Dopping

A marihuána fogyasztására ösztönöz a WADA?

  • Vásárhelyi Tamás

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség váratlanul tízszeresére emelte meg a marihuána megengedett limitjét a sportolóknál.

A napokban Montrealban tartotta meg soros ülését a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) Végrehajtó Bizottsága. Sok fontos napirendi pont mellett szerdán arról is döntés született, hogy az eddigi határérték tízszeresére (150 nanogramm /mililiter) emelik fel a legfőképpen a marihuánában előforduló, tetrahydrocannabinol névre hallgató szer vizsgálati küszöbértékét. Az azonnali hatállyal meghozott döntés a versenyekre vonatkozóan jelent jókora "könnyítést" a sportolóknak, akik számára korábban a versenyen kívüli időszakban eddig sem tiltották a kannabiszfélék kategóriájába sorolt szer fogyasztását.

A versenyeken ugyanakkor eddig is ellenőrizték azt, hogy a sportolók fogyasztottak-e korábban marihuánát, praktikusan szívtak-e az ebből készült cigarettából. Bár a WADA figyelmeztet a szer hatóanyagának egyénenkénti változó felszívódási ütemére, szakértői becslések szerint a mostani döntés azt jelent(het)i, hogy akár már az alig egy nappal a vizsgálat előtt elszívott cigaretta hatásait sem mutatja majd ki az ellenőrzés. Az új gyakorlat gyökeresen szembemegy az eddigi bánásmóddal, amely hat hónapos eltiltást és nyilvános megbélyegzést eredményezett marihuána használatára utaló pozitív minta esetében. Az utóbbi időszakban több sportoló (így például a mexikói ökölvívó, Julio César Chávez is) arra hivatkozott, hogy még a felkészülési időszak elején "narkózott", ám a szer a szervezetéből mégsem ürült ki menet közben.

A marihuánás bajnok:
A kanadai Ross Rebagliati neve sokak számára ismerős lehet, a 42 éves ex-snowboardos ugyanis 1998-ban Naganóban megnyerte az óriás-műlesikló számot, ám a szervezetében marihuána nyomaira bukkantak a doppingellenőrök. Ezért előbb elvették győzelmét, majd újabb vizsgálatok és fellebbezések után - mivel a szer akkor még nem szerepelt a hivatalos tiltólistákon - mégis visszakapta olimpiai aranyérmét.

Az utóbbi időszak egyik legismertebb "marihuánás sportolója", a 18-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps volt, akiről pár éve felvételek (ld. fenti kép) is napvilágot láttak, amelyen vízipipát szívva hódol a nem titkoltan sok sportoló számára "megnyugvást" hozó szenvedélynek. Andrej Malygin, a moszkvai egyetem adjunktusa úgy véli, hogy éppen Phelps esete mutathat veszélyes példát a fiataloknak, akik most a WADA megengedő(bb) döntése után joggal hihetik azt, hogy "szabad a pálya" számukra. Persze az is lehet, hogy ez a most megnyitott "kiskapu" a marihuánánál is veszélyesebb kemény drogok világa felől próbálja kontrollálhatóbb keretek közé terelni a tudatmódosító szerek használatára fogékony sportolókat...