Londoni maraton

30 másodperces csenddel emlékeztek a bostoni áldozatokra

  • MTI

Az előzetesen bejelentett terveknek megfelelően harminc másodperces csenddel emlékeztek meg a vasárnapi londoni maraton versenyzői a start előtt a bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylet áldozatairól.

A minden áprilisban megrendezett londoni maraton Európa legnagyobb ilyen jellegű rendszeres sporteseménye. A vasárnapi versenyen az előzetes regisztrációs adatok alapján 36 ezren álltak rajthoz. A délkelet-londoni Blackheath városrészből indult verseny előtt - amelynek finise az elsőszámú londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota tőszomszédságában van - a szervezők hangosbeszélőn kérték a startjelre váró több tízezernyi versenyzőt, hogy félperces csenddel adózzanak a bostoni áldozatok emlékének. A megemlékezés kezdetét és végét sípszó jelezte, és a 30 másodperc letelte után az versenyzők és a több százezres nézőközönség városszerte hallható tapsviharban tört ki.

A kijelölt útvonal mentén az első becslések szerint 650 ezer néző gyűlt össze. A szervezők azt már közvetlenül a bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylet után bejelentették, hogy a vasárnapi londoni versenyt nem törlik. Julia Pendry, a Scotland Yard főfelügyelője, a verseny biztonsági előkészületeinek irányítója ugyanakkor elmondta, hogy 40 százalékkal megnövelték a rendezvény biztosítására kirendelt rendőri létszámot. Ez azt jelenti, hogy az eredeti tervekhez képest "néhány százzal több" rendőrt vezényeltek London utcáira vasárnap, és egyes járőröket robbanószerek érzékelésére kiképzett rendőrkutyák kísérnek.

A Scotland Yard magas rangú rendőrtisztje hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezek az intézkedések csak a lakosság megnyugtatására szolgálnak, mert egyébként nincs semmi jele olyan fenyegetettségnek, amely bármilyen módon kapcsolódna a bostoni merénylethez. A szervezők és a biztonsági hatóságok nem rendeltek el semmilyen korlátozást a vasárnapi londoni versennyel kapcsolatban, a nézők vihettek magukkal táskákat, hátizsákot és egyéb kényelmi felszerelést, a rendőrség csak annyit kért, hogy senki semmilyen csomagot ne hagyjon őrizetlenül. Nem módosították London terrorkészültségi szintjét sem.

A brit kormány az ötfokozatú készültségi rendszerben jelenleg a középső riasztási szintet tartja érvényben; ennek hivatalos meghatározása szerint "jelentős" a kockázata terrorcselekmény nagy-britanniai elkövetésének valamely nemzetközi terrorszervezet részéről. Ez a készültségi szint évek óta érvényben van. A listán két ennél magasabb szintű fenyegetettségi szint szerepel, a "súlyos" és a "kritikus".