Sportpolitika

Jelentősen szigorítottak a doppingtörvényen a spanyolok

  • VNA

Gyorsított eljárásban szavazta meg a spanyol parlament az új doppingtörvényt, amely Madrid olimpiarendezési esélyeit is javíthatja.

A spanyol parlament csütörtökön gyorsított eljárásban szavazta meg az ország új doppingellenes törvényét. A spanyol sportra évek óta árnyékként vetülő Fuentes-ügy miatt a sportminiszter, Jose Ignacio Wert személyesen erőltette a 2006-ban elkészült első verziónál jóval szigorúbb szabályozás keresztülvitelét, amellyel a héten sikerrel is járt. A sietség mögött persze nem kizárólag az ország jó hírének megvédési szándéka állt, hanem Madrid nyári - és Barcelona esetleges 2022-es téli - olimpiai kandidációja is. Mint közismert, a spanyol főváros Tokióval és Isztambullal van versenyben a 2020-as nyári játékok megrendezéséért (a végső döntés ezügyben szeptember 7-én Buenos Airesben lesz), a NOB diplomatáinak jobb meggyőzéséhez pedig muszáj kellő szigorral kezelni a doppingolás kérdéskörét.

Az új törvény lényegesen nagyobb mozgásteret biztosít az ellenőrzésben és a szankcionálásában is a nemzeti doppingellenes ügynökségnek (AEA), a sportolók ellenőrzését kitolja az éjszakai órákra (éjjel tizenegy és hajnali hat óra között is vehető mostantól minta), a vétkesekre pedig adott esetben akár 400.000 eurós pénzbüntetés is kiszabható. A törvény a doppingvétséget elkövető sportolók és nem utolsó sorban az őket kiszolgáló, ellátó háttéremberek elleni eljárásra egy központi bíróságot jelölt ki Spanyolországban.