Vélemény

Kellenek nekünk Strestíkek?

  • Varró Péter

Vasárnap a Győri ETO 30 év szünet után ismét magyar bajnoki címet ünnepelhetett, az OTP Bank Liga 27. fordulójában Pintér Attila csapata ugyanis 1-0-ra legyőzte a Ferencvárost, ezzel behozhatatlan előnyre tett szert riválisaival szemben. Egy kellemetlen közjáték azonban beárnyékolta az ünneplést, hiszen az ETO cseh légiósa, Marek Strestík alattomos és durva belépője után a ferencvárosi Leonardónak eltörött a lába.

Igen feszült hangulatúra sikeredett a vasárnapi a győri bajnokavatás, hiszen az ETO Parkban Farkas Ádám játékvezetőnek három ízben is fel kellett mutatnia a piros kártyát: a ferencvárosi Alempijevics utolsó emberként elkövetett szabálytalansága, valamint Völgyi Dániel bepirosodása még "elfér" egy futballpályán, de amit Marek Strestík művelt, az már kevésbé.

Mint ismert, a győriek cseh légiósa a mérkőzés 78. percében olyan brutálisan csúszott rá a ferencvárosi Leonardóra, hogy a brazil csatárnak eltörött a szárkapocscsontja. A felvételeket látva nem sok mindent kell hozzáfűzni a történtekhez, Strestík alattomos, hátulról történő, durva szabálytalansága súlyos szankcióért kiállt.

A 26 éves komárnói születésű futballista FC Zbrojovka Brno csapatában építette fel magát, majd a Sparta Praha együttesével bajnokságot és kupagyőzelmet is szerzett, egy alkalommal pedig a cseh nemzeti csapat dresszét is magára öltötte. Az ETO-hoz 2011-ben nagy reményekkel érkezett, azóta 35 első osztályú bajnoki mérkőzésen segítette a Rába-partiakat. Noha képességei alapján helye van a magyar élvonalban, hogy kitűnne a mezőnyből, nem mondhatnánk. A bajnokcsapat támadó középpályásaként 25 meccsen három gólt szerzett, amire nehezen aggatható rá a kiemelkedő jelző, ráadásul ezt az átlagos teljesítményt alaposan lerontja a játékos habitusa és viselkedése.

A Diósgyőr elleni tavalyi bajnoki

Strestík a Leonardónak okozott súlyos sérüléssel tovább írta bűnlajstromát. A magyarul kiválóan beszélő légiós nem először hívta fel magára a figyelmet - negatív értelemben. A tavalyi szezon hasonló időszakában egy Diósgyőr elleni bajnokin előbb durván felrúgta az ellenfelét, majd a földön fekvő játékostársát még le is köpte. A találkozó utáni sajtótájékoztatón a Hathárom Tv kamerája előtt acsarkodott Szentes Lázárral, a DVTK akkor vezetőedzőjével, ami szintén nem a profi mentalitás ismérve.

Hogy Strestíktől nem áll távol a "durvulás", azt láthattuk az elmúlt két szezonban is, de mást ne mondjunk, bő egy hónapja a Pécs ellen rugdosódásért szórta ki a bírósporttárs. A győriek színeiben 35 meccsen összeszedett 9 sárga lapját sem teheti ki az ablakba, főleg úgy, hogy neki elsősorban az építkezés, nem pedig a rombolás a feladata. Ezt követte most a Leonardo-féle eset, ami után ugyan a bűnös szemmel láthatóan "megzuhant", és a Sport TV-nek adott nyilatkozatában frissiben elnézést is kért, de aki ekkora lendülettel, hátulról repül bele ellenfelébe, az tudhatja, hogy sok jó nem sülhet ki a dologból. Erre mondják, hogy előbb kellett volna gondolkodni, csak utána cselekedni.

A Pécsen begyűjtött piros lap (1:52-től)

A magyar futball rákfenéje és egyben örök témája, hogy vajon érdemes-e ennyi légióst foglalkoztatni a kluboknak, miközben fiatal magyar tehetségek vesznek el a süllyesztőben. A bajnok ETO az egyik leginkább érintett a kérdésben, hiszen a kisalföldiek kerete hemzseg a külföldiektől, miközben olyan játékosok kerültek partvonalon kívülre, mint az U20-as vb-n bronzérmet szerző Dudás Ádám vagy az egykoron a Dinamo Kijevben is megforduló Farkas Balázs.

Leonardo lábának eltörése (4:56-tól)

Ugyanakkor az sem vitatható, hogy minőségi légiósokra szüksége van a magyar focinak, de kérdés, hol érdemes meghúzni a vonalat, és hol érdemes egyáltalán keresgélni. Jól megfigyelhető az a tendencia, hogy az utóbbi két-három évben a kelet-európai, délszláv légiósok helyett az ibériai vagy ha úgy tetszik latin-vonal került előtérbe. A Diósgyőr, a Honvéd, a Videoton, a Ferencváros és az Újpest is koncepciót váltott, és a "játszósabb" nemzetek legényeit igyekszik soraiba csábítani a "rakkolós" szlávok helyett. Más attitűd jellemzi a déli futballt, amely sokkal inkább közel áll a "magyar virtushoz", és igenis növeli az NB I megtépázott ázsióját, ha Luquék, Vítor Gomesek, Renato Netók, Leonardók, Bruno Moraesek vagy Martinezek kergetik a honi pályákon a labdát Dajicok, Pisanjukok vagy Grumicsok helyett. Strestík vasárnapi alakítása komoly károkat okozhat a magyar futballnak. A bajnokavatásra kilátogató több száz győri kis srác bombagólok helyett egy lábtörésre emlékszik majd, ráadásul egy kiváló képességű játékos magyarországi karrierjének jövőjét is kérdésessé tette. Az is érdekes, amit Ricardo Moniz a lefújás után mondott, ha a holland szavai megállják a helyüket, elképesztő amatőrizmus uralkodik még mindig a fejekben, de ez már önmagában egy másik történet.

Kedden a Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottsága soros ülésén határozhat a cseh futballista büntetéséről. Ha Julian "Olló" Jenner három, Juhász Roland öt mérkőzésre szóló eltiltást kapott, akkor Marek Strestíkre nagyon hosszú kényszerpihenő vár(hat).

Kíváncsian várjuk, vajon a bűnös elnyeri-e méltó jutalmát.

Kovács István (Videoton) gondolatai az esetről
"Nagyszerű játékost veszített el a Ferencváros és a honi labdarúgás, remélhetőleg minél rövidebb időre csak. Mielőbbi jobbulást LEONARDOnak...Természetesen nem az én kompetenciám eldönteni, de véleményt alkothatok. Szerintem a labdarúgást (ami a nevében is van "labda" nem pedig "emberrúgás") kellene védeni és azokat a kreatív játékosokat, akik ezt a csodálatos játékot próbálják minél élvezetesebb, magasabb szintre emelni. Kérdem én melyik a rosszabb? Ha más testi épségét veszélyezteted, mozdulatoddal sérülést okozol. Vagy ha rád ragasztják a szimulálós jelzőt, mellyel az adott szituációban saját magadat véded (mert törvényszerű, ha a levegőben vagy és rúgást kapsz kisebb a valószínűsége a sérülésnek), vagy ha szóvá teszed a sportszerűtlen már már "utazó" jellegű belépőket... Az esetek többségében sárga-sárga lap, remélem érzékelhető a különbség! Várunk vissza LEO!"
* forrás: facebook.com/istvanadamkovacs