Sportdiplomácia

A fővárosi sportingatlanokért dolgozik a korábbi MOB-főtitkár

  • MTI
Címkék:

Molnár Zoltán főállásban a hamarosan megalakuló Budapesti Sportszolgáltató nonprofit kft. ügyvezetője lesz.

Ezt a Digi Sport pénteki Reggeli Start című műsorában jelentette be a Magyar Olimpiai Bizottság volt főtitkára, a Magyar Edzők Társaságának (MET) héten megválasztott új elnöke.

"Tarlós István főpolgármester javaslatára a Fővárosi Közgyűlés pár héttel ezelőtt egyhangúlag megválasztott egy majdan létrejövő budapesti sportszolgáltató nonprofit kft. ügyvezetésére. A munkám a fővárosi sportingatlanok hatalmas értékeinek megőrzése és továbbfejlesztése lesz. Ez egy fantasztikusan szép feladat." - fogalmazott Molnár.

Többek között olyan sportlétesítményekkel kell majd foglalkoznia, mint - az elmondása szerint - a világon méretében és dimenziójában egyedülállónak tekinthető Fővárosi Műjégpálya, vagy a margitszigeti futókör, amelyet a világ legszebb és legelismertebb futópályájának tartanak, és ebben a tekintetben olyanokat előz meg, mint a New York-i Central Park.

A jövőbeli feladatokkal kapcsolatban azt emelte ki, hogy szeretnének a Városligetben is egy futópályát létesíteni, valamint a tíz éve bezárt és jelenleg rendkívül rossz állapotban lévő margitszigeti Dózsa teniszstadiont is felújítani.

A képesítése szerint atlétikai edző Molnár Zoltán a MET elnöki tisztét társadalmi munkában látja el. Elmondta, hogy bár 12 ezer edző dolgozik Magyarországon, a szervezet rendezvényein csak 1200-an szoktak részt venni és mindössze 600-an fizetnek tagdíjat. Az elképzelése szerint a testület a jövőben kamarai rendszerben működne tovább, az edzőknek kötelező lenne regisztrálniuk, s ez a szervezet ellenőrizné azt a törvényi előírást, amely egyes edzői beosztásokhoz meghatározott végzettséget ír elő. Molnár hozzátette: ez ügyben már felvették a kapcsolatot az állami sportirányítással és a MOB-bal, és reméli, hogy még ebben az évben megjelenhet az erről szóló kormányrendelet.

Molnár szeretne javítani a magyar edzők erkölcsi és anyagi megbecsülésén is. "A topedzők helyzete nagyjából rendben van, mert akik olimpiai bajnokot neveltek, életjáradékban részesülnek, az olimpikonok felkészítői pedig Gerevich-ösztöndíjat kapnak. A tennivalók inkább a másik tízezer edzőnél vannak, különösen a testnevelő tanároknál. Náluk még szomorúbb a kép, miközben szinte mindennek ők a kulcsszereplői, hiszen ők találkoznak először a gyerekekkel. A testnevelő tanár az, aki képes valakivel megszerettetni a sportot, és ha abból a fiatalból sportoló lesz, csak utána kerül majd az edzők kezébe" - hangsúlyozta Molnár Zoltán.