NB I

Lefutballozta a tartalékos bajnokot, és robog Európa felé a Honvéd

  • Horváth Gergely

A bajnok Győri ETO sima, 2-0-ás vereséget szenvedett a Bozsik Stadionban, a Budapest Honvéd vendégeként a labdarúgó OTP Bank Liga 28. fordulójának vasárnap esti mérkőzésén. A kisalföldiek fikarcnyit sem mutattak valódi tudásukból, a hazaiak ugyanakkor lendületesen futballoztak és megérdemeltek kerültek közelebb céljukhoz, az Európa Liga-indulás kiharcolásához.

Csűrhetjük-csavarhatjuk a dolgot, a játéknap zárómérkőzésének leglényegesebb kérdése valahogy úgy hangzott, hogy a bajnoki elsőségét múltheti győzelmével biztosító ETO a helyszín feltérképezésén túl mennyire képes koncentrálni ellenfelére a szerdai, ugyancsak Kispesten sorra kerülő Magyar Kupa-döntő főpróbáján. Pintér Attila spontán elhatározásból és kényszerű okokból - Völgyi Dániel és Marek Strestík eltiltás, Szasa Sztevanovics sérülés miatt nem állt rendelkezésre - forgatta fel csapatát, így fordulhatott elő, hogy olyan kezdőtizenegy futott ki a gyepre, melynek tagjai összesen 3204 percet töltöttek pályán a bajnokság idei szezonjában. Vagyis a győri játékosok egyenként átlagosan 291 percet, bő három találkozónyi időt futballoztak az idényben. Finoman szólva is tartalékos volt a kisalföldi alakulat.

Kinket (jobbra) és a bajnokcsapat többi játékosát is elnyomták a kispestiek - Fotó: MTI

A Honvédnak ugyanakkor olyan szüksége volt a három pontra, mint sivatagi vándornak az oázisra, ezért a piros-feketék csúsztak-másztak, megküzdöttek minden labdáért, sokkal élesebbnek, eltökéltebbnek tűntek riválisuknál. Davide Lanzafame is elemében volt, a kétmeccses eltiltását letöltő olasz támadóhoz "ragadt" a labda, technikai tudásából pedig akkor mutatott némi ízelítőt, amikor a kapunak háttal állva dekázott néhányat, majd hanyatt dőlve a háló tetejére húzta a labdát. Leandro Martínez Michelin-csillagos éttermek pincérjeit meghazudtoló módon tálalt, csak a társ pontos befejezése hiányzott, előbb a laposan, kapásból tüzelő Borisz Zsivanovics, majd a kevéssel a léc mellé fejelő Lanzafame részéről. A győrieken nemcsak az összeszokottság, hanem a megfelelő összpontosítás hiányának jelei is megmutatkoztak, egyedül Onisor-Mihai Nicorec jutott el ígéretes helyzetig, ő viszont a hosszú helyett a rövid sarkot célozta, és oldalhálót talált.

A fordulás után még magasabb sebességi fokozatra kapcsolt a házigazda, az élvonalban debütáló Lubos Kamenár kapusnak Hidi Patrik ballábas pörgetésénél már komoly bravúrra volt szüksége a hárításhoz. A fokozódó nyomás Tarmo Kink idegeit is megviselhette, aki négy perc leforgása alatt két sárga lapot is begyűjtött - az észt légiós előbb az ellenfél, majd csapata térfelén követett el buta szabálytalanságot -, nem sokkal később pedig megtört a jég, Lanzafame visszapörgetett labdáját Hidi állítgatás nélkül bombázta a hálóba a tizenhatos vonalának közeléből. (1-0) Az ETO sorsa akkor pecsételődött meg végleg, amikor Giorgi Kvilitaia is kiállíttatta magát, Pintér Attiláék azonban nem takarózhatnak a kettős emberhátránnyal. A bajnokcsapat futballistái elképzelés és erőfeszítés nélkül, lélektelenül futballoztak, ami persze semmit sem von le a hazaiak érdemeiből. A végére az "olasz meló" is elvégeztetett, egy sarokrúgás és Baráth Botond csúsztatása után Lanzafame közeli fejesével alakult ki a 2-0-ás végeredmény.

Az immár hét bajnoki mérkőzés óta veretlen Honvéd felült az Európa-expresszre és a 30. forduló zárásáig már nem szeretne róla leszállni.

OTP Bank Liga
28. forduló
Budapest Honvéd-Győri ETO FC 2-0 (0-0)
Bozsik Stadion, 2000 néző, vezette: Andó-Szabó Sándor
Gólszerző: Hidi (62.), Lanzafame (82.)
Sárga lap: Vécsei (15.), Ikenne-King (41.) illetve Nicorec (8.), Kink (49.), Kronaveter (81.)
Kiállítva: Kink (53.), Kvilitaia (70.)
 
Honvéd: Kemenes - Ikenne-King (Nagy G., 56.), Lovric, Ignjatovics, Baráth - Zsivanovics, Hidi, Vécsei (Diarra, 69.) - Tchami (Vernes, 60.), Lanzafame, Martínez
Vezetőedző: Marco Rossi
 
ETO: Kamenár - Tokody, Djordjevics, Had, Dinjar - Pilibaitis, Kalmár Zs. (Kronaveter, 62.) - Farkas II., Nicorec (Andrics, 55.), Dudás (Kvilitaia, 50.) - Kink
Vezetőedző: Pintér Attila