Vitorlázás

Bizonytalan az Amerika Kupa menetrendje

  • MTI

Három héttel a 34. vitorlázó Amerika Kupa selejtezőjének tervezett rajtja előtt még bizonytalan a verseny pontos menetrendje.

A svéd Artemis csapat ugyanis azt szeretné, ha a szervezők elhalasztanák a Louis Vuitton Kupa július 7-ei rajtját, mivel a hátralévő három hétben nem készül el az új hajójuk. A svéd csapat katamaránja május elején, edzés közben borult fel és tört ketté. A balesetben életét vesztette Andrew Simpson, az Artemis angol olimpiai bajnok stratégája. A szervezők szerint viszont az Artemis az augusztusi elődöntőben csatlakozhatna a versenyhez, igaz, az utolsó helyről vágna neki a küzdelemnek. A svédeken kívül csupán két hajó, az olasz Luna Rossa és az új-zélandi Emirates Team vesz részt a csapatonként több mint 100 millió dolláros költségvetést kívánó versenyen, szemben a szervezők korábbi várakozásával, amely 8-12 indulóval számolt.

Az Artemis későbbi csatlakozás azonban felvet egy újabb problémát a rendezők számára, mivel már megkezdődött a jegyértékesítés a júliusi selejtezőkre, amelyeknek így nem lenne tétje.

"Keressük azt a megoldást, ami a legjobb a szurkolók számára" - nyilatkozta Tom Ehman, az Amerikai Kupa szóvivője, aki a jegyárak visszatérítése mellett azt is lehetségesnek tartja, hogy a selejtezőkre belépőt váltott érdeklődőket kárpótlásul ingyen engedjék be az elődöntős futamokra. A jegyeket 15 és 38 dollár közötti áron lehet megvásárolni.

A Louis Vuitton Kupa győztese lesz a címvédő Oracle Team USA kihívója az Amerika Kupáért. San Franciscóban úgy számoltak, hogy a 2013-as verseny hárommillió nézőt vonz és 1,4 milliárd dolláros bevételt hoz majd. Az új kalkulációk szerint azonban kétmillió nézőre és 900 milliós bevételre számíthatnak a rendezők.