Olimpia 2020

Elfogadták a törökök a tokiói kormányzó bocsánatkérését.

  • MTI

A török sportminiszter jelezte, elfogadják a tokiói kormányzó keddi bocsánatkérését a muzulmánokra vonatkozó, vitatott nyilatkozata miatt.

A New York Times szombaton közölt interjút a japán főváros 2020-as olimpiai pályázati bizottságának vezetői tisztét is ellátó Inosze Naokival, aki egyebek mellett kritikát fogalmazott meg a török riválissal szemben: "időnként, mint Brazília esetében, jó, ha új helyszín merül fel. Ami azonban a muzulmán országokat illeti, csupán Allah a közös bennük, egyébként harcolnak egymással, s társadalmaik osztályokra tagolódnak".

A polgármester előbb Facebook-oldalán, majd tévényilatkozatában is elnézést kért félreérthető kijelentései miatt, s hangsúlyozta, hogy nem akarta megsérteni a törököket.

Suat Kilic török sportminiszter szerdán reagált a bocsánatkérésre, s kijelentette, hogy ezzel lezártnak tekinti az ügyet.

"Mostantól reményeink szerint barátságos versengést folytathatunk két riválisunkkal a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által támasztott irányelvek mentén" - mondta Kilic.

A NOB korábban úgy reagált, hogy a fordítás alapján nem tudja eldönteni, mit is akart mondani pontosan a tokiói kormányzó, egyúttal pedig emlékeztette a kandidáló városokat a pályázati eljárás szabályaira.

A 2020-as nyári játékokra Isztambul és Tokió mellett Madrid pályázik még, a NOB szeptember 7-én, Buenos Airesben dönti el, melyik város lesz a házigazda 2020-ban.