Ökölvívás

Méltó emlékezés a '80-as repülőgép katasztrófa áldoztataira

  • VNA

A moszkvai olimpia előtt nem sokkal a teljes amerikai ökölvívó válogatott életét veszítette egy Varsó közelében bekövetkezett repülőgép balesetben.

Az 1980-es évtized elején, a hidegháború időszakában nagy visszhangot kapott idehaza is az amerikaiak olimpiai bojkottja. A moszkvai olimpia előtt azonban (alig két hónappal a távolmaradásról szóló szomorú döntés előtt) egy másik sajnálatos eset is sújtotta az amerikai sportéletet. Varsó közelében ugyanis 1980. március 14-én lezuhant egy repülőgép, amelynek mind a 87 utasa életét veszítette, közöttük az ötkarikás játékokra készülő teljes amerikai ökölvívó-válogatott. A repülőn nem volt ott a későbbi világbajnok, az amúgy lengyel felmenőkkel rendelkező Bobby Czyz, aki az egy héttel korábbi autóbaleset következményei miatt nem utazhatott el a négy évvel korábbi montreali olimpián öt aranyérmet (!) szerző amerikai csapattal.

A krakkói és katowicei felkészülési tornára utazó 14 amerikai sportember és nyolc sportvezetőjük halálát hozó tragédia emlékére a lengyelek még 1986-ban állítottak fel egy emlékművet, amelyet a napokban áthelyeztek. A lengyel sportvezetés ugyanis úgy döntött, hogy az emlékművet átköltöztetik a Lengyel Olimpiai Bizottság épülete elé, hogy "megfelelő emléket állítsanak a 33 évvel ezelőtt elhunyt sportemberek előtt". A szobor felavatásánál részt vett az 1976-os montreali olimpia ökölvívó bajnoka, Jerzy Rybicki, az 1972-es müncheni játékok ezüstérmese, Wiesław Rudkowski, valamint a kétszeres olimpiai bajnok vívó, Ryszard Parulski is.