Forma-1

Elöl semmi, hátul háború - Rosberg édesapja után 30 évvel nyert Monacóban

A Forma-1 2013-as szezonjának hatodik futamán, a Monacói Nagydíjon az első helyről sorozatban harmadszor Nico Rosberg indult, aki ezúttal előnyt is tudott kovácsolni a pole pozíciójából, végig magabiztosan vezetve nyerte a kétszer biztonsági autós fázissal, egyszer piros zászlóval megszakított, gumikímélésről szóló versenyt.

Az előző két futamon is az élről indult Rosberg, de a Mercedes nem tudott megfelelő versenytempót menni, így azokon nem tudott sok pontot szerezni. Most is rosszabbul rajtolt, mint mellette Hamilton és mögötte Vettel, de a szűk pályán senkinek nem volt esélye előzni, könnyen tartotta meg a vezetést Rosberg.

Kényelmes tempót kezdett diktálni, már kezdettől az sugárzott a köridőiből, hogy megpróbálkozik egy egy kerékcserés versennyel. Mögötte senkinek nem volt sok választása, fel kellett venniük a vonatozós tempót, amire a mérnökök is aktívan biztatták egyébként a versenyzőket.

Talán semmi nem történt volna az egész versenyen a kerékcseréket kivéve, ha Felipe Massa nem követi el újra ugyanazt a hibát, amit a szombati szabadedzésen: a célegyenes után túl nagy tempót diktált, megindult alatta az autó, majd ráállt a fékre, és nekicsúszott a szembejövő falnak. A széthulló törmelék miatt beküldték a biztonsági autót, a brazilt pedig elővigyázatosságból kórházba szállították néhány vizsgálatra.

A mezőny összeterelődött, majd egy kis körözgetés után újra versenyre indult, de nem sokkal volt jobb a helyzet, mint korábban: Rosberg ellépett, a többiek pedig kényelmes tempóban követték. Annyi változás történt, hogy Vettel és Webber a kerékcseréknél Hamilton elé jöttek vissza, azaz a Mercedes boxában hibáztak. Hamilton egyszer megpróbálkozott Webber megelőzésével a Rascasse-ban, de hiába.

Az élmenők közül látványosan a leggyengébb Alonso volt, akit utolért a vállalkozó szellemű Pérez, és egy alkalommal a spanyol csak egy kanyar levágásával tudott előrébb maradni, amiért megbüntették, át kellett adnia a helyét. Azonban csak jó hosszú szünet után, mivel csúnya baleset történt: Maldonado nagyon optimistán próbálkozott Chilton megelőzésével a 46. körben, a brit nem figyelt, nekivezette autóját a venezuelaiénak, a kerekek összeértek, a Williams felemelkedett, és orral a falba csapódott. Teljesen összetört és begyűrte a pályára a bukózónát is, így piros zászlóval leállították a futamot.

Húsz perc szünet után indultak újra a versenyzők, Alonso elengedte Pérezt, majd már akaratán kívül Sutilt, később pedig Buttont is, így a hetedik helyre esett vissza. A verseny vége felé a Ferrari egyre látványosabban lassabb volt a riválisoknál. Eközben a mezőnyben újabb baleset történt. Grosjean korábbi sok hibája után újra nem figyelt, belerohant Ricciardóba, akinek össze-vissza törte az autóját, így újra biztonsági autó jött.

Megint összeterelődött a vonat, de csak addig, amíg el nem engedték őket. Rosberg a végére újra ellépett, és kényelmesen nyert, mögötte Vettel és Webber ugyanilyen kényelmesen csorgott be a dobogóra.

Hátrébb Pérez is túlfeszítette a húrt a végén, nekiment Räikkönennek, emiatt megsérült az autója, és néhány kör múlva fel kellett adnia. A finn pedig defektet kapott, kiment kereket cserélni, és a 13. helyre állt vissza. Viszont szuperlágy gumikat kapott, és nem kellett spórolnia, így két kör alatt "átugrotta" Gutierrezt, Bottast és Hülkenberget, és sorozatban a 23. futamán szerzett pontot.

