedig a gólvonal felé tartott, amin Astori segítette át. (0-1)

Fernando Muslera Konföderációs Kupa 2013

Az először ezen a tornán alkalmazott gólvonal-technológiát végre elővehették a technikusok, akik ennek segítségével egyértelműen meg tudták állapítani, hogy a hátvéd talált be, és nem öngól született.

A 32. percben Cavani lesről betalált, majd Maxi Pereira és Forlán lövéseit kellett védenie Buffonnak, mielőtt Chiellini állítólagos kezezése miatt kialakult volna egy kis tumultus. A labda hozzáért a hátvéd karjához, de nem tűnt szándékosnak a mozdulat.

A második félidőt egyértelműen jobban kezdte Uruguay, és szűk negyedóra után összejött az egyenlítés is. A félpályánál szerzett labdából Gargano indult meg, a bal szélen érkező Cavanit szöktette, ő pedig szépen és pontosan belsőzött a bal alsóba. (1-1)

Esinson Cavani Koföderációs Kupa 2013

Az egész meccsen aktív Forlán a 67. percben egymás után két helyzetet lőtt Buffonba, majd az olasz kapusnak egy távoli lövés miatt is izgulnia kellett, üvöltözött is egy kicsit a csapattársakkal. Kicsivel később viszont már örülhetett, hiszen egy szabadrúgást Diamanti 20-21 méterről nagyszerűen tekert a bal felsőbe. (1-2) Hiába érezték azonban nyeregben magukat a taljánok, következett egy Cavani-szabadrúgás, ami után ugyan a léc alá ment a labda, de majdnem a kapu közepébe, Buffon mégsem tudta védeni. Talán lehetett volna, még ha erős lövés is volt. (2-2)

A rendes játékidő utolsó tíz perce nem hozott izgalmakat, így következett a hosszabbítás.

Daniele De Rossi a hajrában már nem volt a pályán, és nélküle - meg nyilván a spanyolok elleni, szintén hosszabbításos elődöntő miatt - egyre erőtlenebbnek tűntek az olaszok. Ez folytatódott a a ráadásban is, ahol Suárez lőhetett volna gólt ziccerből, de elesett Chiellini mellett, majd reklamált. A lassítás alapján a Juventusá hátvédje valóban meglökte, de a játékvezető nem sípolt.

Újabb eseménytelen percek -  és egyértelműen elcsigázott játékosok fáradt játéka - után fordultak újra a felek. Candreva egy távoli lövéssel veszélyeztetett, majd emberhátrányba került Olaszország. Montolivo kapta meg ugyanis a második sárgáját. A szabálytalansága miatt Cavani újabb szabadrúgást végezhetett el, de ez sokkal rosszabbul sikerült, mint az előző a 78. percben.

Suárez és Cavani pontatlan távoli lövései után az utolsó pillanatokban Gargano bombája dönthetett volna, de Buffon védett, majd Cavani eltörte a labdát. Egyébként is lesen volt, bár az asszisztens nem jelzett. Jöhettek a tizenegyesek.

Gianluigi Buffon Konföderációs Kupa Olaszország 2013

A csütörtöki elődöntőben Buffon egyetlen büntetőt sem tudott védeni - Casillashoz hasonlóan -, ezúttal azonban kezdésként rögtön kifogta a brazilok ellen is tizenegyest rontó Forlán lövését. Aquilani ráadásul a bal felsőbe vágta a maga lehetőségét, így az olaszok kerültek előnybe.

Cavani lapos lövéssel egyenlített, majd a Fáraó, Stephan El Shaarawy is bebelsőzte a maga labdáját.

Suárez sem hibázott, De Sciglio viszont igen, Muslera védte a rövid nekifutás utáni, rosszul helyezett lövését, így három kör után újra egyenlő volt az állás.

Buffon azonban gyorsan korrigálta a fiatal hátvéd hibáját, klubbéli csapattársa, Cáceres ugyanis nagyon gyengén gurított kapura, a hálóőr védett is. Giaccherini (egy újabb Juve-játékos) belőtte, így Uruguaynak nem volt több lehetősége hibára.

Gargano azonban szintén gyengén lőtt, Buffon megint hárított, ezzel pedig Olaszország meg is szerezte a bronzérmet a Konföderációs Kupán.

Konföderációs Kupa
Bronzmérkőzés
Uruguay-Olaszország 2-2 (0-1, 2-2, 2-2) - tizenegyesekkel 5-4
gólszerzők: Cavani (58., 78.), illetve Astori (24.), Diamanti (73.)
kiállítva: Montolivo (110.) - Olaszország