Boksz

Klicsko és Pacquiao olimpiai aranyért küzdhet Rióban

Vlagyimir Klicsko és Manny Pacquiao lehet a 2016-os olimpia sztárja a Nemzetközi Amatőr Boksz Szövetség (AIBA) reményei szerint.

Az AIBA végrehajtó bizottsága Kazahsztánban tartotta legutóbbi ülését, melyen a tagok a januári tervezettnek megfelelően módosították a sportág olimpiai kvalifikációs rendszerét. Az új szabályok szerint a férfiak 250 ötkarikás helyéből 70-et az új, jövőre beinduló APB nevű profi világbajnoki sorozatban lehet megszerezni, s ennek révén juthatna ki a riói játékokra Klicsko és Pacquiao is.

Vlagyimir Klicsko ünnepli győzelmét Pianeta ellen 2013-ban.

Az asztanai rendkívüli tanácskozáson - amelyen részt vett Csötönyi Sándor MÖSZ-elnök is, a vb tagja - arról határoztak a tagok, hogy a 40. életévüket még nem betöltött, APB-s szerződéssel bíró bokszolók lehetnek ott - sikeres kvalifikációs szereplés esetén - az olimpiákon. Az új rendszerben versenyzők ugyanakkor világ- és kontinensbajnokságon csak idén szerepelhetnek, később már nem.

Alapesetben azok a hivatásosok szállhatnak be az APB-be, akik nem vívtak húsznál több profi mérkőzést, ugyanakkor a szervezet úgy döntött, hogy Klicskóval (63 profi mérkőzés) és Pacquiaóval (61) kivételt tesz. A MÖSZ honlapja kitér rá: mindkét legendás, óriási reklámértékkel bíró ökölvívó már korábban jelezte, szeretne Rióban kötelek közé lépni. A Fülöp-szigeteki versenyzőnek még nem volt lehetősége olimpián indulni, míg Klicsko azért szeretne ringbe lépni Rióban, hogy kereken húsz évvel az 1996-os atlantai diadala után - és két héttel a 40. születésnapja előtt - ismételhessen.

Az AIBA tervei szerint a riói olimpián 250 férfi és 48 női bokszoló indulhat majd. A végrehajtó bizottság megszavazta, hogy a londoni hárommal szemben 2016-ban már hat súlycsoportban szerepelhessenek a nők, ám erről majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) illetékes testülete dönt véglegesen.

Vu Csing-kuo, az AIBA elnöke bejelentette, ha a végrehajtó bizottság támogatja, harcba indul a NOB elnöki posztjáért. Elsőként a német Thomas Bach jelezte a múlt csütörtökön erre vonatkozó szándékát. A jelenlegi NOB-elnök, a belga Jacques Rogge szeptember 10-én távozik hivatalából.