AFL

13 éves lányt vezettek ki rasszista megjegyzés miatt a stadionból - videó

  • VNA

Bár sokkal jobb manapság az őslakosok helyzete Ausztráliában, mint fél évszázada, így is akadnak kellemetlen rasszista incidensek - sajnos a sportpályán is.

Bár az ausztrál futball bajnokság (AFL) hétvégi kilencedik fordulója az őslakosok előtti tisztelgés jegyében zajlott, mégsem telt el rasszista felhangok nélkül az összes mérkőzés. A bajnok Sydney Swans és a Collingwood találkozóján ugyanis a Swans legismertebb játékosát, a mérkőzésen pályafutása 400. gólját is megszerző Adam Goodest illették nem odaillő szavakkal a lelátóról. Az önmagáról megfeledkező szurkoló egy 13 éves (!) Collingowood szimpatizáns lány volt, akit az eset után Goodes bepanaszolt a rendezőknek. A szervezők némi hezitálás után kivezették a lányt a stadionból, majd két órányi kihallgatás után elengedték.

Az ausztrál őslakosok (aboriginal) leszármazottjának számító Goodes számára különösen fájdalmas volt a rasszista bekiabálás, de a Swans sztárja nem a kislányt hibáztatta utólag, sokkal inkább az őt körülvevő közeget, amely egy ennyire fiatal szurkoló számára követendő mintaként szolgált a rasszista bekiabáláshoz. A találkozót amúgy az idegenben játszó Sydney nyerte meg fölényesen, 102-55-re, így tartja a lépést a tabella élén 8/1-es mutatóval álló, a tavalyi bajnoki döntőben általa legyőzött Hawthornnal. Az eset Goodes számára is hozott némi - vélhetően nem kívánt - publicitást, hiszen Twitter követőinek száma pár óra alatt 4.000-ről 16.000-re nőtt.