Rosberg másodszor nyert futamot karrierje után, de a valódi győztes Vettel, aki Räikkönen tizedik, és Alonso hetedik helyezése miatt 21 pontra növelte az előnyét a világbajnoki pontversenyben.

Forma-1
Monacói Nagydíj, eredmény
  Versenyző Csapat Hátrány (mp)
1. Nico Rosberg Mercedes  
2. Sebastian Vettel Red Bull 3.800
3. Mark Webber Red Bull 6.300
4. Lewis Hamilton Mercedes 13.800
5. Adrian Sutil Force India 21.400
6. Jenson Button McLaren 23.100
7. Fernando Alonso Ferrari 26.700
8. Jean-Eric Vergne Toro Rosso 27.200
9. Paul di Resta Force India 27.600
10. Kimi Räikkönen Lotus 36.500
11. Nico Hülkenberg Sauber 42.500
12. Valtteri Bottas Williams 42.600
13. Esteban Gutierrez Sauber 43.200
14. Max Chilton Marussia 49.800
15. Giedo van der Garde Caterham 1:02.500
kiesett Sergio Perez McLaren  
kiesett Romain Grosjean Lotus  
kiesett Daniel Ricciardo Toro Rosso  
kiesett Jules Bianchi Marussia  
kiesett Pastor Maldonado Williams  
kiesett Felipe Massa Ferrari  
kiesett Charles Pic Caterham  
Forma-1
Az egyéni világbajnoki pontverseny állása
1. Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 107 p
2. Kimi Räikkönen Lotus-Renault 86
3. Fernando Alonso Ferrari 78
4. Lewis Hamilton Mercedes 62
5. Mark Webber Red Bull Racing-Renault 57
6. Nico Rosberg Mercedes 47
7. Felipe Massa Ferrari 45
8. Paul di Resta Force India-Mercedes 28
9. Romain Grosjean Lotus-Renault 26
10. Jenson Button McLaren-Mercedes 25
11. Adrian Sutil Force India-Mercedes 16
12. Sergio Perez McLaren-Mercedes 12
13. Daniel Ricciardo STR-Ferrari 7
14. Nico Hulkenberg Sauber-Ferrari 5
15. Jean-Eric Vergne STR-Ferrari 5
16. Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari 0
17. Valtteri Bottas Williams-Renault 0
18. Pastor Maldonado Williams-Renault 0
19. Jules Bianchi Marussia-Cosworth 0
20. Charles Pic Caterham-Renault 0
21. Max Chilton Marussia-Cosworth 0
22. Giedo van der Garde Caterham-Renault 0

Vége a futamnak, Nico Rosberg édesapja, Keke Rosberg sikere után 30 évvel megnyerte a Monacói Nagydíjat.

Mögötte Sebastian Vettel, Mark Webber, Lewis Hamilton, Adrian Sutil, Jenson Button, Jean-Eric Vergne, Paul di Resta és Kimi Räikkönen szerzett pontot.

78. kör: Räikkönen Hülkenberget is legyűrte! Elöl semmi izgalom, Rosberg begurult.

77. kör: Räikkönen előre tör, már Hülkenberg mögött van! Kell a pont a finnek.

76. kör: Hülkenberg a 10., még pontszerző helyen egy négyes bolyt vezet, aminek a végén Räikkönen halad. Próbálkozik a finn valamivel?

74. kör: Öt körrel a vége előtt Rosberg, Vettel, Webber, Hamilton, Sutil, Button, Alsonso, Vergne, di Resta és Hülkenberg az első tízben.

73. kör: Pérez autója is komolyan sérült a Räikkönennel való ütközésnél, nem tudott befordulni a Rascasse-ba, majd a fél mezőny előzni kezdte, így a boxba sem tudott bekanyarodni, félreállt.

