VB 2014

Súlyos védelmi hibák okozták a szerbek vesztét Belgiumban - videó

2-1-re legyőzte Szerbiát, így a továbbjutás küszöbére lépett a belga labdarúgó-válogatott péntek este. Marc Wilmots csapata izgalmassá tette a mérkőzés hajráját, pedig korábban bebiztosíthatta volna sikerét a védelmi hibák sorozatát bemutató szomszédaink ellen.

Óriási lendülettel vetette magát a küzdelembe a házigazda a csordultig megtelt Baldvin király Stadionban, az első negyedóra végéhez közeledve pedig a szerb védelem kapitális helyezkedési hibáját kihasználva a vezetést is megszerezte. Jan Vertonghen mesterien ívelt a kapu elé, az üresen érkező Kevin De Bruyne fejese védhetetlenül vágódott a hálóba. (1-0) Nem sokkal később Christian Benteke növelhette volna az előnyt, már a kapus mellett is eltolta a labdát, de aztán ügyetlenül ért a játékszerhez. A félidő derekára magukhoz tértek a szerbek, mi több, agresszív futballjuk révén ráerőltették akaratukat vendéglátójukra. A játékrész második felétől védekezésre és kontratámadásokra rendezkedtek be a belgák, Szerbia Lazar Markovics lövésével veszélyeztetett, de a középpályás próbálkozását a gólvonalon blokkolták.

Braniszlav Ivanovics (balra) és Kevin Mirallas küzd a labdáért - Fotó: AFP

Hiába erőlködtek déli szomszédaink a fordulást követően is, védelmi megingásaik miatt újra bajba kerültek. De Bruyne szöglete szállt középre, Marouane Fellaini pedig a gólvonaltól néhány métere ugorhatott fel fejelni, az Everton hórihorgas légiósának ez ujjgyakorlat volt. (2-0) Kérdés, mire gondolt közben Vladimir Sztojkovics kapus, aki végigmozizta a történéseket. Úgy tűnik, a két Premier League-légiós, Nemanja Vidics és Matija Nasztaszics hiányát akkor is megérzi a szerb nemzeti tizenegy, ha Neven Szubotics személyében egy BL-ezüstérmes bekk erősíti a hátsó alakzatot. És ha már angol bajnokság, az ugyancsak Manchesterben futballozó Alekszandar Kolarov gondoskodott róla, hogy izgalmas legyen a vége - a ballábas bombázó szabadrúgásból zúdított a kapuba (2-1), az egyenlítésre viszont már nem maradt idő.

Belgium - különösen a horvátok otthoni botlásának következtében - óriási lépést tett az egyenes ágon történő továbbjutás felé, mert bár Marc Wilmots fiaira vár még egy zágrábi fellépés, a belgák rendkívül egységesnek tűnnek. Szerbia számára gyakorlatilag véget ért a világbajnoki selejtezősorozat.

Vb-selejtező - 2014
Európa, A-csoport
Belgium-Szerbia 2-1 (1-0)
Gólszerző: De Bruyne (13.), Fellaini (60.) illetve Kolarov (87.)
 
Korábban:
Horvátország-Skócia 0-1 (0-1)
Az A csoport állása
1. Belgium 7 6 1 0 13 2 19
2. Horvátország 7 5 1 1 10 4 16
3. Szerbia 7 2 1 4 9 9 7
4. Wales 6 2 0 4 6 14 6
5. Skócia 7 1 2 4 4 9 5
6. Macedónia 6 1 1 4 3 7 4