Forma-1

Webber 2014-ben Porschéra cseréli a Red Bullt, elhagyja az F1-et - hivatalos

  • hatharom.com
  • MTI

Az idei szezon végén befejezi Forma-1-es pályafutását Mark Webber, a világbajnoki címvédő Red Bull istálló ausztrál pilótája.

A 36 éves versenyző saját weboldalán jelentette be távozását, s jelezte, hosszútávú szerződést kötött a Porschéval, amellyel részt vesz a 2014-es Le Mans-i 24 órás viadalon, és más hosszútávú versenyeken. A német gyár a jövő évtől a kitartásos széria királykategóriájában, az LMP1-ben szerepel, ahol az uralkodó Audival és a Toyotával szeretné felvenni a versenyt. Jövő évi autóját néhány hete mutatta be a csapat.

Mark Webber a Red Bull versenyzőjeként 2013-ban.

"Megtiszteltetés számomra, hogy a Porschéhoz csatlakozhatok, amikor visszatér a top kategróiába a Le Mans-i versenyen. Nagyon várom a kihívást a Forma-1-ben töltött éveim után" - nyilatkozta a versenyző.

A Red Bullnál így felszabadul a hely a sorozatban három vb-t nyert, s a pontversenyben most is az élen álló német Sebastian Vettel mellett. A kiadó ülésre nagy eséllyel pályázik a Ferrarival 2007-ben világbajnok finn Kimi Räikkönen, akinek szerződése az év végén jár le a Lotusnál.

Webber 2002-ben, a Minardi színeiben debütált a Forma-1-ben, első versenyén, hazai közönség előtt már pontot szerzett, a Red Bull pedig 2007-ben szerződtette. Az ausztrál az F1-ben 203 GP-n indult el, kilenc futamot nyert, 11 alkalommal rajtolhatott a pole pozícióból, s összesen 36-szor állt dobogóra. Legjobb eredményeként 2010-ben és 2011-ben is harmadik volt az összetett pontversenyben.