72. kör: Button is megelőzte Alonsót, akinek látványosan lassabb az autója, mint a többi menőnek.

70. kör: Räikkönen defektet kapott! Ki kellett mennie kereket cserélni.

70. kör: Pérez bement Räikkönen mellé, de ő nem engedte el, a mexikóinak pedig megsérült a szárnya.

69. kör: Räikkönent kóstolta meg Pérez, közben a finn előtt panaszkodik Hamilton, hogy szemcsésedik a gumija. Ő még bajba kerülhet.

67. kör: Rosberg, Vettel, Webber, Hamilton, Räikkönen, Pérez, Sutil, Alonso, Button és Vergne a pontszerző helyeken.

67. kör: Elhagyta a pályát a biztonsági autó, kezdjük elölről a vonatozást, 12 kör van még hátra.

66. kör: Räikkönennek szóltak, hogy szivárgással kell megküzdenie, túlmelegedett az autója.

65. kör: Grosjean újra begurult a boxba, valószínűleg kiszáll a versenyből.

64. kör:  Újra biztonsági autó a pályán. Grosjean és Ricciardo autóinak törmelékét fel kell takarítani.

62. kör: Romain Grosjean az alagút után rárohant Daniel Ricciardóra, az ausztrál hátsó szárnyát teljesen összetörte, majd rálökte a falra. Utóbbi nem tudja folytatni, Grosjean simán begurult a boxba egy új orrkúpért.

62. kör: Rosberg több mint négy másodperces távolságot alakított ki Vettel előtt.

61. kör: Sárga zászló van érvényben ott, ahol Bianchi megállt, és a DRS-t sem szabad használni.

60. kör: Bianchi ugyanott hibázott, ahol korábban Massa, de sokkal elegánsabban csúszott ki. Folytatni nem fogja, de nem is tette tönkre az autóját.

60. kör: Alonsónál kezd újra megszakadni a vonat, ahogy a verseny első szakaszában is. A Ferrari hajszállal, de gyengébb formában van, mint a többi autó.

59. kör: Pérezre rászóltak, hogy vigyázzon Sutilra.

58. kör: Sutil és Pérez most egymás mögött, vajon alkotnak valamit?

57. kör: Sutil ugyanakkora mestere lett a Mirabeau-nál való előzésnek, mint Pérez az alagút utáninak. Most Alonsót kerülte meg belülről ugyanúgy, ahogy korábban Buttont is. Hetedik helyen van.

56. kör: Rosberg megint két másodperces előnyben van, mögötte pedig nagyon szoros vonat alakult ki a 17. van der Gardéval bezárólag.

55. kör: Hamiltont leintették a Mercedesnél, nem nagyon szabad próbálkoznia Webber mellett, a gumispórolás fontosabb.

54. kör: Pérezzel közölték, hogy végig tudnak menni a futamon, valószínűleg senki nem tervez már kiállni az élmezőnyből.

53. kör: Pérez keményen nekiment Räikkönennek az alagút után, mindketten csúnyán átestek a lassítón, így csoda lenne, ha beavatkoznának a versenybírók.

51. kör: Sutil a Mirabeau-ban beesett Button mellé, és szépen meg is tudta előzni. Nyolcadik.

51. kör: Hamilton nagyon közelről követi Webbert, de az alagút után nem volt esélye előzni, az ausztrál egy kicsit el tudott lépni. Persze lehet, hogy a brit csak egy apró hibába akarja belekergetni.

50. kör: Rosberg újra el tudott lépni Vetteltől, a negyedik Hamilton pedig közel van Webberhez. A Mercedeseknek látszólag jobban megy.

49. kör: Alonso szorosan követi Pérezt. Nyilván nem elégedett a hatodik hellyel, mivel a pontversenyben előtte álló Vettel és Räikkönen is előtte van.

48. kör: Chilton áthajtásos büntetést kapott a Maldonadóval történt baleset okozása miatt.

