Hegymászás

A 80 éves japán marad az Mount Everest korrekordere

  • MTI

Visszafordult a Mount Everestről Min Bahadur Sercsan, az a 81 éves nepáli férfi, aki bizarr vetélkedésben volt a világ legmagasabb hegycsúcsát múlt héten sikerrel meghódító 80 éves japán Miura Juicsiróval. Utóbbi így biztosan korrekorder marad a Csomolungmát meghódító hegymászók között.

Sercsan, a brit hadsereg egykori katonája, 2008. május 25-én, 25 nap híján 77 évesen hódította meg a 8848 méteres csúcsot, ezzel idén május 23-ig ő volt a legidősebb, aki feljutott a világ legmagasabb pontjára. Miura 2003 és 2007 között egyszer már magáénak tudhatta az öregségi világrekordot a Mount Everesten, és most újra övé a cím. Min Bahadur Sercsan nem hagyta annyiban a dolgot, szintén nekivágott a küldetésnek, amikor értesült arról, hogy a japán férfi már az alaptáborban akklimatizálódik. A nepáli hegymászó azonban elbukott, kedden közölte, lemondott arról, hogy visszaszerezze a rekordot. Sercsan, aki hamarosan 82. születésnapját ünnepli, a múlt héten már az alaptáborban volt, amikor japán vetélytársa feljutott a hegy csúcsára. Később mégis visszafordult, döntésének okairól azonban egyelőre nem számolt be. Tervei szerint a héten sajtótájékoztatót tart - mondta el a Kyodo japán hírügynökségnek katmandui otthonából nyilatkozva.

Sercsan unokája szerint nagyapja azért kényszerült lemondani a rekordkísérletről, mert a nepáli kormány késlekedett az expedíciónak ígért anyagi támogatással. Manodzs Guacsan szerint a katmandui vezetés csak múlt csütörtökön döntött arról, hogy újabb anyagi segítséget nyújt. Akkor viszont már késő volt, az időjárás már nem kedvezett Sercsannak. Miura szándékáról értesülve a világrekorderi titulusát féltő Sercsan tavaly is tervbe vette, hogy felmászik a világ legmagasabb pontjára, de mivel a japán rivális kísérlete akkor elmaradt, a nepáli hegymászó sem érezte szükségét saját rekordja megdöntésének. Miura egyébiránt a napokban bejelentette, hogy többé nem vág neki a Mount Everestnek.