Technológia

A tollaslabdázóknál folytatódik a videóbírós-forradalom

  • VNA

A tenisz után pár év lemaradással a jelentősebb tollaslabda versenyeken is alkalmazhatnak majd videóbírós elemzéseket - ha kérik a játékosok.

Teniszben mára megszokottá vált a sólyomszem használata, a góloknál a hokisok is gyakran "tévéznek", amerikai fociban pedig már-már része a játéknak a kétes jelenetek állandó visszanézése. A növekvő pénzdíjak és a sportban elért győzelmek presztízsének változása miatt szépen lassan más sportágakba is beszivárog a köznyelvben csak "videóbíró"-ként ismert technológia. A sportágtól függően más-más célra használt utólagos elemzésekről szinte kivétel nélkül minden sportágban beszélgetnek már a döntéshozók és lassanként be is vezetik annak használatát. Most éppen a tollaslabdázók háza tájáról érkezett a hír, hogy a jelentős versenyeken hamarosan náluk is bevezetésre kerül a vonalakat (speciális lassításokat megmutatni képes) kamerákkal pásztázó rendszer.

A videóbírótól a tollaslabdázók is azt várják, hogy kevesebb lesz a vitás pont a kiemelt mérkőzéseken.

A június közepén  Jakartában sorra kerülő Indonesia Open lesz az első olyan jelentős nemzetközi verseny, ahol tesztelik is az új rendszert, amelynek köszönhetően mérkőzésenként minden játékosnak két-két lehetősége lesz un. challenge kérésére. Amennyiben a bíró döntését felülbíráló játékos (vagy párosban a játékosok) szeme elég "éles" volt és ő látta jól az esetet, akkor megmarad számára az adott videózási esély, amennyiben azonban az elemzés után kiderült, hogy a mérkőzésvezető és/vagy a vonalbíró látta jól az adott játékhelyzetet, akkor viszont az érintett tollaslabdázó elveszít egy challenge-t.

A videós elemző rendszert persze nem minden pályán fogják alkalmazni, a teniszhez hasonlóan első körben itt is csak a kiemelt (a televíziós közvetítésekben mutatott) pályákon kerül beüzemelésre. További párhuzam még a tenisszel, hogy a challenge csak a következő labdamenet megkezdése előtt kérhető, annak kikérését pedig a labdamenet és a bírói ítélet meghozatala után közvetlenül meg kell tenni. A vonalakat figyelő rendszer technológiai tesztje már megtörtént, a következő bevetése a május 19-én Kuala Lumpurban kezdődő Sudirman Kupa lesz,ahol azonban a játékosok még nem kérhetnek challenge-t, de az elemző rendszer ettől függetlenül élesben üzemel majd.