Vitorlázás

Az olaszok nem lépnek vissza az Amerika Kupától

  • MTI

Nem lép vissza az olasz csapat a 34. vitorlázó Amerika Kupától, ám a tulajdonos azt szeretné, ha a szervezők vállalnák, hogy nagyon erős szélben nem rendeznek majd futamot.

A rangos viadalt a múlt pénteken tragédia árnyékolta be, miután a svéd Artemis legénysége edzés közben balesetet szenvedett, melyben életét vesztette az olimpiai aranyérmes brit Andrew "Bart" Simpson.

A Luna Rossa Challenge tulajdonosa, Patrizio Bertelli egy nappal az eset után jelezte, komolyan gondolkodik azon, hogy nem indulnak, ám pénteken a kaliforniai Alamdedában bejelentette, hogy ott lesznek a júliusi versenyen. A Prada divatcég tulajdonosa ugyanakkor nyomatékosan kérte a szervezőktől, hogy töröljék majd azokat futamokat, melyeken a szél nagyon felerősödne a San Franciscó-i öbölben.

A rendezők már az Artemis tragédiája előtt is több kritikát és figyelmeztetést kaptak szakemberektől, amiért az idei viadalon szereplő AC72-es katamaránok nagyon komoly veszélynek vannak kitéve, mert az erős szél könnyedén felkapja a hajókat. Ráadásul már a címvédő Oracle is szenvedett korábban az Artemiséhez hasonló balesete, igaz, akkor tragédia nem történt.

A szervezők a halálos baleset után néhány nappal kijelentették, hogy a versenyt az eredeti terveknek megfelelően megtartják, s jelezték, hogy két héten belül kivizsgálják az Artemis tragédiájának okait.

Az Amerika Kupán júliusban a Luna Rossa Challenge és az Artemis mellett egy új-zélandi hajó küzd majd meg egymással, s a győztes szeptemberben "csap össze" a címvédő amerikai Oracle-lel.