Real Madrid

Szülinapi ajándék Casillasnak - Mourinho távozik! - hivatalos

A Real Madrid elnöke, Florentino Pérez hétfőn este bejelentette, hogy José Mourinho vezetőedző távozik a klubtól.

A klubelnök hétfő este 20 órára hívott össze sajtótájékoztatót, ahol azonnal a lényegre tért, és elmondta, hogy José Mourinho a szezon végén távozik a Real Madridtól.

"Senkit nem rúgtunk ki, közös megegyezés született. Egy ideje már érlelődött a gondolat" - szögezte le gyorsan Florentino Pérez.

Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke

"Szerintem mindketten egyetértettünk abban, hogy ideje külön utakon folytatnunk. Szeretném megköszönni José Mourinho háromévi munkáját. A csapat fejlődött az irányítása alatt. Most azonban döntést kellett hoznunk" - folytatta az elnök. "Az idei eredmények nem voltak elegendőek egy Real Madridhoz hasonló klub és egy José Mourinhóhoz hasonló edző elvárásaihoz képest sem.

A vezető azt is leszögezte, hogy egyelőre nincs konkrét jelöltjük a kispadra, a következő napokban fognak ezzel a kérdéssel foglalkozni.

Mivel az elnök bejelentése szerint közös megegyezéssel történik a szerződésbontás, bárhol is folytatja Mourinho, következő klubjának nem kell őt kivásárolnia. Florentino Pérez egyben azt is elmondta, hogy ők sem fizetnek egy fillér kompenzációt sem a távozó edzőnek. A legtöbb vélemény szerint egyébként egyértelmű, hogy a portugál edző visszatér egyik korábbi klubjához, az angol Chelsea-hez. Erre ő maga is utalt korábbi nyilatkozataiban.

José Mourinho 2010-ben az Intertől érkezett a Real Madridhoz, amellyel első idényében a Király Kupát, a másodikban a spanyol bajnokságot nyerte meg. A hőn áhított Bajnokok Ligája-sikert azonban nem tudta elérni a Királyi Gárdával, ráadásul a Barcelona mögött újra a második helyre szorult a bajnokságban, és pénteken a városi rivális Atlético Madrid elleni kupadöntőt is elveszítette.

Emellett egész szezonban attól volt hangos a spanyol sajtó, hogy a vezetőedző kapcsolata több játékosával, így a csapatkapitány Iker Casillasszal, Sergio Ramosszal és Cristiano Ronaldóval is megromlott. A klub és általánosságban a spanyol labdarúgás egyik ikonjának számító Casillast elmozdította a csapat első számú kapusának posztjáról, így némiképp szimbolikus, hogy épp a kiváló hálóőr 32. születésnapján jelentette be Florentino Pérez a szerződésbontást.

Maga az elnök is utalt arra, hogy a Mourinho körül uralkodó feszültség hozzájárult a szakításhoz: "Szerettem volna, ha marad, de az embernek vannak határai, rajta pedig nagyon megnőtt a nyomás."

Ugyanakkor leszögezte, a döntések nem voltak közvetlen kiváltó okai az eseményeknek: "Ami a sokat vitatott döntéseit illeti, mint például Iker padoztatása: ő az edző, ő dönt. És minden relatív. Ahhoz képest, ahonnan indultunk, nagyot léptünk előre. De egy kicsi még mindig hiányzott."