48. kör: Rosberg újra eljött, bár Vettel közelebb volt hozzá, mint legutóbb.

47. kör: Elindult a biztonsági autó, mögötte felvonul a mezőny, repülőrajt jön. Alonsónak át kell adnia az ötödik helyet Péreznek.

46. kör: Lassan újraindul a futam.

46. kör: A videók alapján Maldonadónak nem sok keresni valója volt Chilton mellett, igaz, a britnek sem kellett volna nekimennie ellenfelének. A versenybírók később vizsgálják majd az esetet.

46. kör: Fernando Alonsónak előre kell majd engednie Sergio Pérezt, akit Maldonado balesete előtt nem sokkal csak úgy tudott maga mögött tartani - és kettőjük ütközését megelőzni -, hogy átvágott egy kanyart az alagút kijárata után. Igaz, a Ferrari még próbál alkudozni a versenybírókkal.

46. kör: 15:35-kor indul újra a futam.

46. kör: Bianchi autója is megsérült Maldonado baleseténél, az orrkúpját törte össze, ahogy a Williams és a bukózóna szivacsai kivágódtak elé.

46. kör: A rajtrácson állnak az autók, a versenyzők többsége kiszállt, várják a fejleményeket, mérnökeikkel, csapatfőnökeikkel beszélgetnek a teljesítményről.

46. kör: Maldonado kiszállt az autójából, látszólag egészségesen. A korábban balesetet szenvedő Massa a hírek szerint kórházban van, de nincs komoly baja.

46. kör: Chilton levágott egy lassítót Maldonado mellett, a venezuelai vissza akarta venni a helyét, a brit azonban nem figyelt, belegyezett elé. A Williams nagyon csúnyán beleszállt a szembe jövő falba, teljesen szétrombolta az ütközőzónát, így nem lehetett folytatni a versenyt. Újrarajtoltatják a mezőnyt.

46. kör: PIROS ZÁSZLÓ!

45. kör: Pérez megreklamálta Alonso kanyarlevágását, kíváncsian várjuk a fejleményeket.

45. kör: Rosberg két másodperccel vezet, Vettel mögött viszont nagyon sűrű az egész mezőny.

44. kör: Pérez Alonsót is nagyon keményen megtámadta. Mellé is került, de a spanyol a pályát levágva védekezett. Határeset volt, de inkább szabályos volt, el kellett kerülni a balesetet.

43. kör: 1:23-as időket futnak a fiúk, Rosberg, Vettel, Webber, Hamilton, Räikkönen, Alonso, Pérez, Button, Sutil, Vergne a pontszerzők sorrendje.

42. kör: Alonso támadta Räikkönent, őt Button, végül az alagút után Pérez ezúttal teljesen szabályosan nagyszerűt előzött. Az angol nagyon nem számított erre.

40. kör: Alonso látszólag kemény tempót diktált Räikkönen mögött, de Hamilton próbálkozott egy szép akcióval. A Rascasse-ban tette be Webber Red Bullja mellé a Mercedest, de az előzési pontok közé nem sorolt kanyarban csak az ausztrál mellé tudott kerülni, előznie nem sikerült.

38. kör: Kiment a kör végén a biztonsági autó, Rosberg könnyedén megőrizte helyét, egyelőre nincs baleset a feltorlódott mezőnyben.

37. kör: Az orvosi autó végre elhagyta Massa balesetének helyszínét, de a biztonsági autónak még egy kört mennie kell.

36. kör: A biztonsági autó még mindig benn maradt, Bianchi kapott új lágy gumikat.

35. kör: Vettelnek rádión azt mondták, hogy rosszabb állapotban volt a kerékcserénél a régi gumi, mint gondolták, így nem sokat variálhatnak a mostani etapban.

33. kör: A biztonsági autós időszakból a két Red Bull jött ki jól, Hamilton rosszul. Mögötte maradt a Räikkönen, Alonso, Button, Pérez, Sutil, Vergne sorrend.

