Sakk

Újra orosz színekben ülhet asztalhoz a korábbi világbajnok

  • VNA

Három és fél évtizednyi franciaországi kitérő után ismét az orosz szövetség égisze alatt játszhat a korábbi sakk világbajnok Borisz Szpasszkij.

Újra orosz színekben ülhet asztalhoz a múlt század egyik legjobb szovjet sakkozója, az egykori világbajnok, Borisz Szpasszkij. Az immáron 76 esztendős kiváló nagymester hazatérése jórészt szimbolikus, hiszen 2002 júliusa óta nem ült asztalhoz a nemzetközi szövetség (FIDE) által elfogadott versenyen és ez vélhetően a jövőben sem fog megváltozni. Szpasszkij jelenlegi Élő-pontszáma 2548, amivel nem szerepel a világranglista első száz helyezettje között.

Az egykori klasszisát most "visszafogadó" orosz szövetség tájékoztatása szerint Szpasszkij 1977-ben vándorolt ki Franciaországba harmadik feleségével. A nagymester akkoriban megtartotta szovjet állampolgárságát, de 1984-től kezdve már francia színekben sakkozott a versenyeken. Szpasszkij a hatvanas és hetvenes évek egyik legjobb sakkozója volt a világon, 1969 és 1972 között pedig a sportág tizedik világbajnoka is volt egyben. Pályafutása egyik legemlékezetesebb párharcát 1972-ben (a hidegháborús időszak közepén) vívta az amerikai Bobby Fischerrel, amelyet elveszített ugyan, de ezt a páros mérkőzést azóta is az "évszázad mérkőzése"-ként tartják számon a sportágban.

Az idős nagymester tavaly augusztusban költözött vissza egy ideiglenes útlevél kíséretében Oroszországba, mivel egy szívinfarktus után saját bevallása szerint telefon és internet elérés nélkül "tartották őt fogva" egy párizsi kórházban, ahonnan állítása szerint valósággal menekülnie kellett.