31. kör: Rosberg megőrizte az első helyet, Hamilton viszont csak a negyedik helyre került Vettel és Webber mögé.

31. kör: 1:19,1-es időket futott eddig Rosberg és Hamilton, most, a biztonsági autós szakaszban gyorsan mindenki kiszalad a boxba az élmezőnyből. Massa nyakmerevítőt kapott. Az oldalával csapódott a Ferrarija a falnak.

30. kör: Massa pontosan ugyanazt a hibát követte el mint tegnap: megcsúszott alatta az autó, blokkoló fékekkel próbált korrigálni, sikertelenül. Jön a biztonsági autó.

30. kör: Massa megint összetörte a Ferrarit ugyanott, ahol szombaton délelőtt! Sárga zászló.

29. kör: Alonso is kint járt, nem sokon múlott, hogy Räikkönen elé térjen vissza, de a finn megőrizte a helyét.

28. kör: Räikkönen és Button is a boxban, egyikük sem tudott a korábban kint járó Webber elé kerülni.

26. kör: Massát gyorsan kihívták a bxba, Rosberg is bement közben 1:20 alá (1:19,928).

26. kör: Di Resta kívülről előzte Massát ott, ahol a brazil szombaton falhoz csapta az autóját. A 15-16. helyen haladnak.

25. kör: Webber a gyors kör után rögtön kereket is cserélt, ahogy van der Garde és Hülkenberg is.

24. kör: Webber akciózik! 1:19,750-et futott, ezzel a leggyorsabb, de még mindig stabilan Vettel mögött van.

23. kör: Rosberg előnye közel két másodperc, Hamiltoné hasonló Vettel előtt. Mögöttük Webber, Räikkönen, Alonso, Button, Pérez, Sutil és Vergne a pontszerző helyeken.

22. kör: Ricciardo kiment kerékcserére, lágy gumik helyett szuperlágyat kapott.

21. kör: Rosbergnek üzenték, hogy valamikor majd négy tizedet megpróbálhat lefaragni az idejéből. Kapkodnia nem kell.

19. kör: Massa továbbra is a 16. helyen halad, ő sem igen tud mit kezdeni a középmezőnnyel, hiába lenne elvileg gyorsabb az autója.

17. kör: Lassan mindenki 1:21-es időket fut az élmezőnyben, de csak azért, mert lassan fogy az üzemanyag.

16. kör: A Mercedes lassan készülődik egy kerékcserére. Lassan.

15. kör: Button egy kicsit nézelődött Alonso mögül, de nem próbálkozott semmivel.

14. kör: Alonso továbbra is lemaradva Räikkönen mögött, fel is torlódott az őt követő Button, Pérez, Sutil és Vergne.

13. kör: Di Resta üres térben van a kerékcseréje után, futott is egy 1:20,209-et, ami az eddigi leggyorsabb a futamon.

13. kör: Alonso sem lassabb, mint a többiek, de ő egy kicsivel több távolságot tart Räikkönen mögött, mint az a mezőnyben általános. Csapattársa, Felipe Massa a 16. helyen halad.

11. kör: Vonatozik a mezőny, Hamilton Rosberget, Vettel Hamiltont, Webber Vettelt nem üldözi, és így tovább. Mindenki 1:22 körüli időket megy, és vigyáz a Pirellikre, amelyek jövőre akár el is tűnhetnek a Forma-1-ből.

10. kör: Di Resta kerekeket cserélt, az ezen a versenyen keményebbnek számító lágy gumikat ugyanilyenekre cserélték nála.

10. kör: Button Pérez előtt, valószínűleg rászóltak a mexikóira, hogy a két levágott kanyar egy pozíciót ér csapattársának.

9. kör: Charles Pic autója a pálya utolsó harmadában lelassult, a boxbejáratnál pedig ki is gyulladt. Sárga zászló, oltás.

8. kör: Webber üzenetet kapott rádión, hogy maradjon le két másodperccel Vettel mögött, és vigyázzon a gumikra. Óvatoskodás megy.

7. kör: Rosberg Hamiltontól, a brit Vetteltől szakadt el egy kicsit, a hatodik Alonso sem igyekszik nagyon Räikkönen mögött.

6. kör: Az első tízben továbbra is csak annyi a változás a rajthoz képest, hogy Button Sutil elé került. Igaz, kicsit összekaptak Pérezzel, aki két lassítót is levágott védekezés közben.

5. kör: Rosberg 0,9 másodpercnyi előnyt szerzett, de közel két másodperccel lassabban halad, mint a boxba már kilátogató Maldonado, van der Garde duó a mezőny végén. Kímélő üzemmód.

4. kör: Felipe Massa a 18. helyig jött fel. Elöl Rosberg számottevően nem tudott elszakadni Hamiltontól, aki mögött szorosan ott van Vettel.

3. kör: Hátrébb sem igen történt változás, Button tudott csak Sutil elé kerülni, és támadja csapattársát, Sergio Pérezt a hetedik helyért.

2. kör: Vettel keményen támadja Hamiltont, sokkal gyorsabb nála, de helyet egyelőre nem talált mellette.

1. kör: Maldonado autója is megsérült, rövid ideig sárga zászlós figyelmeztetés volt érvényben.

Rajt:  Hamilton és Vettel startja nagyon jónak tűnt, utóbbi be is nézett Rosberg mellé mindkét oldalon, de előzni nem volt helye. Komoly baleset nem történt, van der Garde orrkúpja azonban letört a tumultusban a Mirabeau-ban.

13:59 - Felipe Massa a rajtrács utolsó helyéről indul, mivel szombaton délelőtt összetörte a Ferrariját, amit nem tudtak összerakni, így egy métert sem tudott megtenni az időmérő edzésen.

13:58 - Jules Bianchi autója az időmérő elején leállt, és most sem tudott elindulni a felvezető körre, így egyelőre tolják.

13:57 - A kvalifikáció után Rosberg, Hamilton és Vettel sem volt igazán elégedett, most azonban süt a nap Monacóban, így valószínűleg jobb körülmények között versenyezhetnek a pilóták.

13:55 - Rosberg az egész hétvégét uralta eddig, minden szabadedzést megnyert, ugyanakkor úgy tűnt, hogy a szombati időmérőn gondba kerülhet. Akkor ugyanis szitált az eső, hűvös volt az idő, de végül ezen is felülkerekedett a német, és csapattársa, Lewis Hamilton és a vb-címvédő, a mostani pontversenyt is vezető Sebastian Vettel elé.

13:50 - Nico Rosberg indul az élről, ami a monacói pálya lassúsága és a szűk helyek miatt sokak szerint szinte garanciát jelenthet a győzelemre. Ugyanakkor a Mercedes német versenyzője az utóbbi két futamon is a pole-ból rajtolt, mégsem ment ezzel sokra. Bahreinben kilencedik, Spanyolországban pedig a hatodik helyen végzett.

Forma-1
Monacói Nagydíj, rajtsorrend
1. Nico Rosberg Mercedes
2. Lewis Hamilton Mercedes
3. Sebastian Vettel Red Bull
4. Mark Webber Red Bull
5. Kimi Räikkonen Lotus
6. Fernando Alonso Ferrari
7. Sergio Pérez McLaren
8. Adrian Sutil Force India
9. Jenson Button McLaren
10. Jean-Eric Vergne Toro Rosso
11. Nico Hülkenberg Sauber
12. Daniel Ricciardo Toro Rosso
13. Romain Grosjean Lotus
14. Valtteri Bottas Williams
15. Giedo van der Garde Caterham
16. Pastor Maldonado Williams
17. Paul di Resta Force India
18. Charles Pic Caterham
19. Esteban Gutierrez Sauber
20. Jules Bianchi Marussia
21. Max Chilton Marussia
22. Felipe Massa Ferrari